Kaip ir dažniausiai būna iškart po FED sprendimo, BTC kaina pasvyravo aukštyn žemyn prieš apsispręsdama dėl aiškesnės krypties. Šįkart ji buvo aukštyn - kaina šiąnakt perlipo 62 000 JAV dolerių ribą ir ketvirtadienio popietę bandė virš jos laikytis, per savaitę padidėdama beveik 7%.

BTC kaina per mėnesį

BTC kaina per mėnesį

Šaltinis: Coingecko

Nors optimizmo rinkoje tarsi ir padaugėjo, bet kuriuo atveju, tolesnės BTC kainos kryptis vis dar išlieka mažiau aiški. Juoba, pvz., didžiausioje pasaulyje kripto keitykloje „Binance“ fiksuota daug pavedimų parduoti BTC ties 62 000 JAV dolerių riba, nepaisant to, kad bendras BTC parduoti norinčių prekeivių skačius keityklose stipriai sumažėjęs, o ilgalaikiai investuotojai toliau didina savo portfelius. Tokia tendencija laikoma palankia staigesniam kainos šuoliui, jei stipriau išaugtų BTC paklausa ir nebūtų kaip jos patenkinti.

Kita vertus, kol vieni analitikai sako, kad su FED sprendimu atsiranda palankesnės aplinkybės kainai dar šiemet pasiekti 100 000 JAV dolerių ribą, „BitMEX“ keityklos įkūrėjas Arthuras Hayesas kalba, kad vakarykštis centrinio banko sprendimas yra didelė klaida ir rinkos artimiausiomis dienomis smuks. Tuo pačiu, joms svarbių žinių šią savaitę bus ir iš Anglijos bei Japonijos centrinių bankų. Kad ir kaip ten būtų, investuotojai dabar stebės, kaip keičiasi likvidumas rinkoje ir kiek tokie pokyčiai pritraukia naujo kapitalo į BTC.

O jo atėjimą rodo ir JAV IT bendrovės „MicroStrategy“ pavyzdys – praėjusią savaitę ji paskelbė į BTC investavusi dar daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių ir šį savo portfelį padidinusi iki 15,2 mlrd. JAV dolerių. Maža to, šią savaitę ji paskelbė planus už mažiau nei 1% palūkanas BTC pirkimui rinkoje pasiskolinti dar 700 mln. JAV dolerių. Tokį itin pigaus skolinimosi scenarijų bendrovė jau sėkmingai įgyvendino ne kartą.

Kita vertus po FED sprendimo kai kurios kitos kriptovaliutos šiandien yra pabrangusios daugiau nei BTC. Tačiau čia reikia atsiminti, kad jų kainoms paveikti reikia žymiai mažesnių sumų. Pvz., pagal pastarosios paros prekybos apyvartą centralizuotose keityklose (apie 46 mlrd. JAV dolerių), BTC artimiausią konkurentą lenkia daugiau nei dvigubai.

Kuo nuo altkoinų skiriasi BTC?

Kartais net ir garsūs ekonomistai, centrinių bankų analitikai tikina, kad BTC negali girtis savo apribota pasiūla (priminsiu – ji apribota iki 21 mln. bitkoinų), nes pasaulyje yra daugybė kriptovaliutų ir kitokio kriptoturto, dažnai vadinamo altkoinais, arba alternatyviomis monetomis. Tačiau tokie teiginiai yra tolygūs aiškinimams, kad auksas negali girtis savo pasiūlos ir fizinėmis savybėmis, nes pasaulyje yra daugybė įvairiausių metalų. (Kai kurie tradicinių finansų ekspertai netgi gana drąsiai aiškina, kad BTC pasiūla nėra jau tokia ir apribota, nes vieną BTC sudaro 100 mln. satošių, arba smulkiausių BTC vienetų, savotiškų „centų“, kas tolygu sakyti, kad vieną cepeliną padalinus į tūkstantį dalių gausi daugiau cepelinų nei jį padalinęs į keturias).

Taip pat, Bitkoino istorijos pradžioje buvo daugybė bandymų sukurti „geresnį Bitkoiną“, ko vis dar, bet jau žymiai rečiau pasitaiko ir dabar. Bet kuriuo atveju, visi tokie bandymai kol kas baigėsi nesėkme. Pvz., vertinant vien tik kainą, Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV) ir Bitcoin Gold (BTG) nuo savo aukštumų yra atpigę bent 90%. Tiesa, buvo daugybė bandymų sukurti „geresnį Bitkoiną“ ir kitais, su BTC nesusijusiais pavadinimais. Pvz., dabar antra pagal rinkos kapitalizaciją blokų grandinė Ethereum (ETH) irgi vis bandė save pristatyti kaip geresnė Bitkoino versiją, o jo žetoną ETH kaip geresnius pinigus nei BTC. Mokėjimų srityje su BTC vis dar bando konkuruoti ir Litecoin (LTC) (pastarasis atvejis gana sėkmingas), ir XRP (XRP), o pastaraisiais metais čia itin išpopuliarėjo vadinamieji steiblkoinai, arba stabilios vertės žetonai, kurie dažniausiai būna padengti tradiciniais pinigais ir vertybiniais popieriais, o kaina susieta su, pvz., 1 JAV doleriu, euru, ar kita valiuta, turtu.

Linas Kmieliauskas

Tad kuo BTC skiriasi nuo visų kitų tūkstančių altkoinų? Juoba, kad kiekvienas gali paimti Bitkoino kodą, jį nukopijuoti ir paleisti savo BTC versiją.

Pagrindiniai Bitkoino pranašumai dabar yra jo decentralizuotumas, saugumas, patikimumas, žinomumas, bei ekosistemos dydis, palyginti su kitu kriptoturtu. Tačiau technologiškai kriptovaliutos gali skirtis ir, panašiai, kaip ir metalų pasaulyje, kiekviena jų gali turėti savo ypatybių, aktualių vienam ar kitam vartotojui. Pavyzdžiui, vienos kriptovaliutos gali tvirtinti, kad atsiskaitymai jomis yra greitesni ir pigesni, tačiau tai gali būti daroma decentralizuotumo ir saugumo sąskaita. Kitos kriptovaliutos, pavyzdžiui, Monero (XMR), daugiau skirtos vartotojams, norintiems geriau pasirūpinti savo privatumu nei tai būtų galima naudojantis BTC. Kita vertus, daugybė kripto žetonų yra tiesiog bandymai pasipinigauti ar paprasčiausios sukčiavimo schemos, todėl susigundžius bandyti laimę su altkoinais, reikėtų būti itin atsargiems. Žinoma, rizikų, kaip ir su visomis investicijomis, net ir valstybių obligacijomis, yra ir BTC pasaulyje.

Tuo metu Bitkoinas išsiskiria iš kitų kriptovaliutų ir tuo, kad jame bandoma diegti tuos techninius dalykus, kuriais kiti „konkurentai“ galbūt yra pranašesni. Pvz., tai gali būti sprendimai susijęs su BTC vartotojų privatumu, atsiskaitymų greičiu ir paprastumu. Be to, kaip rašyta kituose Kripto su Delfi tekstuose, į Bitkoino tinklą ateina vis daugiau įvairesnių jo panaudojimo galimybių.

Tad jei vystytojams pasiseks, BTC gali dar labiau sustiprinti savo pozicijas, palyginti su kitomis kriptovaliutomis. Bet kuriuo atveju, nors ši technologija vis dar išlieka eksperimentinė, Bitkoinui kol kas sėkmingiausiai sekasi įrodyti savo patikimumą bei naudą.