Prie praėjusį savaitgalį buvusio stipraus brangimo, kuomet kaina bandė artėti ir 65 tūkst. JAV dolerių link, prisidėjo JAV centrinio banko (FED) vado Jerome’o Powello pareiškimai, kad jau atėjo laikas mažinti palūkanas. Tai gali paskatinti investuotojus rinktis rizikingesnėmis laikomas investicijas, tokias kaip bitkoinas. Tačiau šių gerų žinių rinkai neužteko ir jau savaitės pradžioje kaina buvo nusmukusi 58 tūkst. JAV dolerių link, o ketvirtadienio rytą svyravo ties 59,5 tūkst/ JAV dolerių. Per savaitę bitkoinas atpigo 2 proc.

Analitikai svarsto, kad nors J. Powellas ir nepatikslino, kiek rugsėjį gali būti sumažintos palūkanos ir/ar kiek jos dar gali būti mažinamos toliau, patvirtintas krypties pasikeitimas rinkai suteikia jau daugiau pagrindo optimizmui.

Tuo metu „Galaxy Research“ analitikai rašo, kad panašu, jog bankrutavusi „Mt. Gox“ keitykla jau baigė dabartinį bitkoino išmokų etapą – kreditoriams grąžinta 96 tūkst. bitkoinų (6 mlrd. JAV dolerių), o grąžinti likusius 46 tūkst. bitkoinų gali prireikti ne vienų metų. Tokiu atveju, bitkoino rinka jau tarsi ir praėjo skaudžiausią „Mt. Gox“ ir kitų šaltinių darytą spaudimą kainai (Vokietijos, JAV turimų bitkoinų išpardavimai, kitų bankrutavusių kripto milžinių atlikti grąžinimai).

Tačiau to rinkai atsigauti stipriau kol kas neužtenka. Manoma, kad dabartinę tokią neapsisprendusią rinką lemia ir tai, kad investuotojus atbaido neaiškumai, susiję su rinkimais JAV, minėtais „Mt. Gox“ BTC grąžinimais, nes visgi neaišku, ar/kada didieji kreditoriai gali nuspręs išsiparduoti, galimais naujais reguliuotojų žygiais prieš kriptoturto rinką, palūkanų mažinimu.

Kalbant apie rinkimus JAV, analitikai komentuoja, kad dabartinis BTC kainos nuosmukis primena jau buvusius prieš ankstesnius JAV prezidento rinkimus, po kurių sekdavo raliai.

Kriptovaliuta

Tad prognozuojama, kad BTC kaina artimiausiu metu toliau svyruos įprastuose rėžiuose – tarp 60 000 ir 70 000 JAV dolerių. Daugiau aktyvumo rinkoje gali atsirasti besibaigiant vasarai, daugėjant statymų išvestinių instrumentų rinkoje.

Ar bitkoinas yra saugus naudoti?

Susipažinę su Bitkoino pagrindais, galime panagrinėti dar vieną itin svarbų klausimą – ar bitkoinas yra saugus naudoti?

Tai galima nagrinėti įvairiais aspektais. Pavyzdžiui, ar programišiai, o gal ir vyriausybės gali „nulaužti“ bitkoino technologiją ir pavogti visų bitkoinų? Trumpas atsakymas – teoriškai tai įmanoma, praktiškai – iš esmės ne. Panašiai kaip teoriškai įmanoma, kad kažkas įsilaužtų į centrinio banko duomenų bazes ir ištuštintų visas sąskaitas.

Nuo tokių atakų Bitkoiną saugo kasėjų „skydas“. Tai yra, norint pakeisti įrašus bitkoino blokų grandinėje, kuri, priminsime, iš esmės yra milžiniška, nuolat atnaujinama duomenų bazė, užpuolikai turėtų sukaupti bent 51 proc. visų bitkoino tinklo skaičiavimo pajėgumų. Jie priklauso nuo prie šio tinklo prisijungusių kasėjų skaičiaus – kuo jų daugiau, tuo skaičiavimo pajėgumai yra didesni, tuo tinklas yra saugesnis.

Kai kurie specialūs tinklapiai skaičiuoja, kad viena valanda tokios atakos užpuolikams teoriškai galėtų kainuoti beveik 2 mln. JAV dolerių, tačiau praktiškai tai kainuotų gerokai daugiau ir būtų dar sunkiau įgyvendinama, nes kažkaip reikėtų fiziškai užsitikrinti atitinkamus skaičiavimo pajėgumus turinčią įrangą, o tai padaryti niekam nepastebint būtų neįmanoma. Žinoma, yra teorinė rizika, kad jau egzistuojantys kasėjai galėtų susimokyti arba būti priversti, pvz., vyriausybių, pakenkti tinklui. Tačiau ir nuo tokių atvejų yra apsaugos priemonių.

Linas Kmieliauskas

Bet kuriuo atveju, net jei toks įsilaužimas pavyktų, nusikaltėliai sugebėtų pakeisti tik savo bitkoinų operacijas bei būtų greitai išmesti iš tinklo, prarasdami milijonus, įrangą, nors per tą laiką turbūt būtų galėję su ja uždirbti daugiau kasdami bitkoinus. Bet kuriuo atveju, ekspertai toliau dėlioja galimus, bet dabar mažai tikėtinus scenarijus, kaip gali būti pakenkta bitkoino tinklui, bei ruošia atitinkamas apsaugos priemones.

Viena iš tokių sričių yra galima kvantinių kompiuterių grėsmė, kurių skaičiavimo pajėgumai būtų tokie dideli, kad sugebėtų įveikti sudėtingiausias kriptografijas. Tačiau net jei ši grėsmė kada nors ir taptų reali, bitkoinas tuomet būtų mažiausia mūsų problema, nes, pvz., pirmiausia neatlaikytų komercinių bankų sistemos. Bet kuriuo atveju, kuriami sprendimai, turintys padėti apsisaugoti ir nuo tokių superkompiuterių grėsmės.

Kita vertus, bitkoino industrijoje kol kas nėra aiškaus atsakymo dėl to, kaip keisis šio tinklo skaičiavimo pajėgumai, kai atlygis už bitkoinų kasimą itin sumažės. Tai vyksta automatiškai, kas ketverius metus perpus sumažinant naujų bitkoinų pasiūlą rinkai. Tad, jei kasėjai nesugebės surinkti pakankamų pajamų iš biktoinų operacijų apdorojimo ar kitų šaltinių, tai privers dalį kasėjų trauktis iš šios veiklos, taip automatiškai mažinant bitkoino tinklo saugumą. Tačiau tai nereiškia, kad net jam sumažėjus, tinklas nebus pakankamai saugus.

Saugumo klausimą galima nagrinėti ir kitu aspektu – ar kas nors gali atspėti mano bitkoinų kodus ir taip pavogti mano pinigus? Norint persiųsti bitkoiną, operacijai patvirtinti reikalingas specialus kodas, dar vadinamas privačiu raktu. Kaip atsarga, jei netektum tokio rakto (jis paprastai saugomas vadinamojoje bitkoinų piniginėje), taip pat naudojama 12-24 žodžių kombinacija. Skaičiuojama, kad privačių raktų kombinacijų dabar yra tiek, kiek yra atomų mums matomoje visatoje. Tad atspėti šias kombinacijas net su galingiausiais kompiuteriais būtų iš esmės neįmanoma.

Visos bitkoimų vagystės, apie kurias girdėjome, yra susijusios su žmogaus klaidomis, netinkama kodų apsauga, nusikalstama bitkoinų saugojusių bendrovių, pvz., keityklų, veikla. Kaip kad netinkama kodų apsauga suteiktų vagims prieigą ir prie banko sąskaitos.

Tačiau, skirtingai nei banko atveju, pavogus bitkoinų iš asmeninės piniginės, jokia įstaiga to nekompensuos, nebent pavyks sučiupti vagis. Tad bitkoinų naudotojas yra pats atsakingas už savo turto apsaugą. Bet kuriuo atveju, yra įvairiausių sprendimų, padedančių tai daryti ir sumažinančių šias rizikas. Be to, daugybė bitkoinų naudotojų patiki šio turto saugojimą trečiosioms šalims, kas irgi yra susiję su rizika, kad joms kažkas gali atsitikti.

Tad kiekvienas bitkoinų vartotojas renkasi bitkoinų saugojimo būdą pagal savo poreikius ir galimybes.