Besiblaškydamas maždaug 63 000 - 64 000 JAV dolerių kainos rėžiuose BTC sugebėjo per savaitę pabrangti apie 3% ir ketvirtadienio rytą artėjo prie 63 900 JAV dolerių ribos.

Tad lūkesčiai dėl sėkmingesnės metų pabaigos rinkoje tarsi ir stiprėja, analitikai dėsto, kad makroekonominė aplinka tampa palankesnė rizikingesnėms turto klasėms. Taip pat kalbama apie portfelius pildančius mažuosius BTC investuotojus, toliau mažėjančią BTC pasiūlą keityklose, penktą dieną iš eilės besipildančius biržoje prekiaujamus BTC fondus. Be to, primenama ir apie tiek JAV, tiek ir Kinijos centrinių bankų dėka augantį likvidumą rinkoje, kas gali papildomai padėti kainai. Ilgesniu laikotarpiu, rinkai postūmio gali suteikti reguliuotojų dar tvirtinami nauji išvestiniai BTC investavimo instrumentai.

BTC kaina per mėnesį

BTC kaina per mėnesį:

Šaltinis: Coingecko.com

Augant kainoms, didėja ir pelningais tampančių BTC naudotojų dalis, kas gali mažinti spaudimą parduoti BTC. Nors daliai tai kaip tik gali tapti paskata parduoti. Tuo pačiu teigiama, kad per pastaruosius pora metų JAV gerokai padaugėjo finansų patarėjų, kriptoturtą įtraukusių į savo asmeninius portfelius.

Žinoma, tokie teigiami ženklai dar nėra garantija, kad kaina kils, nes rinka visada gali nustebinti. Pvz., „Google“ vis dar nematyti „bitcoin“ paieškų suaktyvėjimo, taip pat nėra rimtesnio suaktyvėjimo pačiame Bitkoino blokčeine, kas irgi kol kas skatina būti labiau atsargiems dėl tolesnio atsigavimo. Tad, kaip svarsto „Bitfinex“ analitikai, tikėtina, jog rinka artimiausiu metu aprims arba net dar kiek pasikoreguos žemiau, nebent akcijų rinka kils toliau, o tuo pačiu ir BTC, kurio ir akcijų rinkos ryšys pastaruoju metu sustiprėjo.

Kaip apibendrina „Glassnode“ analitikai, rinka dabar primena ilgokai užtrukusią konsolidaciją 2019-2020 m., bet, nepaisant šiemet matyto kainos nuosmukio, naujų investuotojų pasitikėjimas išliko tvirtas ir pastaruoju metu buvo matomas augantis pasitikėjimas dėl BTC brangimo.

Bet kuriuo atveju, nuo rugsėjį buvusių žemumų BTC jau atsigavo daugiau nei penktadaliu, nors per 30 dienų kaina išaugo mažiau nei 2%. Tad analitikai dabar pataria būti atsargesniems, planuojant savo investicijas į BTC, ypač jei tai daroma trumpalaikio spekuliavimo tikslais.

Kaip įsigyti BTC?

Jeigu manote, kad vienintelis būdas įsigyti BTC yra pirkti – galima nudžiuginti, kad pasirinkimas yra didesnis. Taip pat galima pasidžiaugti, kad nebūtina pirkti viso BTC, kad būtų galima juo naudotis arba investuoti. Už kelis eurus ar net centus galima nusipirkti dalį BTC – jo smulkiausi vienetai vadinami satošiais, taip pavadinti Bitkoino kūrėjo/s/ų Satoshi Nakamoto garbei, o viename BTC jų yra šimtas milijonų. Pavyzdžiui, dabartine kaina už 2 eurus galima įsigyti apie 3500 satošių. O satošių milijonierium galima tapti išleidus apie 570 eurų. Kai kurie prekeiviai apsigauna ir perka „pigesnes“ bitkoino ar altkoinų versijas vien dėl noro turėti „visą“ vienetą kriptovaliutos, nors tai kažkokios realios pridėtinės vertės be emocinio pasitenkinimo nesuteikia.

Taigi, be pirkimo BTC dar galima įsigyti tokiais populiariausiais būdais: uždirbti parduodant prekes ar paslaugas, iškasti, uždirbti teikiant tam tikras su BTC persiuntimu susijusias paslaugas, gauti už įrašus socialiniuose tinkluose, ar netgi žaidžiant žaidimus. Žinoma, kartais galima rasti ir BTC lobį, bet šis būdas jau sunkiau įgyvendinamas.

Savo ruožtu, jei ketinate pirkti BTC, tai taip pat galima padaryti įvairiose platformose – ir centralizuotose keityklose, ir decentralizuotose, kur geriau galima apsaugoti savo asmeninius duomenis. Kai kurios BTC piniginės taip pat teikia ir galimybę įsigyti šios kriptovaliutos, net tik ją laikyti. Be to, pastaraisiais metais įvairios tradicinių finansų programėlės telefonuose šalia eurinės sąskaitos bei kitų investicinių instrumentų taip pat suteikia galimybę prekiauti kriptovaliutomis.

Jei nenorite pirkti, galima bandyti užsidirbti BTC pardavinėdami prekes ar paslaugas. Tai jau daro ne vienas Lietuvos verslas ar vienos ar kitos srities profesionalas, ypač dirbantis su tarptautiniais klientais, kuriems sumokėti BTC yra paprasčiau, greičiau ir pigiau nei naudojantis tradiciniais bankais.

Dabar BTC daugiausia „iškasa“, tai yra, gauna kaip atlygį, didieji, pramoniniai Bitkoino kasėjai ir vadinamieji pulai, arba tinklai, prie kurių prisijungia mažieji, pavieniai kasėjai. Pulai yra geriausias šansas namudiniam kasėjui užsidirbti šiek tiek BTC, bet tai priklauso nuo įvairių aplinkybių, taip pat ir elektros kainos. Kita vertus, šiemet padaugėjo atveju, kai pavieniai kasėjai sugeba su vieną kitą šimtą eurų kainuojančia įranga gauti tą 3,125 BTC (179 000 JAV dolerių) atlygį už tai, kad jų kompiuteris sugebėjo atspėti atsitiktinį skaičių, būtiną kuriant naują Bitkoino blokų grandinės bloką. Kas ir yra vienas iš pagrindinių kasimo dalykų.

Dar labiau pažengę vartotojai padeda veikti taip vadinamam „Lightning Network“, arba specialiam tinklui, kuris gerokai paspartina ir atpigina BTC mokėjimus. (Panašiai kaip mokėjimų kortelės paspartinta atsiskaitymus, nes atsiskaitymai tarp bankų užtrunka ilgiau.) Šie žmonės valdo tam tikrus kompiuterius, dar vadinamus „mazgais“, ir padeda persiųsti šiuo tinklu keliaujančius mokėjimus, taip už tokią paslaugą gaudami šiek tiek satošių.

Šiek tiek jų galima gauti ir tiesiog pramogaujant. Pavyzdžiui, tam tikruose socialiniuose tinkluose (šiuo atveju populiariausias yra paremtas „Nostr“ protokolu) žmonės gali keliais paspaudimais persiųsti autoriui norimą kiekį satošių už patikusį įrašą, taip autoriui atsidėkojant daugiau nei tik patiktuku.

Taip pat, daugėja ir kompiuterinių žaidimų, kurie žaidėjus skatina nedidelėmis satošių premijomis.

Ir pabaigai – jau turint BTC, galima bandyti jo kiekį didinti įdarbinant šį kapitalą įvairiuose finansiniuose instrumentuose, pvz., skolinant ir taip gaunant palūkanų. Tiesa, tai jau susiję ir su papildomomis rizikomis.