Šiuos apdovanojimus organizavo Inovacijų agentūra kartu su Baltijos-Amerikos laisvės fondu (BAFF) ir JAV ambasada Lietuvoje.

„Šiandien sveikiname tris stiprias įmones už jų reikšmingus pasiekimus biotechnologijų srityje. Lietuvos biotechnologijų sektorius yra vienas greičiausiai augančių Europoje – apie 90 proc. jo produkcijos eksportuojame į daugiau nei 100 valstybių. Didžiausia šio sektoriaus eksporto rinka yra JAV, su kuria suvieniję jėgas mūsų inovatoriai gali prisidėti prie technologinio proveržio ir kurti aukštą pridėtinę vertę abiejų šalių ekonomikoms“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pirmą vietą pelnęs startuolis „Inovatyvi medicina“, bendradarbiaujant su partneriais Šiaurės Amerikoje, sukūrė sistemą „Sentante“. Ji aprūpinta jautriais sensoriais, kurie leidžia didelio tikslumo reikalaujančias chirurgines procedūras atlikti nuotoliniu būdu, apsaugant gydymo įstaigos personalą nuo rentgeno spindulių keliamo pavojaus. Ateityje tokia sistema galbūt netgi leis endovaskulines operacijas atlikti chirurgui ir pacientui esant skirtingose ligoninėse.

Antroji vieta ir 5 tūkst. eurų piniginis prizas atiteko bendrovei „Ligence“, kuri bendradarbiaudama su tyrėjais ir sveikatos priežiūros profesionalais JAV sukūrė dirbtiniu intelektu grįstą sprendimą „Ligence Heart“ automatizuotai echokardiografijos tyrimų rezultatų analizei. Šiuo metu klinikinių tyrimų stadijoje esantis sprendimas gali gerokai palengvinti kardiologų darbą, padėti greičiau ir tiksliau diagnozuoti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, potencialiai išgelbėti gyvybes.

Specialus socialinio poveikio apdovanojimas už indėlį į epigenetikos sritį šiemet skirtas bioinformatikos bendrovei „Vugene“. Ji kartu su partneriais JAV vykdo tyrimus ir vysto sprendimus, kurie gali padėti prailginti žmonių gyvenimo trukmę bei pagerinti jų gyvenimo kokybę.

„Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas kuriant pažangius sprendimus tampa vis aktyvesnis ir aprėpia vis daugiau sričių – nuo medicinos iki gynybos pramonės. Šiemet į apdovanojimus pretendavo labai stiprios įmonės, pastebėjome, kad lyginant su 2022 metais, inovatyvūs sprendimai buvo daug labiau orientuoti į technologijas. Noriu padėkoti visoms apdovanojimuose dalyvavusioms įmonėms. Tikiu, kad apie daugelį apdovanojimuose pristatytų inovatyvių sprendimų išgirsime dar ne kartą, o jų sėkmė paskatins naujas Lietuvos ir JAV tyrėjų, startuolių, jau įsitvirtinusių kompanijų bei visuomeninių organizacijų partnerystes“, – sakė BAFF direktorių valdybos narė dr. Asta Sendonaris.

Atskiro paminėjimo ir įvertinimo apdovanojimų ceremonijoje sulaukė inovatyvių lazerinių technologijų gamintoja „Ekspla“. Bendrovė yra viena iš Lietuvos inovacijų sektoriaus lyderių, o jos kuriami inovatyvūs sprendimai yra pripažinti tarptautinėje rinkoje. Anot A. Sendonaris, labai svarbu, kad apdovanojimuose dalyvauja ir rinkoje jau pripažintos įmonės, tokios kaip „Ekspla“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją