Pirmiausia, apžvelkime, kas per savaitę atsitiko BTC rinkoje ir apie ką kalba analitikai.

Kaina iš esmės vis dar išliko tuose pačiuose, nuo kovo matomuose rėžiuose, ties maždaug 60,000-70,000 JAV dolerių, tačiau praėjusią savaitę ji pasuko žemesniosios ribos link. Ketvirtadienio vidurdienį BTC svyravo ties 60,700 JAV dolerių ir buvo per septynias dienas atpigęs 8%.

BTC kaina per savaitę

BTC kaina per savaitę

Grafikas: Coingecko.com

Kainą smukdė ir jau patvirtinta žinia, kad 2014 m. bankrutavusi BTC keitykla „Mt. Gox“ nuo liepos pradės kreditoriams grąžinti apie 9 mlrd. JAV dolerių vertės BTC. Tai išgąsdino spekuliantus, kad rinkoje tuomet gali stipriai išaugti bitkoinų pasiūla, nes kreditoriai norės pasiimti pelnus taip smukdydami kainą. Tačiau analitikai svarsto, kad šios baimės yra perdėtos ir rinką pasieks tik palyginti nedidelė dalis gražintų BTC. Bet kuriuo atveju, kas teisus, turėtume pamatyti nuo liepos.

Tuo metu, kaip minėta apžvalgoje praėjusią savaitę, Vokietijos policija toliau tęsia konfiskuotų BTC pardavimą, nors jau ir mažesniais kiekiais. Tačiau čia, panašu, prisijungė ir JAV, taip pat nusprendusi dabar parduoti dar 240 mln. JAV dolerių vertės konfiskuotų BTC (iš viso dar liko apie 13 mlrd. JAV dolerių vertės BTC). Nors, analitikų manymu, tai kol kas neturėtų padaryti kažkokios reikšmingesnės įtakos kainai. Žinoma, tai jai ir nepadeda. Prie dabar parduodančių savo BTC galima priskirti ir Bitkoino kasėjus, kurių pelningumas pastaruoju metu smuko į naujas žemumas. Be to, pastaruoju metu vyravo išpardavimai ir iš biržoje prekiaujamų BTC fondų (ETF, exchange-traded fund), kurie tik šią savaitę matė dvi įplaukų dienas.

Ir visa tai vyksta menkstant lūkesčiams dėl centrinių bankų palūkanų mažinimo, kurios turi įtakos ir bitkoino rinkai – mažesnės palūkanos paskatintų didesnes investicijas ir priešingai.

Tad dabar analitikai pasidalinę į dvi stovyklas – vieni vardina priežastis BTC kristi ir toliau, galbūt net ir 50,000 JAV dolerių link, kiti, net ir įvertinę minėtus neigiamus aspektus, sako, kad BTC kaina tarsi jau ir pasiekė dabartinio smuktelėjimo dugną, o atsigavimui gali būti palankus ir gerėjantis likvidumas pasaulinėse rinkose.

Be to, šioje rinkoje turėtų ir toliau daugėti didelių pirkėjų – pradedant nuo palankiai šios rinkos atžvilgiu nusiteikusių Japonijos institucinių investuotojų iki vis aiškiau palankumą investicijoms į BTC demonstruojančio kompiuterių milžinės „Dell“ įkūrėjo Michaelo Dello. Prisiminti reikia ir kitą BTC milžinę, JAV kompaniją „MicroStrategy“, kuri birželį įsigijo bitkoinų už dar beveik 800 mln. JAV dolerių ir nepanašu, kad ji ruošiasi sustoti.

Visą rinką suaktyvinti gali ir JAV turintys startuoti ethereum (ETH) kriptovaliutos ETF. Tai gali atsitikti jau kitą savaitę.

Naujos galimybės lietuviams

Savo ruožtu lietuviai, investuojantys į Bitkoino industriją ar dar tik planuojantys tai daryti, šią savaitę iš Seimo gavo dovaną – investicinę sąskaitą, apie kurią „Delfi“ jau išsamiai aprašė. Nors jos taisyklėse ir nenumatyta galimybė tiesiogiai investuoti į BTC ir kitą kriptoturtą, naudojantis šia sąskaita bus galima investuoti ir į Bitkoino sektoriaus kompanijų akcijas, kuriomis prekiaujama biržoje. Įskaitant ir minėtą „MicroStrategy“, kurios akcijos per metus pabrango daugiau nei 300% (tuo metu BTC kaina „tik“ padvigybėjo). Taip pat galimos investicijos į Bitkoino kasėjų akcijas, kurios kartais brangsta netgi daugiau nei pats BTC, ar kripto keityklų, tokių, kaip „Coinbase“ akcijas.

Be to, vis daugiau kriptoturto sektoriaus milžinių ruošiasi platinti savo akcijas biržose, taip suteikdamos daugiau galimybių invstuoti į šią, vis dar palyginti naują industriją. Investicinę sąskaitą, panašu, bus galima panaudoti ir investuoti į tuos pačius minėtus biržoje prekiaujamus BTC, o netrukus ir ETH fondus.

Tiesa, kol Lietuvos politikams pritrūko drąsos ar pasitikėjimo valstybės piliečiais, kad būtų leista į investicinę sąskaitą įtraukti galimybes tiesiogiai investuoti į kriptoturtą, tai padarė Estijos vyriausybė. Ji numato, kad estai savo investicinę sąskaitą investicijoms į kriptoturtą turėtų galėti naudoti nuo kitų metų. Naujomis galimybėmis estai papildė ir investicinę pensijų sąskaitą, tačiau kol kas galimybės per ją investuoti į kriptoturtą dar atsisakyta. Bet kuriuo atveju, apie 1,3 mln. gyventojų turinti valstybė skaičiuoja, kad 2022 m. buvo beveik 48,000 investicinės sąskaitos naudotojų.