Praėjusių metų kovą prasidėjusi COVID-19 pandemija pristabdė įvairius komercinio NT projektus vos keliems mėnesiams, biurų rinkos atsigavimas fiksuotas jau gegužę. Šiemet verslo centrų atsigavimas po antrojo karantino – dar spartesnis. Prie to prisidėjo visuotinė gyventojų vakcinacija nuo koronaviruso ir gerėjanti finansinė investuotojų situacija, didelis laisvų pinigų kiekis rinkoje, atitinkamai ir laukiamos infliacijos spaudimas.

Gerėjančią finansinę situaciją NT rinkoje rodo ne tik augančios investicijos į logistikos ir prekybos objektus, bet ir grįžtantis investavimas į viešbučių plėtojimą. Itin sparčiai auga investicijos į žemės plotus, investuotojai plečia investavimo strategijas rinkdamiesi naujus sektorius ir rizikų lygius.

Pagrindinis iššūkis, su kuriuo susiduria komercinio NT rinka, yra pastaruoju metu augančios statybų kainos dėl statybinių medžiagų trūkumo ir jų kainų didėjimo. Prie to prisideda ir globalus ekonomikos skatinimas. Vyriausybių vykdomas didelių sumų įliejimas į verslą sąlygoja spartesnį naujų projektų vystymą ir kartu žaliavų trūkumą bei darbo jėgos kaštų augimą.

Dėl kylančių žaliavų ir darbo jėgos kainų brangstančios statybos ilgainiui turėtų atsiliepti ir augančiai komercinio NT, ypač biurų nuomos kainai.

Šiuo metu Baltijos šalyse statomų naujų verslo centrų plotai baigia pasiekti 2019 m. lygį – Vilniuje plėtojama daugiau nei 200 tūkst. kv. m. verslo biurų ploto, Taline – 140 tūkst. kv. m., Rygoje – apie 90 tūkst. kv. m.

Pusę Rygoje vystomo verslo centrų ploto užima praėjusių metų pabaigoje „Capitalica Asset Management“ užsakymu pradėtas statyti biurų kompleksas „Verde“. Į naują projektą investuojame daugiau nei 65 mln. eurų.

Išties pradėti „Verde“ statybas tuo metu, kai NT rinkoje tvyrojo abejonės, kaip gyvensime ir dirbsime pandemijos akivaizdoje, buvo nelengvas, bet, kaip matome dabar, teisingas sprendimas. Įvertinome, kad kitų bendrovių vystomi NT projektai gali susidurti su vėlavimais, tad neatidėdami didelio projekto Rygoje įgyvendinimo įgavome pranašumo verslo biurų rinkoje.

Akivaizdu, kad tvarūs verslo centrai, atitinkantys aukščiausius aplinkosaugos, socialinius bei įmonės valdymo standartus (angl. Environmental, Social, Governance, ESG), yra šių dienų norma. Tvarumo nori ne tik biurų nuomininkai, bet ir investuotojai – ateityje ši tendencija tik stiprės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)