Kas antras aukščiausiojo lygmens vadovas savo veikloje jaučiasi vienišas

Statistika rodo, kad net kas antras aukščiausio lygio vadovas savo veikloje jaučiasi vienišas, kitaip tariant, neturintis su kuo pasitarti ir pasikalbėti ne tik apie jį slegiančias problemas, bet ir apie inovatyvias idėjas, naujausias tendencijas. Net 65 proc. apklaustų lyderių mano, kad tokia situacija neigiamai veikia jų darbo rezultatus.

Šią statistiką į gerąją pusę nusverti gali kontaktų tinklo kūrimas, kurio dėka vadovas ne tik sumažins vienišumo, bet ir baimės nežinoti jausmą, tobulės iš bendraminčių semdamasis patirties, žinių bei klausdamas patarimų.

Bendraujant su panašių ar net priešingų sektorių lyderiais, turinčių kompetencijų ar pasižyminčių unikaliomis įžvalgomis, vadovas turi galimybę pažvelgti į save patį ir savo organizaciją ar komandą kitu kampu. Stiprus kontaktų tinklas bus tas ratas, į kurį galima kreiptis susidūrus su tam tikrais tik aukščiausio lygio vadovams būdingais iššūkiais, ieškant patarimo ar konsultacijos. Ryšių neturintis vadovas tokiose situacijose liktų vienas.

Atsidūrus vadovų, kurie sprendžia panašius klausimus, tarpe, lyderis taip pat skatinamas tobulėti. Jis neretai turi permąstyti savo požiūrį, gauna unikalių, vertingų, kitokių, nei jam įprasta girdėti, įžvalgų. Jeigu savo komandos narių pastabas jis ne visuomet išgirsta, kolegos ar autoriteto įžvalgos sutinkamos atviriau, vertinamos rimčiau.

Vadovams svarbus pasitikėjimas

Tačiau tam, kad tarp vadovų atsirastų patirties dalijimosi kultūra, vienas elementas įgyja itin didelę svarbą – tai pasitikėjimas. Apsikeitimas žiniomis ir patirtimi įvyks tik pasitikint savo aplinka ir joje jaučiantis saugiai. Nereikia tikėtis, kad atvirumas atsiras iš karto. Jis, kartu su pasitikėjimu, yra per laiką užtarnaujamas dalykas. Stiprus santykis užsimezga, kai abi komunikuojančios pusės stengiasi ne tik gauti patarimą, informaciją, konsultaciją, tačiau ir suteikti grįžtamąjį ryšį, kuris skatina keistis ir augti.

Atsiradus stipriam santykiui, sukurto ryšio ir kontaktų pagrindu patenkinamas dar vienas itin svarbus vadovų poreikis – priklausymas bendruomenei. Šis jausmas, remiantis įvairiais tyrimais, mažina vadovų vienatvės pojūtį.

Nesugebantiems atsiverti kontaktų ratą plėsti sudėtingiau

Į aukščiausio lygio vadovų ratą pakliūti pasiryžęs lyderis privalo būti atviras, pasiruošęs priimti kritiką, norintis dalintis savo patirtimi.

Bendraminčių vadovai neretai ieško įvairiose konferencijose, mokymuose, studijose. Pirmųjų susitikimų metu lyderiai jaučiasi išėję iš savo komforto zonos, jie pradeda jausti grėsmę savo ego, patirčiai, žinioms, pasaulio ir verslo suvokimui. Atsiranda stiprus lyginimosi su kitu jausmas. Pačioje pradžioje vadovai vieni kitus identifikuoja kaip konkurentus, bijo dalintis savo patirtimi.

Tačiau po kurio laiko šie lyderiai pradeda suprasti network‘o privalumus ir suvokia, jog dalijimasis žiniomis augina ir sukuria konkurencinį pranašumą. Tiems, kurie nesugeba per save perlipti, atsiverti, dalintis, sukurti ir įgyti pasitikėjimo, kontaktų ratą kurti daug sudėtingiau.

Taigi, kiekvieno vadovo darbotvarkėje, greta raudonai mirgančių susitikimų ir darbų, turėtų atsirasti ir vieta kontaktų kūrimui, dalinimuisi savo patirtimi. Šis aspektas ne ką mažiau svarbus įmonės ir asmeninei vadovo sėkmei – šiandien sukurti ryšiai gali tapti naujais pokyčiais ir bendrų projektų pradžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)