Nors nuolat kalbama apie tai, kad kuo daugiau uždirbi, tuo iš „Sodros“ gaunama pensija sudaro mažesnį procentą tavo pajamų, tačiau žmonės nežino, kaip tai įsivertinti.

Nereikėtų tikėtis, kad valstybė ar dar kas nors visiškai pasirūpins mūsų ateitimi. Nors dirbdami mes mokame mokesčius „Sodros“ pensijai gauti, sparčiai visuomenei senstant negalime tikėtis, kad senatvės pensijos sudarys ženklią dalį pajamų. Net ir uždirbant didelį atlyginimą (>60 vidutinio darbo užmokesčių) ši pensija turi „lubas“.

Žinodami, kokią sumą esame sukaupę šiai dienai ir kokia pensija mums prognozuojama ateityje, galėsime priimti reikiamus sprendimus. Kokia bus būsima pensija, visada galima pasiskaičiuoti „Sodros“ informacinėje sistemoje gyventojams.

Kitas iššūkis, kurį matome, dirbami pensijų kaupimo srityje, yra tai, kad rinkoje vis dar per mažai dėmesio skiriama savarankiško kaupimo temai arba atvirkščiai – daug dėmesio skiriama temai, kaip išvengti kaupimo.

Tą rodo ir paskutiniai mūsų įmonės turimi duomenys apie sustabdžiusius kaupimą asmenis – kaupime liko mažiau nei 20 proc. tų, kuriems buvo pasiūlyta atnaujinti kaupimą. Laikraščiuose mirga antraštės, kad tie, kurie neapsisprendė, gaus mažesnį darbo užmokestį – t.y. pensijų kaupimas vertinamas kaip išlaida, o ne kaip investicija ateičiai. Vadinasi, žmonėms trūksta informacijos, ne tik, kiek jie sukaupė, bet ir apskritai, kodėl tą daryti verta.

Daugelis kaupiančiųjų pensijai asmenine situacija pradeda domėtis, tik likus simboliniam terminui iki kaupimo pabaigos. Tada, kai lieka mažiausiai galimybių be didesnės rizikos papildomai uždirbti. Šiuo atveju laikas – vienas iš svarbiausių faktorių. Kuo anksčiau pradėsime aktyviai dalyvauti pensijų kaupimo procese, tuo daugiau galimybių turėsime sukaupti norimą oriam pragyvenimui pensijoje reikalingą sumą.

Norintiems užsitikrinti pakankamą pragyvenimo lygį pensijoje, rekomenduojame gauti 80 proc. pajamų, kurias kas mėnesį gaudavote prieš baigdami savo darbo karjerą. Tai reiškia, kad kaupimui turite skirti 10 proc. nuo darbo užmokesčio, jei pradedate kaupti iki 30 m., 15 proc. jei jums 30-40 m. ir 20 proc. jei pradedate, kai jums virš 40 m. Taip galima tikėtis sukaupti tik 40–50 proc. iki tol gautų pajamų. Tačiau tam, kad užsitikrintume tokį pajamų lygį tik „Sodros“ ir antros pakopos pensijos nepakaks – kompensuoti šį skirtumą galime pasirinkdami trečią pakopą ir pasinaudodami valstybės skatinimu tai daryti.

Pritariame „Valstybės kontrolės“ išvadai apie galimybę kaupti su darbdaviu. Žmonės dažnai nepelnytai pamiršta ir nepasinaudoja tokiu darbdavio skatinimo svertu, kad užsitikrintų didesnes pajamas pensijoje. Jei darbdavys nori motyvuoti darbuotoją išmokėdamas jam priedą, pagal įstatymus privalo sumokėti ir visus mokesčius.

Jei darbdavys nusprendžia tokią pačią sumą skirti darbuotojo pensijos kaupimui – mokesčiai netaikomi (įmoka negali viršyti 25 proc. darbuotojui apskaičiuotų metinių su darbo santykiais susijusių pajamų).

Tokiu būdu darbuotojui į pensijų fondą gali būti pervesta iki 68 proc. didesnė suma, kas ženkliai prisideda prie saugesnės finansinės ateities kūrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją