Įprastai Davose vykstantis forumas asocijuojasi su lyderiais ir politine, ekonomine veikla. Ne visi žino, kad čia galima pamatyti ir 100 įvairių skirtingų iniciatyvų. Apie 3000 dalyvių diskutuoja temomis nuo ekologijos iki technologijų. Pastaroji tema čia užima svarbią vietą. Technologijų lyderiai dalijasi nuomonėmis bei problematika teminėse diskusijose, pristato naujienas. Šiais metais išskirčiau tris dominuojančias temas – dirbtinis intelektas, „Metaverse“ bei technologinė pasaulio decentralizacija.

Dirbtinis intelektas – apie jį kalbama jau seniai, bet iki šiol vykusius eksperimentus galima buvo vadinti testavimu. Jau 2022- ųjų metų antroje pusėje dirbtinio intelekto sprendimus pamatė pasaulis. Vienas iš pavyzdžių – „Chat GPT“ (Chat bot), įrankis, galintis papasakoti, atskleisti, surasti daugiau informacijos nei bet kuris žmogus pasaulyje. Pokalbių robotai, tokie kaip „GPT“, yra aprūpinti dideliais duomenų kiekiais ir skaičiavimo metodais, kad galėtų numatyti prasmingą žodžių sujungimą.

Ne paslaptis, kad Lietuvoje, visų pirma, apie šį įrankį sužinojo moksleiviai ir studentai bei tyliai naudojo namų darbų atlikimui. Tai instrumentas, kuris sudrebino pasaulį ir keičia viską.
Kitas, vienas populiariausių pasaulyje piešimo įrankių – „Midjourney“ yra įrodymas, kad dirbtinis intelektas pajėgus ne tik atlikti protinį darbą, bet ir kurti –nupiešti tai, ko prašome ir nusakant, kaip įsivaizduojame. Manoma, kad šiais metais kiekviena profesija, įmonė, sritis vienaip ar kitaip įdarbins ar panaudos dirbtinį intelektą.

Ilja Laurs Davose

Galbūt galime vadinti sutapimu, tačiau per paskutiniuosius kelis mėnesius didžiausios technologijų kompanijos – „Amazon“, „Facebook“, „Microsoft“, „Google“ yra paskelbusios apie masinius žmonių atleidimus. Galima teigti, kad kompanijos, kurios glaudžiausiai dirba su technologijomis, aiškiausiai ir mato, kaip ir kokias darbo vietas galima panaudoti įtraukiant dirbtinį intelektą. Galimybės beprotiškai didelės.

Žinoma, tai lyg pandoros skrynia. Daugiau klausimų nei atsakymų: kokia turi būti etika, reguliacija, moralė, normos, jei elgiamasi neatsakingai? Pasaulio lyderiai dabar kalba apie tai, kaip tokį įrankį kaip dirbtinis intelektas paversti gėrio, o ne blogio instrumentu.

„Metaverse“ – virtualus pasaulis. „Metaverse“ technologijos suteikia galimybę pasinerti į virtualius trimačius pasaulius, kur galime pamatyti, suprasti ir įsivaizduoti mūsų pasaulį nauju būdu. Ne paslaptis, kad šioje srityje nemažai kompanijų jau pristatė sprendimus. Viena iš jų – „Facebook“, siejanti savo viziją su „Metaverse“.

Ilja Laurs Davose

Šiais metais Pasaulio ekonomikos forumas paskelbė apie „Metaverse“, pirmą kartą per istoriją sukuriant pasaulinį kaimą („Global collaboration village“), siejantį iniciatyvas ir organizacijas virtualioje erdvėje.

Žadama, kad tai bus kūrybinga vieta, kur galima pasinerti į alternatyvią ateitį, saugiai tyrinėti idėjas ir sistemas bei įsivaizduoti, kokia galėtų būti daugelio suinteresuotųjų šalių bendradarbiavimo ateitis. Kalbame apie išplėstą realybę – galimybę sukurti virtualų fizinio pasaulio analogą. Pavyzdžiui, oro uoste be akinių matome tiesiog pilkas sienas, o su jais –animaciją, informacinius skydus, ir pan.

Technologinė pasaulio decentralizacija. Tai tokia judėjimo kryptis, kai technologija keičia fizišką centralizuotą sprendimą. Fenomenas yra Bitkoinas –fizinės sistemos analogas, bet skirtingai nuo dabartinių reguliuojamų finansinių sistemų, kurios įprastai priklauso valstybėms ar reguliuojama per fizinius bankus, Bitkoinas yra tinklas, kuris nepavaldus niekam – nei pareigūnams, nei valstybei, žmonės tiesiogiai valdo visą infrastruktūrą.

Ilja Laurs Davose

Visų pirma, vis daugiau kalbama apie finansų perkėlimą į decentralizuotą platformą, nes centralizuotos Valstybės struktūros yra nepajėgios susitvarkyti su finansais. Ryškiausias pavyzdys – paskutinių metų tiek Amerikos, tiek Europos centro bankų infliacija labai akivaizdžiai parodė, kad nepaisant to, jog dirba labai daug protingų žmonių, centro bankai nebuvo pajėgūs sustabdyti, išvengti infliacijos. Ji pasiekė aukštumas, kenčia žmonės, pinigai nuvertėja. Reikalinga alternatyva visiškai perkelti finansus į decentralizuotas platformas. Man imponuoja žodžiai, kad tikrasis technologijos augimas prasideda tik po jos burbulo sprogimo.

Dar viena tendencija – „Brain Computer Interface (BCI)“ – žinomiausias fantastinis kūrinys yra Elono Musko „Neurolink“ technologija – galimybė valdyti kompiuterį mintimis. Fiziškai rašyti, komunikuoti kompiuteriu užima daug laiko, lėtina procesą. Tai kol kas nebaigtoji žmogaus ir kompiuterio simbiozės versija. Žmogaus gebėjimas greitai, efektyviai bendrauti pasitelkiant elektroniką yra silpnoji vieta ir technologijos šią veiklą gali padaryti efektyvia ir taupyti laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją