Rinkos tyrimų bendrovės „Atomik Research“ praėjusiais metais atlikta apklausa parodė, kad 1 iš 2 amerikiečių vasarą drabužiams išleidžia daugiau nei bet kuriuo kitu metų laiku. Tuo metu 2023 m. Vokietijos duomenų rinkimo ir vizualizavimo bendrovės „Statista“ duomenys rodo, kad vidutiniškai 29 proc. amerikiečių ir 24 proc. britų dažnai įsigyja drabužių, kurių niekuomet nedėvi.

Klausimo apie išlaidas drabužiams vasarą paklausėme ir „Facebook“ grupės „Pinigai ir reikalai“ narių. Iš daugiau nei 240 apklausoje dalyvavusių narių didesnes išlaidas drabužiams vasarą patiriantys teigė 20 proc., 79 proc. nurodė manantys, kad vasarą drabužiams daugiau neišleidžia, o likusieji dėl šių savo išlaidų nebuvo tikri.

Vis dėlto, galima įvardyti keletą labai aiškių priežasčių, kodėl šiltuoju metų laiku perkame daugiau drabužių. Tačiau ar visos šios išlaidos yra pakankamai racionalios, būtinos ir kaip rasti balansą tarp pageidaujamo garderobo ir tvarios finansinės elgsenos bei geros finansinės sveikatos?

5 didesnių išlaidų drabužiams priežastys

Atostogų garderobas. Turbūt kiekvienas pažįstame žmonių (o gal ir patys tokie esame), kurie labai ribotos paskirties sezoninio apdaro, tokio, kaip maudymosi kostiumėlis ar glaudės, nepirks naujo tol, kol senasis nebus sudėvėtas. Tačiau naujo garderobo įsigijimas neretam yra tapęs kone būtinu simboliniu veiksmu prieš susipakuojant lagaminus atostogoms. Turint šį įprotį nereikėtų stebėtis didesnėmis išlaidomis drabužiams vasarą.

Socialinės įtakos. Pirmajai priežasčiai nemažai įtakos gali turėti antroji. Atostogoms ar tiesiog naujam vasaros sezonui dedikuotų drabužių komplekto idėją puoselėja mados žurnalai, mados ir gyvenimo būdo temomis kalbantys nuomonės lyderiai socialiniuose tinkluose. Pagalvoti apie naujus pliažo bei laisvalaikio drabužius atostogų metu gali priversti ir tokį atsinaujinimą planuojantys drauge su mumis keliaujantys žmonės.

Švenčių stilius. Dar viena priežastis, kuri neretai paskatina plačiau atverti piniginę naujiems drabužiams vasarą – šventės. Mergvakariai ar bernvakariai, vestuvės, krikštynos, festivaliai – tai tik dalis šiltojo sezono švenčių, kurioms paprastai ieškome vis naujos aprangos.

Nuolaidų viliotinis. Tikėdamiesi, kad būdami geros vasariškos nuotaikos būsime linkę ir dažniau pasilepinti pirkiniais, prekybininkai nepraleidžia progos paskatinti mūsų pirkimo patraukliomis nuolaidomis. Tai jiems gali būti puiki proga parduoti senesnių kolekcijų likučius, o mums – proga labai trumpai ir nebūtinai finansiškai racionaliai pasididinti laimės hormonų kiekį. Su didele nuolaida nusipirkę drabužį, kurio, tiesą pasakius, mums nelabai reikia, vis tiek jaučiamės „laimėję“.

Didesnis prieinamumas. Impulsyviai įsigyti dar vienus marškinėlius, šortus ar vasarinę suknelę kur kas paprasčiau nei paltą, švarką ar megztinį. Įprastai lengvi vasariniai drabužiai ir kainuoja mažiau nei šaltesnio sezono apranga, taigi, tokioms išlaidoms apsvarstyti skiriame tikrai mažiau laiko nei didesnėms.

5 patarimai sumanesniam apsipirkimui

Atlikime spintos reviziją. Prieš nusprendžiant, ar tam tikrai progai mums reikia naujo garderobo, visuomet pravartu peržiūrėti jau turimą. Galbūt prieš kurį laiką bičiulių vestuvėse dėvėtas kostiumas ar suknelė puikiai tiks kitų draugų vestuvėms ar jų atžalos krikštynoms? Žiniasklaidoje vis dažniau galime pamatyti informacijos apie tai, kaip žinoma kino ar muzikos žvaigždė į skirtingus renginius atėjo su tuo pačiu apdaru. Kodėl turėtume manyti, kad toks veiksmas nepridera mums?

Nusistatykime biudžetą. Jei tiksliai žinome, kad be naujų drabužių niekaip neapsieisime, vertėtų nusistatyti aiškią sumą, kiek per likusią (ar kitą) vasarą išleisime drabužiams. Sudarant biudžetą svarbu ne tik atsižvelgti į būsimus realius poreikius bei savo finansinę situaciją, bet ir tai, kokias išlaidų eilutes mėnesio biudžete dėl to gali tekti sumažinti.

Pergudraukime nuolaidas. Kainų nuolaidos padeda sutaupyti tik tuo atveju, jei perkame daiktus, kurių mums iš tiesų reikia. Kitu atveju, nuolaidos pergudrauja mus. Taigi, ieškodami konkretaus reikiamo naujo drabužio, peržvelkite kelių skirtingų parduotuvių asortimentą, taikomas nuolaidas, o pirkdami internetu dar ir patikrinkite, ar parduotuvė nesiūlo įvairių nuolaidos kodų.

Pirkime sumaniai. Ieškodami reikiamo drabužio, prioritetą teikite universalioms klasikinėms spalvoms ir modeliams. Tokius drabužius bus lengviau derinti prie kitų, jie tiks įvairesnėms progoms, pakartotinai apsirengti skirtingose šventėse juos bus daug paprasčiau nei itin išskirtino dizaino ir kolorito apdarus. Beje, kaip tik akį traukiančius išskirtinius drabužius galime būti linkę dažniau įsigyti impulsyviai. Visais atvejais, o ypač tais, kai yra tikimybė, kad drabužį dėvėsime itin retai, verta bent parai atidėti sprendimą pirkti.

Prioritetizuokime kokybę. Galiausiai, svarbu prisiminti, kad geriau įsigyti kelis aukštos kokybės daiktus, kurie tarnaus kelis sezonus, nei pirkti daug pigesnių daiktų, kurie greitai susidėvės. Kokybiškesni drabužiai prisidės ne tik prie solidesnio mūsų įvaizdžio, bet ir prie aplinkos tausojimo. Mados industrija kasmet sukuria apie 10 proc. pasaulinių anglies dvideginio emisijų, o nekokybiška greitoji mada prie to prisideda itin reikšmingai.