Per praėjusias septynias dienas BTC matė ir staigų kritimą 54 000 JAV dolerių link ir po to buvusį, kol kas ne itin sėkmingą bandymą įsitvirtinti aukščiau 59 000 JAV dolerių ribos. Penktadienio popietę kaina svyravo ties 57 000 JAV dolerių ir buvo per savaitę išaugusi beveik 4%. Tokiems didesniems kainos svyravimams įtakos turi ir sumenkęs likvidumas rinkoje, tai yra, kad kainai pajudinti dabar reikia palyginti mažesnių sandorių.

BTC kaina per mėnesį:

BTC kaina per mėnesį

Grafikas: Coingecko.com

Rinka vis dar įstrigusi mažiau daugiau tuose pačiuose naratyvuose apie galimą tolesnį kainų nuosmukį arba stagnaciją trumpu laikotarpiu ir atsigavimą ilgesniu laikotarpiu, kad ir šių metų pabaigoje. Kaip sako BTC ir kripto investicijų bendrovės „Bitwise“ investicijų vadovas Mattas Houganas, tokia situacija yra puiki dovana ilgalaikiams investuotojams. Vadovas vis dar tvirtina, kad, esant palankioms sąlygoms, BTC šiemet lengvai gali pasiekti 100 000 JAV dolerių, naujas aukštumas pasiektų ir antra pagal rinkos kapitalizacija kriptovaliuta ethereum (ETH).

Tuo metu prekeiviai vis labiau apsipranta su besibaiginėjančiais, jau BTC milijardierės statusą praradusios Vokietijos BTC pardavimais – liko dar apie 351 mln. JAV dolerių vertės konfiskuotų BTC.. Bet kuriuo atveju, pastaruoju metu pasigirsta vis daugiau analitikų komentarų, kad prekeiviai pernelyg stipriai reagavo į šiuos pardavimus bei numatomas išamokas iš bankrutavusios BTC keityklos „Mt. Gox“, nes rinka palyginti sėkmingai iki šiol sugėrė atsiradusį papildomą spaudimą kainai.

Pavyzdžiui, biržoje prekiaujami BTC fondai (ETF, exchange-traded fund) vakar ir vėl pildėsi daugiau nei 100 mln. JAV dolerių, keturių dienų rezultatą padidindami iki 759 mln. JAV dolerių vertės įplaukų. Tad panašu, kad vokiečiai tiesiog parduoda BTC šiems fondams.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad itin dideli BTC investuotojai dabar portfelius pildo sparčiausiai nuo 2023 m. balandžio. Tačiau duomenys apie tokius investuotojus dažnai yra kritikuojami, nes iš tikrųjų neaišku, kas čia yra kas ir kiek patikimi šie skaičiai. Bet kuriuo atveju, „Glassnode“ analitikų nuomone, palyginti su ankstesniais nuosmukiais bulių rinkos metu, dabartinė situacija rinkoje yra geresnė, trumpalaikiai spekuliantai mažiau skuba fiksuoti nuostolius, „isterijai“ nepasiduoda ir ilgalaikiai investuotojai.

Savo ruožtu techninės analizės mėgėjai, kainos kryptį bandantys spėlioti iš grafikų, atkreipia dėmesį, kad BTC kaina pirmą kartą nuo pernai spalio buvo nukritusi žemiau 200 dienų vidurkio – jei kaina užsibūtų žemiau šios linijos, teoriškai, techninės analizės pasaulyje tai jau būtų signalas apie prasidėjusią meškų rinką. Tačiau kol kas kainai pavyko sugrįžti aukščiau šios ribos (57 700 JAV dolerių), nors ir nežymiai.

Bet kuriuo atveju, taip pat tikimasi, kad galutinai išsisprendus reikalams su Vokietijos parduodamais BTC ir „Mt. Gox“, rinka jau įgaus tvirtesnius pagrindus išnaudoti galimus teigiamus katalizatorius, kaip kad laukiamą centrinių bankų palūkanų mažinimą bei galimai pagerėsiantį politinį klimatą kriptoturto rinkos atžvilgiu JAV. Juoba, pati BTC rinka/industrija vis auga ir čia iš esmės kol kas niekas nesikeičia – galima tikėtis ir tolesnio organiško augimo.

Kriptovaliutų kasimas namie

Tuo pačiu, pastaraisiais metais stipriai išaugo ir Bitkoino kasimo industrija. Kasėjai yra itin svarbi šios technologijos dalis, nes jie ne tik tvirtina BTC operacijas, bet ir padeda pasirūpinti viso tinklo saugumu, už tai gaudami atlygį. Tačiau šios veiklos pelningumas nuo balandžio stipriai sumažėjo, nes užmokestis už surastą šios blokų grandinės bloką tuomet buvo sumažintas perpus, iki 3,125 BTC. Toks sumažinimas, dar vadinamas padalijimu, yra įrašytas Bitkoino kode ir automatiškai įvyksta maždaug kas ketverius metus. Tuo pačiu kasėjai gauna užmokestį už tvirtinamas operacijas, o šios pajamos, nepaisant vis atsirandančių naujų Bitkoino panaudojimo atvejų, kol kas patikimai nekompensuoja dėl padalijimo prarastų pajamų. Nepadeda ir tai, kad BTC kaina yra sumažėjusi.

Tad kol didžiosios, biržoje listinguojamos BTC kasimo kompanijos aršiai konkuruoja tarpusavyje, šioje rinkoje invidualiems kasėjams vietos yra nedaug, o jų galimybės rungtis dėl atlygio iš esmės priklauso nuo turimos elektros kainos.

Pavyzdžiui, savo namuose kriptovaliutų kasimo įrangą turintis ir „Delfi“ konsultavęs lietuvis, norėjęs išlaikyti savo privatumą, sako, kad naudojant vadinamojo ASIC tipo kompiuterius, arba pagrindinę BTC kasimo įrangą, 0.24 EUR/kWh elektros kaina reikštų nuostolingą veiklą. Čia pelno gali būti nebent kasant mažesnes kriptovaliutas.

Savo ruožtu pats pašnekovas namuose naudoja paprastesnę įrangą – grafikos procesorius, arba GPU. Sako, dėl jų namuose šilta ir žiemą. Tačiau nors su šia įranga BTC kasti nepavyks, lietuvis iki šios kriptovaliutos nusigauna aplinkeliais. Tai yra, su savo GPU jis, turintis palankų naktinį elektros tarifą, pasijungia prie vadinamųjų pulų, arba platformų, kur nepriklausomi kasėjai apjungia savo turimos įrangos skaičiavimo pajėgumus ir taip gali konkuruoti rinkoje bei pasidalinti laimikį. Čia pašnekovas kasa gerokai mažiau žinomas kriptovaliutas tokias kaip ravencoin (RVN) arba render (RNDR), o gautą pelną pulas automatiškai pakeičia į BTC.

Tačiau šie kompiuteriai yra išjungiami, jei sąnaudų elektrai ir pelno santykis tampa nebepatrauklus. Tuomet labiau apsimoka tiesiog nupirkti BTC. Pavyzdžiui, tokia situacija yra dabar, kai per 30 dienų iškastų kriptovaliutų vertė yra apie 69 eurai ir tai nepadengia išlaidų elektrai.

Pašnekovas sako kartais aptinkantis dar neišpopuliarėjusių kriptovaliutų, kurias vis dar įmanoma kasti jo turima įranga. Pvz., tokia buvo kaspa (KAS). Lietuvis sako tuomet sugebėjęs elektrai per tris savaites išleisti 23 eurus ir iškasti bei išsigryninti apie 650 eurų vertės KAS. Tas pats kiekis šios kriptovaliutos, anot pašnekovo, dabar būtų vertas apie 38 000 eurų.

Žinoma, tokios sėkmės istorijos nėra garantuotos ir iškastų kriptovaliutų vertė gali taip pat staigiai kristi.