Alžyras laikomas metalurgijos meka. Iš ten į Europą keliauja geležies rūda, cinkas, auksas, sidabras, baritas, fosfatai, kalis, gipsas, kaolinas ar akmens druska.

2021 metais Alžyre buvo išgauta 0,42 mln. tonų geležies rūdos, o pagal šį kiekį Alžyras yra 32 vietoje pasaulyje. Pirmoje vietoje – Australija, kur 2021 metais buvo iškasta 571 mln. tonų geležies rūdos.

Kasmetinis leidinys „World Mining Data 2023“ skelbia, kad mineralinių išteklių, tokių kaip geležies rūda ir kita, gavyba pasaulyje auga sparčiai, tačiau mažėja Europoje. Jeigu 2000 metais pasaulyje iškasta 11,3 mlrd. tonų, tai 2021 metais – jau 17,9 mlrd. tonų, t. y. augimas per 21 metus yra beveik 60 proc. Daugiausia išteklių išgaunama Azijoje – 60,4 proc, Šiaurės Amerikoje – 15,3 procento.

Be to, leidinyje pateikiami duomenys ir iš Lietuvos – nurodomi naftos gavybos ir pagaminamos sieros kiekiai, nors pastaroji Lietuvoje nėra išgaunama.

Jau pusantrų metų besitęsiantis Rusijos karas perskirsto žaliavų rinkas. Mūsų patirtis rodo, kad atskiri žemynai nebėra kliūtis prekybai.

Svarbiausia – turėti pakankamai patirties dirbant su įvairių žemynų rinkomis, išmanyti metalurgijos pramonę ir detaliai suvokti galutinių klientų poreikius.

Pavyzdžiui, į buvusią Prancūzijos koloniją Alžyrą drąsiai investuoja Italija, Kataras ar net ta pati Prancūzija. Du Alžyro metalurgijos gigantai orientuoti išimtinai į Vakarų Europos rinką. Investicijos siekia po 2 mlrd. JAV dolerių, o visa įranga yra Italijos gamintojų. Tad verta pamiršti išankstinius stereotipus ir kiekvieną šalį vertinti itin pagarbiai.

Europos, o tuo pačiu ir Lietuvos atsisukimą pietų kryptimi akivaizdžiai rodo augantys Lietuvos ekonominiai rodikliai. Štai metalo gaminių iš Alžyro iki metų pabaigos į Klaipėdą atplauks 30 tūkst. tonų.

Importo augimas siejamas su išaugusiais energetikos, bei perdirbimo kaštais Europoje. Tačiau Europos Sąjunga, siekdama apsaugoti savo gamintojus, yra nustačiusi kiekvienam regionui importo kvotas, taip siekdama subalansuoti importo ir vidinės rinkos pasiūlą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją