Sankcijų spektras – itin platus

Europos Sąjungos (ES) lygiu paskelbtų tarptautinių sankcijų privalu laikytis visoje bendrijos teritorijoje, įskaitant oro erdvę ir valstybės narės jurisdikcijai priklausančius orlaivius, taip pat visiems valstybių narių piliečiams ES teritorijoje ir už jos ribų. Šiuo metu taikomos įvairaus pobūdžio sankcijos – vienos draudžia tam tikrą veiklą konkrečiose teritorijose, pavyzdžiui, Krymo srityje, Donecke ir Luhanske. Kitos yra nukreiptos į konkrečius asmenis, įmones ar sektorius, pavyzdžiui, transporto, telekomunikacijų ir energetikos. Apribojimai šiuo atveju gali būti taikomi finansiniams sandoriams, prekybai prekėmis ir technologijomis, net naftos, dujų ar mineralų žvalgybos ir gavybos sritims.

Kartais į tarptautinių sankcijų apibrėžimą patenka tam tikrų paslaugų teikimas. Pavyzdžiui, sankcijų pažeidimu gali būti laikomos tarpininkavimo paslaugos, net derybos dėl prekių ir technologijų arba finansinių ir techninių paslaugų pirkimo, pardavimo ar tiekimo sandorių, ar jų sudarymo. Sankcijų apėjimu galima laikyti techninę pagalbą, susijusią su remontu, gamyba, surinkimu, bandymais, technine priežiūra ar bet kokia kita technine paslauga, taip pat nurodymus, patarimus, mokymus, darbo žinių ar įgūdžių perdavimą ar konsultavimo paslaugas, įskaitant žodinę pagalbą.

Visos iki sankcijų taikymo pradžios sudarytos sutartys, kurios prieštarauja taikomoms tarptautinėms sankcijoms, privalo būti vienašališkai ar šalių susitarimu nedelsiant nutrauktos arba jų vykdymas sustabdytas sankcijų galiojimo laikotarpiui. Ateities sandoriai, pažeidžiantys sankcijų režimą, laikomi niekiniais ir negaliojančiais. Tai, žinoma, gali lemti finansinius nuostolius, kurie nėra padengiami.

Baudos sieks ir dešimtis tūkstančių eurų

Tarptautinių sankcijų nesilaikantys fiziniai ir juridiniai asmenys nuo balandžio vidurio gali susidurti su dar didesnėmis finansinėmis pasekmėmis – pagal Lietuvos Respublikos tarptautinių sankcijų įstatymo pakeitimus, už sankcijų apėjimą nustatytos itin griežtos poveikio priemonės. Už pažeidimus gali būti skiriama bauda, atitinkanti 50–100 procentų prekių, paslaugų arba lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalykas, vertės. Tiesa, skiriama ne mažesnė nei 10 tūkst. eurų bauda. Kai tarptautinių sankcijų pažeidimo dalykas nėra prekės, paslaugos arba lėšos, bauda gali siekti 10–50 tūkst. eurų.

Tam tikrais atvejais gali būti skiriama iki 5 procentų bendrų metinių pajamų siekianti bauda. Tokia priemonė taikoma tais atvejais, kai juridinis asmuo per metus nuo tarptautinių sankcijų pažeidimo dar kartą pažeidžia prekių, paslaugų arba lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalykas, apribojimus, ar paties pažeidimo vertė yra didesnė negu 100 tūkst. eurų. Tiesa, bauda turi būti ne mažesnė nei 20 tūkst. eurų arba paslaugų ar lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalykas, vertė. Taip pat už pakartotinį tarptautinių sankcijų pažeidimą skiriama ne tik bauda, bet ir konfiskuojamos minėtos prekės ar lėšos.

Sankcijas pažeidusio juridinio asmens atsakomybę sunkina vengimas bendradarbiauti su poveikio priemones taikančia institucija ir teikti su pažeidimu susijusią informaciją ar paaiškinimus. Kliudymas atlikti patikrą, klaidingos informacijos teikimas, dokumentų klastojimas, padaryto pažeidimo slėpimas ar jo tęsimas gavus įspėjimą taip pat lemia sunkesnę atsakomybę. Didesnės baudos taikomos ir tuo atveju, kai iš įstatymo pažeidimo gautos pajamos viršija 500 bazinių socialinių išmokų.

Tiek įmonėms, tiek fiziniams asmenims būtina įsisąmoninti – atsakingų institucijų pripažinimas, kad buvo pažeistos tarptautinės sankcijos, gali turėti ne tik didelę finansinę, bet ir reputacinę žalą.

Pastaroji ilgainiui gali kainuoti dar daugiau. Todėl rekomenduojama nutraukti bet kokius įmanomus santykius su sankcionuotais asmenimis ar veiksmus, susijusius su dėl tarptautinių sankcijų taikymo draudžiamomis prekėmis. Taip pat labai svarbu sekti vis griežtėjančias tarptautines sankcijas ir jų laikytis, taip prisidedant prie sėkmingos Ukrainos kovos su agresore.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją