„Unilever“ įsipareigojo iki 2025 m., penkeriais metais anksčiau, nei buvo numatyta, perpus sumažinti maisto švaistymą produktų gamybos grandinėje. Taip pat, padvigubinti sveiką mitybą užtikrinančių produktų, kuriuose gausu daržovių, vaisių, baltymų ar mikroelementų, skaičių visame pasaulyje.
„Nauja bendrovės „Unilever“ pasaulinė iniciatyva „Ateities maistas“ iškėlė du pagrindinius tikslus: padėti žmonėms pereiti prie sveikesnių alternatyvų ir padėti sumažinti pasaulinės maisto grandinės poveikį aplinkai. Tai ypač svarbūs pažadai, tiesiogiai paliesiantys ir Baltijos šalių vartotojus – gyventojai parduotuvių lentynose ilgainiui ras sveikesnes ir aplinkai draugiškesnes savo pamėgtų produktų alternatyvas“, – sako Cameron Heath, „Unilever“ generalinė direktorė Baltijos šalyse.
Be to, kompanija toliau savo produktuose sieks mažinti kalorijų, druskos ir cukraus kiekį. Tokiu būdu „Unilever“ 85 proc. optimizuotas maisto produktų portfelis iki 2022 m. padės sumažinti žmonių suvartojamos druskos kiekį iki 5 gramų per dieną. Pasaulio sveikatos organizacija suaugusiems rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei 5 g (mažiau nei arbatinį šaukštelį) druskos per dieną.
Taip pat, iki 2025 m. 95 proc. „Unilever“ ledų porcija turės ne daugiau kaip 22 gramus cukraus ir 250 kalorijų. Tai galioja ir bendrovės gaminamiems vaikiškiems ledams, kuriuose jau nuo 2014 m. yra tik iki 110 kalorijų. Baltijos šalims jau pristatyti ir veganiški „Magnum Vegan“ ledai.
2021 m. planuojama Baltijos šalių rinkai pristatyti naują „Hellmann’s“ majonezą, kuris turės tik 11 kalorijų. Veganiškos majonezo versijos pardavimai šiemet jau 300 proc. didesni nei pernai. Turėdama omenyje pasaulinės maisto grandinės poveikio aplinkai mažinimą, kompanija „Hellmann‘s“ pomidorų padažus gamina iš tvariai gaunamų pomidorų, o „PUKKA“ arbatą, Baltijos šalyse atsiradusią nuo šių metų – iš tvariai gaunamų ingredientų.
„Būdami viena didžiausių pasaulio maisto kompanijų, turime prisidėti, transformuojant pasaulinę maisto sistemą, kuri dabar ypač neefektyvi. Milijardas žmonių visame pasaulyje kenčia alkį, o du milijardai yra nutukę arba turi viršsvorio. Trečdalis viso pagaminto maisto yra išmetama, o gyvulininkystė yra antra didžiausia šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo priežastis po iškastinio kuro. Ji daro akivaizdžią įtaką miškų kirtimui, vandens ir oro taršai bei biologinės įvairovės nykimui. Ne mes sprendžiame, ką žmonės nori valgyti, bet mes galime pasiūlyti visiems prieinamas sveikesnes augalines alternatyvas“, – sako Hanneke Faber, „Unilever“ maisto produktų ir gaiviųjų gėrimų skyriaus prezidentė.
2019 m. „EAT-Lancet“ ataskaita parodė, kad mityba, kurioje gausu augalinio maisto bei mažiau gyvulinės kilmės produktų, yra naudingesnė sveikatai ir aplinkai. Būtent todėl planuojamas ryškus augalinės kilmės produktų rinkos augimas. „Barclays“ duomenimis, ši rinka per ateinančius 10 metų gali augti bene 1000 procentų, o 2029 metais jos vertė gali siekti 140 milijardų JAV dolerių.
„Unilever“ jau keletą metų plečia savo augalinės kilmės mėsos ir pieno produktų verslą. 2018 m. įsigijo „Vegetarian Butcher“, prekės ženklą, siekiantį tapti didžiausiu augalinių baltymų maisto produktų tiekėju pasaulyje. Kompanija įkurta Jaap Korteweg, ūkininko ir tikro mėsos mylėtojo, kuris tapo vegetaru ir vartotojams pradėjo siūlyti gyvulinės kilmės produktų alternatyvas. Su šio prekės ženklo pagalba, „Unilever“ išplėtė augalinės mėsos prekės ženklą į daugiau nei 30 šalių ir praėjusiais metais buvo pasirinkta kaip „Burger King's Plant-Whopper“ ir „Plant-Grug“ tiekėja visoje Europoje, Viduriniuose Rytuose ir Afrikoje.
Neseniai paskelbta „Unilever“ partnerystė su mikrodumblių ekspertu „Algenuity“ žymi svarbų žingsnį siekiant šio kritinio perėjimo prie tvarių maisto alternatyvų kūrimo. Nepaisant to, kad mikrodumbliai yra pilni baltymų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų, jie niekada nepateko į vartotojų akiratį, visų pirma dėl savo stiprios žalios spalvos ir kartaus skonio bei kvapo. Norėdami tai pakeisti, „Algenuity“ sukūrė technologiją, kuri pašalina bjaurų skonį, nemažindama vertingų mikrodumblių maistinių elementų. Be abejo, dėl to mikrodumbliai tampa ypač aktualūs tokiems „Unilever“ prekės ženklams kaip „Hellmann’s“, „Knorr“ ir „Vegetarian Butcher“.
Visi šie tikslai taip pat atitinka ir pasaulinius „Unilever“ įsipareigojimus, pavyzdžiui, iki 2023 m. investuoti 1 mlrd. eurų į naują Klimato ir gamtos fondą. Taip pat iki 2039 m. pasiekti nulinę anglies dvideginio emisiją, gaminant visus kompanijos produktus. Bendrovė taip pat įsipareigojo užtikrinti, kad iki 2025 m. 100 proc. jos plastikinių pakuočių būtų galima pakartotinai naudoti, perdirbti ar kompostuoti.