„Norime atkreipti dėmesį, kad neapykanta Lietuvai kaip valstybei ir Lietuvos žmonėms ar paskyroms jų grupėms yra tikrai viešame diskurse ir toje pusiau viešoje migloje ji pasiekusi pavojingą lygį“, – laidoje „ELTA savaitė“ sakė N. Šepetys.

„Tai pirmiausia yra Remigijus Žemaitaitis, nes jį matome kaip selektyvų, atskirų grupių – kažkuriuo laiku prieš moteris, buvo ilgesnis laikas prieš žydus, aišku, jis visąlaik kalba apie konservatorius – bet nuolat matome tokį požiūrį į žmogų, kai vyrauja absoliuti panieka. (...) Šiuo atveju prezidentas Gitanas Nausėda lengvai prisileidžia šitą kalbėjimą pats jo gal ir nepraktikuodamas, bet su juo koketuodamas. Tai gali būti pavojus, kai bus sudaroma nauja Vyriausybė ir valdančioji koalicija“, – kalbėjo istorikas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę daugiau nei 150 įvairių sričių visuomenininkų viešai kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą bei politinių partijų lyderius, ragindami netoleruoti pamatines konstitucines vertybes neigiančių, priesaiką sulaužiusių ir, pasak jų, Lietuvai grėsmę keliančių politikų.

Laišką pasirašiusiųjų teigimu, balsavimas už antisemitinius, žmogaus teises ir europietiškas vertybes paminančius politikus ir politines jėgas yra balsavimas prieš Lietuvos valstybingumą ir už Rusijos įtaką.

Viešą laišką pasirašė daugiau nei šimtas įvairių sričių atstovų, tarp jų Alfredas Bumblauskas, Tomas Venclova, Andrius Mamontovas, Kristina Sabaliauskaitė, Rytis Zemkauskas, Vytautas Ališauskas, Viktoras Bachmetjevas, Norbertas Černiauskas, Donatas Katkus, Jonas Ohman, Arvydas Šaltenis, Irena Vaišvilaitė, Gintaras Varnas, Petras Repšys, Sigitas Parulskis, Stasys Eidrigevičius, Marius Burokas, Aleksandras Abišala, Haroldas Mackevičius, Mantas Adomėnas.