Danės upe Klaipėdoje šiemet pradėjęs kursuoti vandens autobusas traukia būrius norinčių pasiplaukioti vaizdingais uostamiesčio upės vingiais. Ši elektrinė transporto priemonė vos per mėnesį tapo tokia populiari, kad į ją patekti pavyks nebūtinai iš pirmo karto – tuo įsitikinome darbo dienos popietę.

Ir nieko nuostabaus, nes vos 10 žmonių vienu metu plukdyti galinčių transporto priemonių kol kas – vos dvi, tačiau panašu, kad susidomėjimas šia paslauga (arba pramoga) – didžiulis.

Nuo birželio vidurio Klaipėdos gyventojai ir miesto svečiai turi galimybė nukeliauti iš senamiesčio į šiaurinę miesto dalį Danės upe. Elektrinis vandens autobusas kursuoja kasdien maršrutu Senamiestis – Tauralaukio tiltas.

Vieni šiuo autobusu naudojasi kaip transporto priemone iš taško A į tašką B, yra ir tokių keliautojų, kurie šiuo laiveliu plaukioja norėdami pasimėgauti mažai kam regėtais Danės vingiais.

Šią pramogą pirmą kartą išbandėme su šeima. Šiltą, saulėtą darbo dienos pavakarę į 16 valandą iš Klaipėdos senamiesčio išplaukiantį maršturą netilpome – kone prieš pusvalandį jau rikiavosi būrelis anksčiau atėjusių žmonių.

Laimei pavyko įlipti į paskutinį tos dienos maršrutą 19 val. Tąsyk kors konkurencija buvo taip pat nemaža – pusė susirinkusių žmonių liko prieplaukoje. Deja, bet nespėjusiems tenka susitaikyti ir būti supratingiems – autobusas priima tik 10 žmonių, išimtis taikoma vaikams, kurie gali sėdėti šalia tėvų, neužimant atskiros vietos.

Vandens autobusas yra gana erdvus, jame be vargo telpa ir vežimas kūdikiui arba neįgaliajam, tačiau keliauti jame stovint – draudžiama. Į autobusą priimami ir gyvūnai, žinoma, laikantis protingumo kriterijaus arba kaip nuspręs autobuso vairuotojas įvertinęs saugumo situaciją.

Taigi, kelionė maršrutu Danės upe sudaro šešios stotelės: „Senamiestis“, „Liepų tiltas“, „Danės slėniai“, „Senvagė“, „Botanikos sodas“ ir „Tauralaukio tiltas“. Kelionė į vieną pusę trunka maždaug 1 val. 20 min. Tad jei norite įveikti mašrutą į abi puses – pasiruoškite lėtai, vaizdingai kelionei, kuri truks mažiausiai tris valandas. Pavyzdžiui, šis laivelis puikiai pasitarnautų norintiems aplankyti Klaipėdos universiteto botanikos sodą.

Žinoma, ši transpoto priemonė, skirta gyvenantiems lėtesniu ritmu – laivelio greitis yra maždaug 6 km/val., t. y. prilygsta spartesniam ėjimui. Tačiau plaukiant šiuo vandens autobusu atsiveria retai kam matomi nuostabūs senųjų Danės prieplaukų vaizdai, industrinės teritorijos, tiltai ir, žinoma, tapybiški natūralios gamtos peizažai, esantys pačiame miesto centre. Be to, vis gyvesne tampanti Danė neleis nuobodžiauti – čia sutiksite ir kitų plaukiotojų valtimis, kateriais, vandens dviračiais.

Elektrinis vandens autobusas per dieną iš viso padaro 8 reisus. Ši elekologiška transporto priemonė, kurią pagamino Klaipėdos startuolis „Popa Boat“, yra pakraunama per naktį ir vienu įkrovimu gali plukdyti keleivius visą dieną.

Kaip rašo klaipeda.lt, vandens autobusas naujame technologiniame lygyje atgaivina gilią istorinę tradiciją. XIX amžiuje kilmingieji iš miesto centro nedideliais garlaiviais keliaudavo į Luizės dvarą atsigerti arbatėlės. O XX a. pradžioje laiveliais miestiečiai nukakdavo ir iki Tauralaukio, kur buvo patogios vietos pramogauti.

Bilieto kaina į vieną pusę – 3 eurai, su Klaipėdiečio kortele – 2,40 Eur. Atsiskaityti už kelionę galima el. bilieto kortele, bekontakte banko kortele ir kitais elektroniniais būdais. Grynaisiais pinigais galimybės atsiskaityti nėra.

Kaip pasakojo mus tąsyk plukdinęs vairuotojas, šį sezoną tai – bandomasis projektas, truksiantis iki spalio vidurio. Jei pasiteisins kitąmet, galbūt, šie vandens autobusai kursuos dažniau.
Nuotraukų galerijoje galite pamatyti, kokie vaizdai laukia kelionės vandens autobusu metu.