Su šios istorijos herojais (vėliau sužinojau, kad jie ir istorijos mokytojai) susitinkame ne Naujojoje Vilnioje, kur yra jų būstinė, bet viename restorane, šiek tiek už Vilniaus. Sako, kad aplinka gražesnė, labiau tiks prie šnekos.

ik išlipus iš automobilio, skambinu Tomašui ir teiraujuosi, kur jie. Sužinau, kad pašnekovai – itin punktualūs, nors jų kareivių uniformos – netikros.

Tokia istorija geriau nei filmas

Tomašas ir 46 metų Valdemaras Šelkovski yra Vilniaus istorinės rekonstrukcijos klubo „Naujosios Vilnios įgula“ nariai. Apie savo veiklą sutikę papasakoti vyrai drovisi ir šiek tiek jaudinasi, kad bus ne taip suprasti.

„Lenkų ir lietuvių santykiai šiandien gerėja, tačiau istorinis bagažas daro savo įtaką. Kai kurie žmonės gali ne taip suprasti ar interpretuoti mūsų veiklą. Mūsų susidomėjimas apima ne tik 1918 – 1939 m. laikotarpį, bet taip pat užsiimame Abiejų Tautų Respublikos (ATR) karybos istorijos puoselėjimu, rekonstrukcija.

Dažniausiai esame su lenkų tarpukario uniformomis, todėl mus žmonės gali tapatinti su lenkų kariuomene,o dėl istorinio bagažo gali atsirasti ir neigiamų epitetų“, – dėsto Tomašas.“, – dėsto Tomašas.

Visą interviu galite rasti čia.