DELFI šaltinių kariuomenėje teigimu, D. Grybauskaitė formaliai prisidengė Čilėje vykusiu moterų lyderių forumu, o iš tikrųjų keliavo tartis dėl stambaus ginkluotės sandorio.

„Rusijos karinis aktyvumas Baltijos jūros regione bado akis. Taip, grąžinome šauktinius, taip, perkame sausumos ginkluotę. Bet to negana“, - DELFI teigė pavardės neminėti prašęs karininkas, gerai susipažinęs su prezidentės vizito Čilėje aplinkybėmis.

Anot jo, Čilėje sukirsta rankomis dėl karinių jūrų pajėgų ginkluotės – gynybinių sistemų „Pelican 2“ – pirkimo.

Šios tikrai nepigiai kainuojančios sistemos – tikras jūrų karybos vilkų košmaras. Prieš radarams iš esmės nematomi „pelikanai“ gali būti paleidžiami tiek iš sausumos, tiek iš laivų. Kovinės galvutės nėra galingos, tačiau išnaudojant aerodinamiką ir svorio jėgą, „pelikanai“ gali pramušti net stipriai šarvuotą korpusą. Sistemų pavadinimas – ne atsitiktinumas. „Pelican 2“ raketos pakyla į didelį aukštį virš taikinio, padedant moderniausioms navigacijos sistemoms, tiksliai nusitaiko į svarbiausią priešo laivo vietą, o tada milžinišku greičiu sminga žemyn – taip, kaip savo grobį gaudo savo vardą ginklui „paskolinę“ sparnuočiai.

Kiek „Pelican 2“ sistemų ir už kokią kainą perka Lietuva, DELFI šaltinis neatskleidė. „Už tai man grėstų tribunolas“, - teigė kariškis.