Komisijos pirmininkas Pranas Žukauskas nurodė, kad toks sprendimas priimtas vienbalsiai.

„Įvertinusi visas aplinkybes, išklausiusi pareiškėjos, kuri atvyko gyvai, dalyvavo komisijos posėdyje, komisija nusprendė siūlyti prezidentui suteikti A. Reed Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka“, – žurnalistams sakė P. Žukauskas.

„Įstatymas numato du reikalavimus – tai ypatingi nuopelnai Lietuvos valstybei ir asmens integracija į Lietuvos visuomenę. Tai buvo vertinami tiek nuopelnai ir paskutiniai pasiekimai Europos čempionate, pasaulio čempionate, kitose varžybose. Taip pat ir integracijos kriterijus, lietuvių kalbos mokėjimas, dalyvavimas bendruomenės gyvenime, bendruomenės renginiuose – tiek Lietuvoje, tiek lietuvių bendruomenėje Kanadoje“, – argumentus pristatė prezidento patarėjas.

Anot P. Žukausko, A. Reed, atsakydama į komisijos klausimus, patikino, jog ketina sieti savo tolimesnį gyvenimą su Lietuva ir pasibaigus profesionaliai čiuožėjos karjerai.

„Atsakymai siejosi su vienokia ar kitokia veikla Lietuvoje, tiek su pramoginiais renginiais, tiek su čiuožėjų ugdymu“, – sakė komisijos pirmininkas. P. Žukauskas informavo, jog dokumentai ir oficialus siūlymas prezidentui, kuris ir priims galutinį sprendimą dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka, pasieks šalies vadovą per savaitę ar dvi.