„Svarbiausia yra užnugaris, su kuriuo tu atėjai prie derybų stalo. Tai yra du dalykai: tavo filosofija ir vertybės. Pastarosios suteikia kryptį ir prasmę, o filosifija – supratimą, ką tu gali pasiekti ir kokią vertę gauti. Iš principo yra keli elementai, kurie atneša sėkmę derybose. Pirma – pasiruošimas joms, antra – pritaikymas prie modernaus laikmečio“,– pasakoja Š. Mačiulis.

Laidos svečias įvardino ir bene dažniausiai pasitaikančią nesėkmingų derybų priežastį. Tai – nepasiruošimas joms.

„Derybos nėra tai, kad tu surėkei, pareikalavai ir gavai. Tai – pasiruošimas, žinojimas apie organizaciją, apie jos poreikius, apie asmenį ar asmenų grupę, kurie sėdi prie derybų stalo, kas jiems yra svarbu. Kai derėtis ateini nepasiruošęs, tai tampa siauru, primityviu pokalbiu be argumentų“,– dažniausiai pasitaikančią klaidą įvardina pašnekovas.

O koks gi yra derybų konsultanto darbo tikslas? Š. Mačiulis įsitikinęs, kad įmonių akcininkai, kurie investuoja dideles pinigų sumas į verslą, atstovavimą derybose turi patikėti ne įmonių vadovams, o, būtent, derybų konsultantams. Šie, anot laidos svečio, derybose išspaudžia didžiausią vertę. „

Derybų sandoris yra pagrįstas tik ilgalaike verte. Dalyviai, procesas, pats sandoris ir aplinka, tai – keturios dimencijos, su kuriomis derybų konsultantas akylai dirba ir per kurias turi pereiti“,– įsitikinęs šios laidos svečias.

Laidoje – pokalbis su Š. Mačiuliu apie tai, kokios derybos yra vertingesnės: asmeninės ar komandinės, kaip išjudinti psichologiškai sunkias derybas, kuomet norima tik įtvirtinti savo statusą ir kaip atsiriboti nuo emocijų jose.

Sekite naujienas vadovams, prisijungdami prie paskyros Facebook.com/BosoValanda