„Marktweg“ – viena iš kelių Nyderlandų gatvių, futbolo šventės proga pasipuošusi oranžine – šalies futbolo rinktinės, Europos čempionatais tapusios prieš 36 metus – spalva.

Europos futbolo čempionatas Vokietijoje startuoja jau birželio 14-ąją. Ta proga du mėnesius atsidavusi dešimties savanorių komanda tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais dekoravo gatvę. Iniciatyvos organizatoriai sako, kad taip ne tik palaikoma šalies rinktinė, bet ir kuriamas bendrystės jausmas. Kur tik pažvelgsi, viskas nusidažė oranžine spalva – pradedant plakatais bei gatvės žibintais ir baigiant šiukšlių dėžėmis bei pastatų fasadais. Taip pat galima pastebėti ir raudonos, baltos ir mėlynos spalvų, sudarančių Nyderlandų vėliavą, objektų.

Nuotaiką kuria ir miestą prižiūrintys darbininkai – jų apranga taip pat iš tolo šviečia ryškia oranžine.

35 metų vilkiko vairuotojas Macho Vinkas – vienas iš savanorių, prižiūrinčių, kad gatvės pastatų sienos būtų pakankamai oranžinės.

Pirmą kartą gatvė dekoracijomis pasipuošė per 1988 metų Europos futbolo čempionatą, vykusį Vakarų Vokietijoje – jame šalies rinktinė tapo čempionais.

Vienas iš oranžinės gatvės entuziastų Danny van Dijkas pasakoja, kad kiekvieną kartą gatvė puošiasi vis išradingiau, su kiekvienu čempionatu įsitraukia vis daugiau žmonių, labai daug padeda vietos verslai.

Vieno vienintelio kamuolio idėja virto nuostabiu dalyku – bene ryškiausia gatve visoje planetoje, nors tokių įspūdingų gatvių Nyderlanduose ne viena ir ne dvi. Be to, dekoracijos ne tik tarsi magnetas traukia smalsuolius, bet sudaro sąlygas kaimynams geriau pažinti vienas kitą.

Vos tik Nyderlandų rinktinės kova čempionate baigsis, o D. van Dijkas viliasi, kad šiais metais šalies futbolininkai parsiveš trofėjų, prasidės oranžinės gatvės virsmas paprasta gatve.