2021-aisiais Senojo žemyno pirmenybėse Turkija kalnų nenuvertė. Tiesą sakant, po trijų slogių pralaimėjimų grupių etape galutinėje rikiuotėje liko paskutinė 24-a.

Kas lėmė tokį staigų turkų šuolį aukštyn?

Anot pašnekovo, viena Turkijos progreso priežasčių – trenerių štabas, kuriam vadovauja strategas, italas Vincenzo Montella, prie rinktinės prisijungęs 2023 m. rudenį.

„Jis gerai pažįsta Turkijos futbolą (Turkijos aukščiausioje lygoje dirbo nuo 2021 m.), vadovavo Adanos „Demirspor“ komandai, su juo pasirašyta ilgalaikė sutartis.

Geras treneris ir auganti, stipri karta duoda rezultatų, galima paminėti tą patį Arda Gulerą iš Madrido „Real“, Kenaną Yildizą iš „Juventus“.

Prieš čempionatą rinktinės sirgaliai vylėsi gero pasirodymo, toks pereinamais etapas demonstruojant potencialą su mintimis apie 2026-ųjų pasaulio čempionatą, 2028-ųjų Europos pirmenybes, kur ten jau galima tikėtis solidžių rezultatų.

Ir tas jaunimas jau bus užaugęs tais metais, bus pačiam karjeros pike. Štai tada bus lūkesčiai įveikti grupių etapą ir žaisti atkrintamosiose.

2021-aisiais rinktinė tikrai siaubingai pasirodė, netrūko vyresnių žaidėjų, bebaigiančių savo karjeras rinktinėje. Dabar prie V. Montellos jaunimas sulaukia daug progų“, – pastebi S. Saylik.

Nieko keisto, kad Turkijos rinktinės žaidime netrūksta Italijos futbolui būdingų bruožų.

„Turkijoje yra tokia taisyklė, kad jei žaidi trijų gynėjų linija, tu pralaimėsi rungtynes. Turkijos lygoje ir toje pačioje rinktinėje nebūdavo tokių stiprių krašto gynėjų, kurie galėtų sėkmingai žaisti priekyje ir grįžti į gynybą, padėti apsiginti nuo varžovų išpuolių.

Dabar galime pastebėti, kad V. Montella taiko 3 gynėjų liniją, nes rinktinėje yra pakankamai geri krašto gynėjai, pavyzdžiui Ferdi Kadioglu, vienas geriausių Turkijos geriausių gynėjų, yra kalbų, kad pereis į Dortmundo „Borussia“.

Jau galime žaisti 3 gynėjų linija, kuri galėtų padėti siekti rezultato, įgyti pranašumą, o vėliau jį sėkmingai išsaugoti.

Ką gerai V. Montella daro, tai pakankamai stipriai išanalizuoja varžovus, propaguoja tą stilių, kai komanda įmuša, o tada – gynybinis futbolas. Tai Turkijai, neturinčiai ryškiausių pasaulinio lygio žvaigždžių, toks stilius pats tinkamiausias“, – kalbėjo S. Saylik.

Arda Guleras

Gynėjas antrą savo įvartį atšventė atlikdamas „vilko saliutą“ – tai gestas, kuris asocijuojamas su kraštutinių dešiniųjų ekstremistų grupe „Pilki vilkai“. Ši grupė siejama su Turkijos valdančiosios koalicijos partija „Nacionalinis judėjimas“.

Pats M. Demiralis teigė, kad parodyti gestą, kuris uždraustas Austrijoje bei Prancūzijoje, jis buvo iš anksto suplanavęs tuo atveju, jei muštų įvartį. „Aš jau prieš tai svarsčiau, kaip atšvęsčiau, jei įmuščiau įvartį. Padariau tai, ką ir žadėjau, – BBC citavo futbolininką. – Aš labai didžiuojuosi tuo, kad esu turkas, todėl po įvarčio giliai pajutau, kad norėjau taip atšvęsti. Džiaugiuosi, kad taip padariau.“

Po rungtynių 26-erių Turkijos rinktinės gynėjas įsikėlė kontroversiško momento nuotrauką į socialinį tinklą „X“, o prie jos pridėjo žinutę „Koks laimingas yra tas, kuris gali save vadinti turku!“.

S. Saylik mano, kad tai buvo klaida.

„Atsiminkime, sakiau, turkai yra labai emocionalūs žmonės įskaitant ir futbolininkus, o M. Demiralis ypač.

Jį sirgaliai buvo jau nurašę. Gynėjas kopė karjeros laiptais, galėjo turėti gerą karjerą Europoje, bet pasirinko pinigus ir Saudo Arabiją, nors juk ne 32-eji, kad keliautų ten užbaigti karjerą.

Jis buvo patriotas, nuolat demonstravo meilę Turkijai ir štai, Saudo Arabija. Žmonės juo nusivylė. Aš tai vertinu kaip klaidą, paskutinius kelerius metus šis ženklas Turkijoje siejamas su fašistais.

Nelabai protinga tai daryti tokioje scenoje, kai komanda kovojo dėl vietos Euro 2024 ketvirtfinalyje. Galbūt nereikėjo tokio gesto, tą galima paaiškinti jo jaunyste ir emocijomis“, – teigė S. Saylik.

Sercan Saylik

Ko galime tikėtis šeštadienį dvikovoje su Nyderlandais, ar gali Turkija pakartoti 2008-ųjų Europos čempionato sėkmę, kuomet užėmė 3-ią vietą?

„Viskas priklausys nuo to, ar Turkija galės atlaikyti Nyderlandų pasiūlytą intensyvumą. Jie tikrai intensyviai pradės rungtynes.

Šiuo atveju nuo pirmų minučių olandai bandys turkus spausti ir versti juos žaisti gynybinį futbolą. Įdomu bus, kaip V. Montella bus pasirengęs taktiškai, kokius namų darbus bus paruošęs: tos standartinės situacijos, greitos atakos, kuriuose turime nuostabų Barišą Alperą Yilmazą. Gal pastebėjote mače su austrais, jis 90-ą minutę spurtavo į priekį maksimaliu greičiu.

Yra jaunų žaidėjų, galinčių nulemti rezultatą. Jei komanda išsidėstys 4-4-1-1, gali kilti bėdų, nes šiame čempionate taip ir nepamatėme tikro puolėjo turkų gretose.

Jei pradėsime trijų gynėjų linija ir žaisime be tikro, akcentuoto puolėjo, kamuolius galės priimti A. Guleras ir skirstyti įkertantiems komandos draugams, tokiems kaip B. A. Yilmazas. Tuomet galime tikėtis įgyti pranašumą, o jau tada – V. Montellos itališka gynyba ir Nyderlandų atsakas“, – apie šeštadienio akistatą kalbėjo S. Saylik.

Mačas šeštadienį tarp Nyderlandų ir Turkijos – 22 val.

Vincenzo Montella, Turkijos rinktinės strategas po pergalės Euro 2024 aštuntfinalyje
Sercan Saylik
Sercan Saylik, Linas Jocius