Holly Black – žymi fantastinių knygų rašytoja, bestselerių autorė, šįkart skaitytojų džiaugsmui pristatė knygą „Žiaurusis princas“.

„Holly Black yra be galo garsi amerikiečių autorė, parašiusi daugybę knygų, tiek mažesniems vaikams, tiek paaugliams, ar tiems, kurie iš paauglystės jau išaugę, bet dar ne visai suaugę. Šita knyga „Žiaurusis princas“ yra kaitinanti kraują, su daug pavojų, daug intrigų ir tam tikrų meilės aspektų“, – intrigavo E. Baliutavičiūtė.

„Žiaurusis princas“

„Istorija yra tokia, kad nors Džudė yra žmogus, kai ji buvo visai mažytė, septynerių metų, jos tėvus nužudė, o ji buvo išgabenta gyventi į fėjų karalystę. Būtų gražu galvoti, kad fėjos yra tokios mielos, kaip pasakose būna, bet, deja, šioje knygoje jos į žmones ypač žiūri kaip į menkesnes būtybes. Bet Džudė be galo žavisi fėjomis, o ji pati norėtų tapti ritere ir galbūt jai net pavyktų tapti vieno iš princų ar princesių sargybine, bet tam jai reikia įveikti įvairių išbandymų. Negana to, pasirodo, kad ten yra vienas princas, kuris iš pradžių nekelia labai šiltų emocijų Džudei. Tai yra knyga tiems, kurie mėgsta fantastiką – jie turi nedelsti, čiupti iš karto, nes tai puikus vasaros skaitinys: galima su malonumu prie jūros skaityti, namuose lyjant, ar, jei dabar nėra laiko, pasilikti žiemai, nes ilgiems žiemos vakarams tokios kaitinančios istorijos irgi puikiai tiks“, – užtikrino ji.

Kita žinoma amerikiečių autorė – Sarah J. Maas. E. Baliutavičiūtė šįkart pristatė net dvi jos knygų serijas.

„Viena yra „Stiklo sostas“, kurios pirmoji dalis taip ir vadinasi, o jos tęsinys – „Vidurnakčio karūna“. Šita serija turės turbūt ir daugiau dalių, nes autorė be galo mėgsta rašyti ilgas, serijines, epines knygas, kurios prikausto ir, tiesą sakant, sunku paleisti – atrodo jau naktis, reikia eiti miegoti, bet dar liko penkiasdešimt puslapių, tai tu juos turi užbaigti“, – juokėsi vaikų literatūros ekspertė.

„Stiklo sostas“

„Šita istorija yra apie žudikę Seleną, kuri yra iškviečiama į karaliaus dvarą. Karalius yra tikrai nemalonus, Selena jo visai nemėgsta, bet ji turi jam paklusti, kad pelnytų savo laisvę. O paklusti reiškia, kad ji turi dalyvauti varžybose su kitais kariais, žudikais ir vagimis, konkuruoti tarpusavyje: jei laimės – bus laisva ir galės tapti karaliaus kovotoja. Tačiau, kaip ir dažniausiai būna, kas atrodo pakankamai lengvai, kad nugalėk juos ir būsi laisva, taip fantastikos pasaulyje nebūna. Šitame pasaulyje atsiranda daug nežinomųjų, pasirodo, kad pilyje tyko blogis, vienas po kito ima mirti jos konkurentai. Jei Selena neišsiaiškins, kas čia vyksta, gali netekti ir savo gyvybės – taip kova dėl laisvės tampa ir kova dėl išlikimo. Iš tikrųjų aiškinantis, kas čia vyksta, kovojant prieš blogį, parodoma, kokią kainą tenka mokėti už tai – daugiau tai plėtojama antroje dalyje. Be to, visos knygos yra su romantinėmis linijomis, tad galiu pasakyti, kad šitoje yra kaitinantis meilės trikampis – dėl Selenos kovoja net du labai žavūs ir įtakingi vyrai“, – šypsojosi E. Baliutavičiūtė.

„Vidurnakčio karūna“

Dar viena įspūdinga šios rašytojos knygų serija – „Dyglių ir rožių dvaras“, kurioje jau yra penkios knygos.

„Fantastinės knygos apie fėjų pasaulį, į kurį irgi patenka mirtingoji Feirė, netyčia padariusi tai, kas laikoma nusikaltimu fėjų pasaulyje ir laikoma įkalinta dvare. Intriguojanti knyga, su daug pavojų, mūšių, visokių kitokių dalykų, aišku, ir meilės. Tai serija, kuri nuo šitos ypač sunku atsitraukti“, – pasakojo ji.

„Dyglių ir rožių dvaras“

Knyga „Šerkšno ir žvaigždžių šviesos dvaras“, pasak E. Baliutavičiūtės, yra lyg tarpinė, sujungianti pirmąsias tris knygas, pasakojanti šiek tiek apie kitus dalykus, apie pagrindinius knygų veikėjus ir tai, kas vyksta, kai įvykiai aprimsta, kas lieka po karo. „Ši knyga gal šiek tiek ramesnė nei pirmosios trys, tačiau tai nereiškia, kad mažiau įdomi ar kad joje mažiau įtampos – tik kad ji pati šiek tiek mažesnė ir galbūt fanai šiek tiek nusivils, bet jų lauks dar viena dalis, kuri yra įspūdinga“, – sakė ji.

„Šerkšno ir žvaigždžių šviesos dvaras“

Paskutinė iš pristatytos serijos, „Sidabro liepsnų dvaras“, jau turėtų būti skirta skaitytojams, vyresniems nei 18 metų. „Pirmose trijose dalyse, kur pasakojama apie Feirę, nors irgi yra kaitinančios istorijos, bet jos santūresnės, o čia jau pasakojama apie Feirės vyresnę seserį, Nestą. Vėlgi, čia tas pats pasaulis, fėjų karalystė, kur pati Nesta iš mirtingosios ne savo noru paverčiama didžiąja fėja, yra ta viena drama, bet dar yra meilės ir tikrai labai daug pikantiškų scenų, tad, sakyčiau, tai knyga tiems jauniems suaugusiems, labai vyresniems paaugliams, kurie gal yra skaitę „50 pilkų atspalvių“ ir panašias knygas, kurie ieško tam tikrų elementų, bet kartu ir fantastikos, meilės, nuotykių ir panašių dalykų – tai šita bus tikrai kaitinanti kraują knyga“, – kalbėjo literatūros ekspertė.

„Sidabro liepsnų dvaras“