Rašė visiems vaikams, parašė savo dukrai

„Tu gali nežinoti, neskaityti tų knygų, bet vis tiek iš kažkur žinai personažą, jo draugus ir bičiulius, tiek stiprus yra tas Kakės Makės personažas. Mano akiratyje nebuvo vaikų, išprotėjusių dėl Kakės Makės, aš ir pati žinojau minimaliai, bet labai apsidžiaugiau sulaukusi pasiūlymo nerti į man visai naują ir netikėtą sritį, nors prisipažinsiu, kad svajonę parašyti knygą tikrai turėjau“, – laidos „Delfi diena“ rubrikoje „Knyginėjimai trumpai“ kalbėjo L. Lesauskaitė.

„Buvo visokių idėjų, visokių minčių, bet kažkodėl galvojau, kad mano knyga bus skirta suaugusiems, arba bent jau paaugliams, o kad vaikams – tikrai ne. Tada galvojau – čia gi lengva, daug lengviau nei suaugusiems. Bet tikrai ne. Tad labai džiaugiuosi, kad mano pirmoji knyga ir yra skirta būtent mažiesiems. Be to, labai gražu, kad Kakės Makės magija turbūt suveikė: sulaukusi pasiūlymo ir pradėjusi rašyti knygą sužinojau, kad laukiuosi. Taip gražiai iš pradžių galvojau apie visus Lietuvos vaikučius, kaip juos sudominti istorija, kaip padaryti, kad ji jiems paliktų gerą pirmą įspūdį, kuris dažnai mokykloje būna nelabai koks, o po to pasirodė, kad mano mintyse ir širdyje jau buvo mano Izabelė. Dabar aš taip sakau, kad šita knyga yra jai skirta. Žinoma, ir visiems Lietuvos vaikučiams, bet jai jau pirmenybė“, – šypsojosi knygos autorė.

Nuo akmens amžiaus iki šių dienų

L. Lesauskaitė atskleidė, kad ši knyga – iš dalies tarsi istorijos enciklopedija ar vadovėlis, tačiau tikrai netradiciniai, kurie mažiesiems skaitytojams galėtų pasirodyti pernelyg nuobodūs.

„Aš pati esu „pasinešusi“ į istoriją ir labai ją myliu, bet dažnai žmonėms būna taip, kad juos išgąsdina mokyklos suolas, tos datos, įvairūs šaltiniai, kad daug mintinai reikia mokytis – dažnai ta istorija tik tokiems super mėgėjams patinka. Todėl aš labai norėjau, kad ta pirmoji pažintis, iš pradžių tik iš paveikslėlių, tėvams skaitant istorijas, o paskui ir pačiam pirmuosius sakinius skaitant, būtų įkvepianti, motyvuojanti, pripildanti meilės pasauliui, meilės Lietuvai, žadinanti kūrybiškumą, kažkokias svajones, keliones ir panašiai“, – pasakojo ji.

„Kakė Makė: keliaukime laiku“

Knyga „Kakė Makė: keliaukime laiku“ skaitytojus nukelia į labai įvairius ir skirtingus laikotarpius.

„Iš esmės yra pasakojama nuo akmens amžiaus iki šių dienų, keliaujame gražiai per įvairius laikotarpius, viskas yra šiek tiek ir žaidimo, užduotėlių forma. Labai norėjau, kad Kakė Makė ir per savo personažą, per savo asmenybę supažindintų su laikotarpiais, tam tikrais svarbiais įvykiais, ir netgi su asmenybėmis – tai reiškia, kad kiekviename laikotarpyje Kakė Makė sutinka kažkokią ryškią to laikotarpio asmenybę, mezga pokalbį, pabendrauja ir bando ištraukti įdomių dalykų“, – knygos turinį praskleidė L. Lesauskaitė.

Knygoje didžiąja dalimi yra pasakojama pasaulio istorija, tik šiek tiek paliečiant ir Lietuvos.

„Galbūt kokia kita knyga galėtų būti apie Lietuvą, bet ši yra apie pasaulį, apie labai įvairų jo pažinimą, nuo to, kaip atsirado žmogus, piramidės, įvairūs svarbūs pasaulio stebuklai, maistas, žaidimai, raštas. Tikrai norėjosi, kad būtų kuo įvairesnių, kuo skirtingesnių dalykų ir labai taip paprastai, aiškiai, kiek buvo įmanoma, papasakoti. Kas, beje, istorikui tikrai nėra lengva užduotis, supaprastinti ir taip labai labai paprastai parašyti, kad būtų aišku, bet labai tikiuosi, kad taip bus“, – vylėsi ji.

„Na, ir kitas svarbus dalykas. Labai norisi, kad šią knygą skaitytų vaikai kartu su tėvais, ir iš to skaitymo gimtų pokalbiai, nauji atradimai, gal ateities kelionės, kad tai būtų ir puiki forma bendrauti, pavyzdžiui, kartu prie vakarienės stalo arba prieš einant miegoti“, – svarstė knygos autorė.

Tiems, kurie dar tik kraunasi žinių bagažą

Kaip nurodoma ant knygos viršelio, ji yra rekomenduojama 4-8 metų skaitytojams, tačiau L. Lesauskaitė juokėsi, kad jos vos penkerių metų dukrelei jau patinka ją vartyti ir stebėti paveikslėlius, o vyresni irgi gali rasti jiems įdomių arba mokykloje praverčiančių dalykų.

O jai pačiai teko užduotis sugalvoti, kaip šiuos skaitytojus sudominti.

„Nė karto nerašius knygos ir mačius tik kaip kiti pristato savo knygas, tas procesas turbūt iš šono atrodo taip gana paprastai. Bet kai tu pats atsisėdi, atsiverti tarsi švarų baltą popieriaus lapą, ar kompiuterio ekrane dokumentą, ir galvoji, nuo ko čia man pradėti, tai tikrai buvo tokių momentų, kad nežinai, ko imtis... Beje, knygos pradžioje yra tam tikra intriga, tam tikras detektyvas, už ko Kakė Makė užsikabina ieškoti tos istorijos ir ją pažinti – reikėjo ir tokį dalyką sugalvoti, kas vaikus labiau įtrauktų, sudomintų, tad nuo to pradėjau pasakoti tą istoriją, bet neišduosiu apie ką“, – šypsojosi ji.

Bet faktus atsirinkti, pasak jos, nebuvo sudėtinga: „Nors visada norisi daugiau ir plačiau, bet save stačiau į rėmą, kad tai vėlgi yra pirma pažintis, nuolatos sau kartojau, kad juk ji skirta tikrai ne žmonėms universiteto suole, kur tu jau ateini su žinių bagažu – tai labai svarbu, kaip tu pateiksi tam tikrus dalykus, o mano buvo labai didelis noras, kaip sakau, neišgąsdinti, kad istorija yra kažkoks baubas ir labai sudėtinga, kad viskas labai paprasta, viskas apie mus pačius ir apie mus supančią aplinką“.

Jau svajoja apie naujas knygas

Vienas iš didžiausių iššūkių debiutuojančiai rašytojai buvo sugalvoti, kuo galėtų būti iliustruojami jos pasakojimai.

„Viena yra rašyti, rinkti informaciją, o kita – įsivaizduoti, kaip tai galėtų nugulti į knygą. Man čia turbūt buvo toks didžiausias iššūkis, nors, atrodo, to kūrybiškumo nestinga, bet vis tiek sulipdyti į vieną, vientisą dalyką tikrai yra iššūkių. Apskritai labai įdomus tas knygos gimimas, matyti, kiek daug žmonių įsitraukia, kaip viskas vyksta tam tikrais etapais, o dabar vėl toks visiškai naujas etapas, knygos pristatymai, komunikacija, parašų dalinimai, kas irgi yra nauja, netikėta ir be galo smagi patirtis“, – prisipažino ji.

Paklausta apie galimą knygos tęsinį L. Lesauskaitė sakė dar norinti pasidžiaugti šia knyga, bet neslėpė turinti ambicijų tęsti rašytojos kelią. „Yra labai baugu pradėti pirmąją knygą, bet kai parašai pirmąją, apetitas išauga. Dabar galvoju, gal įdomu ir vyresniems, o gal kažkokį tęsinį, tai tikrai tokių minčių ir svajonių turiu. Matysim, kaip seksis suderinti su laiku, nes dabar tarp kitų pareigų turiu pačią svarbiausią pareigą būti mama, bet tuo pačiu noriu daryti ir kitus dalykus, tai reikia atrasti to laiko. Tad kažkaip nesinori pažado su parašu, bet tikrai svajonę turiu“, – sakė ji.