„Tokiose knygose yra intriguojančios, pritraukiančios, persipinančios meilės linijos, galbūt meilės trikampiai, iš priešų tampama įsimylėjėliais, ir, aišku, yra ir koks nors epiškas, daug veiksmo turintis, fantastinis siužetas, kur veikia fantastiniai, mistiniai elementai ir panašiai. Tokia greita, vaizduotę žadinanti, iš kasdienybės rutinos ištraukianti literatūra tikrai dabar ant bangos“, – kalbėjo ji.

„Dabar knygos vis labiau seksualėja, vis atviriau kalbama apie įvairius santykius, nes, pavyzdžiui, „Saulėlydis“ – puiki serija, bet ji buvo tokia, sakyčiau, konservatyvi. Dabar tos knygos rašomos tokios, kad jos tinka vyresniems paaugliams ir jau suaugusiems, kurie taip pat trokšta tokių intensyvių nuotykių ir meilės“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Viena iš tokių knygų – Rebeccos Yarros romanas „Ketvirtasis sparnas“, kuris vis pasirodęs tapo bestseleriu.

„Tai yra didesnės serijos pirma dalis, istorija, kurioje netrūksta riaumojančių drakonų. Joje pasakojama apie jauną merginą Violetą, kuri ketina tapti raštininke, praleisti savo gyvenimą tarp knygų. Tačiau jos motina yra generolė, kieta, jos nepastumsi, nepasiginčysi ir ji priverčia savo dukrą kandidatuoti į drakonų raitelius. Mums skamba labai įdomiai ir intriguojančiai, bet knygos pasaulyje tai nėra taip jau paprasta ir nesudėtinga, nes tas pasaulis yra žiaurus. Drakonai silpnų nemėgsta – jie juos sudegina. O drakonų, kuriuos būtų galima prisijaukinti, yra mažiau nei kandidatų, todėl grėsmė silpniausiems kandidatams dar labiau padidėja“, – pasakojo vaikų literatūros ekspertė.

„Ketvirtasis sparnas“

„Ir visos tos asmeninės pagrindinės veikėjos dramos fone, to asmeninio virsmo, bandymo susivokti ir išlikti gyva, dar prasideda karas. Tai tokia knyga, kur sėdi, negali atsitraukti, nors jau vidurnaktis ar ketvirta ryto, knyga, kuri ištraukia iš kasdienybės, ir, aišku, joje labai daug romantikos. Aš manau, kad daugeliui skaitančių tokio tipo literatūrą tai net nebėra naujiena, nes visi be galo laukė, kada pasirodys šios knygos vertimas, ir iš karto galiu pradžiuginti, kad bus ir kitos dalys“, – sakė ji.

Kitas leidinys, vertas jaunųjų skaitytojų dėmesio – iraniečių kilmės amerikiečių rašytojos Tahereh Mafi ir jos knygų seriją pradedanti „Džinų išrinktoji“.

„Ši rašytoja yra kito žymaus autoriaus Ransomo Riggso, kuris Lietuvoje jaunųjų skaitytojų tikrai puikiai pažįstamas kaip „Ypatingų vaikų namų“ serijos autorius, kuri vėliau buvo ir ekranizuota, žmona. Jie tokia tikrai labai kūrybinga pora, ir T. Mafi parašė seriją irgi maginės fantastikos su be galo daug romantikos, apie merginą Alizę kuri yra džinė. Džinai mums iškart asocijuojasi turbūt su Rytų kultūra, o kadangi rašytoja pati yra iraniečių kilmės, ji pasitelkė tos šalies, persų, bendrai paėmus islamo mitologiją, tam tikrus pasaulėvokos dalykus ir įdėjo į šitą knygą. Todėl skaitant prisideda toks neįkyrus, bet pažintinis lygmuo – tarsi persikeli į kitokį pasaulį, nes kai vakariečiai rašo, mums jau gana įprasta, mums suprantamas pasaulis, net jei jis magiškas ir fantastinis, o čia įneša dar daugiau intrigos tas kitoniškumas, tuo man šita serija tikrai patiko“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

„Džinų išrinktoji“

„Be to, Alizė yra ne tik džinė, bet ir paskutinė princesė – jai dėl to kyla didelis pavojus ir tenka slėptis. Kaip manote, kur geriausia slėptis? Geriausia slėptis atviroje vietoje, kur niekas nesugalvotų tavęs ieškoti – todėl ji dirba tarnaite. Juk kas pagalvotų, kad princesė yra tarnaitė? Aišku, tai yra tam tikros pelenės istorijos paralelės, ir, be abejo, yra princas, būsimas paveldėtojas, kuris ją vis dažniau įtarinėja, kad kažkas su ja darosi keisto, bet kuo labiau ją pažįsta, tuo stipriau užverda netikėti jausmai“, – šypsojosi literatūros ekspertė.

„Vėlgi čia, aišku ,yra ir politinė istorija, kuri vystosi, nes tai yra karalystės, slapti paveldėtojai, tikri paveldėtojai, ir visa tai vyksta meilės, nuotykių, įtempto siužeto fone. Sakyčiau, dar kitokia knyga nei „Ketvirtasis sparnas“, bet patiks to paties tipo skaitytojams, kurie išsiilgę iki panagių jaudinančių istorijų, kurios visus jausmus sužadina tavyje – baimę, nuotykių ieškojimą, romantikos jausmą. Be galo rekomenduoju atrasti tiems, kurie dar neatrado, nes ši knyga taip pat yra pasaulinė sensacija ir bestseleris“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.