„Apskritai vaikų literatūros magija yra ta, kad ji tinka visai šeimai ir labai gerai, kad vieną kitą knygą tėvai perskaitytų kartu su vaikais ir pasikalbėtų“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Pirmiausia ji pristatė net dvi knygas iš vienos serijos, pasakojančios apie fantastiškai pašėlusius detektyvinius nuotykius, vykstančius lekiančiame traukinyje – tai yra M.G. Leonard ir Sam Sedgman knygos „Aukštikalnių sakalo“ vagišius“ ir „Pagrobimas Kalifornijos kometoje“.

„Be galo dinamiškas ir pats siužetas, ir intrigos, kurios kuriamos šioje populiarioje, mėgstamų užsienyje autorių knygų serijoje – manau, kad juos dabar atras ir lietuvių skaitytojai. Siužetai yra tokie, kad berniukas Harisonas keliauja su savo dėde traukiniais tokiais legendiniais maršrutais: ir pirmojoje dalyje įvyksta papuošalo vagystė, o antrojoje dalyje dingsta milijonieriaus dukra. Nepaisant to, kad pirmoji knyga yra tarsi mažesnis detektyvas, antrasis – pavojingesnis, didesnis, su daug veiksmo, išbandymų, nuotykių, labai greito tempo knyga, kur verti, skaitai ir negali padėti į šalį – tiesiog puiki knyga atsipalaiduoti, patirti nuotykį“, – užtikrino E. Baliutavičiūtė.

 „Aukštikalnių sakalo“ vagišius“

„Detektyvus vaikai labai mėgsta, ir suaugusieji, reikia pripažinti, nes jie be galo įtraukia, sukuria siužetą, priverčia spėlioti, kur dabar pasisuks siužetas, ar aš čia atspėjau, kas yra nenaudėlis, kas yra gerietis, ir taip toliau. Šios knygos tikrai pažadins smalsumą ir norą įsitraukti į istoriją“, – kalbėjo ji.Beje, E. Baliutavičiūtė atkreipė dėmesį, kad šių knygų nebūtina skaityti iš eilės: „Jas vienija tie patys pagrindiniai veikėjai, tačiau gali maišyti viską, kuo puikiausiai suprasi, perskaitysi, gali bet kurią čiupti“.

„Pagrobimas Kalifornijos kometoje“

Dar viena verta mažųjų skaitytojų dėmesio knyga – „Paslapčių biblioteka“, kurią parašė Rebecca Stead ir Wendy Mass.

„Šią knygą parašė dvi autorės, bet vieną iš jų, Rebeccą, aš labai mėgstu ir labai džiaugiuosi, kad pasirodė jos nauja knyga. Reikia pripažinti, ši knyga yra iš tų, kurios šiek tiek lėtesnės, žada paslaptį, intrigą, bet jos nėra tokios greitos. Bet tai jokiu būdu nėra minusas, nes jos provokuoja mąstymą apie pasaulį, apie vertybes, tai, kas vyksta šalia mūsų“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

„O siužetas intriguojantis. Berniukas Evanas knygų namelyje, mažytėje bibliotekėlėje, kokių mes ir Vilniuje matome ne vieną stovinčių, randa porą knygų, parsineša ir viena jų nuveda į tokią istoriją, susijusią su viso miestelio praeitimi ir biblioteka, kuri kažkada čia buvo, bet sudegė. Kas ten įvyko, kodėl, kokia čia paslaptis – niekas apie tai vaikams nepasakoja. Evanas su savo geriausiu draugu imasi aiškintis, kas įvyko tame miestelyje“, – kalbėjo vaikų literatūros ekspertė.

Paslapčių biblioteka

„Čia vėlgi įsivelia detektyvinis siužetas, yra tų spėliojimų, bet šita knyga yra ta, kuri ne tik patenkina pirminius poreikius, to smagumo, greičio, įtraukumo, bet kutena ir gilesnius dalykus, verčia susimąstyti apie įvairias vertybes ir tai, kas svarbu augant ir ne tik augant, bet ir suaugus. Ir visi tie dalykai, ko ieško vaikai, ką jie sprendžia, pakeis ir jų, ir viso miestelio ateitį. Labai graži, literatūriškai be galo vertinga istorija, kurią rekomenduočiau atrasti. Ji nėra labai ilga, labai neišvargins jaunųjų skaitytojų. Jaukumo yra, bet pasakotojais tampa ir katinas, ir Evanas, ir vaiduoklis – intrigos joje pakanka“, – šypsojosi ji.

Jordan Less knyga „Šnabždesiai. Netekčių ir atradimų labirintas“ – pirma naujos knygų serijos dalis.

„Tai yra pasakojimas apie berniuką, kuris kuo kuo, bet magija tikrai netiki. Jis tiki matematika, logika, viskuo, kas paaiškinama, ištiriama, pačiupinėjama ir tt. Na, bet nutinka taip, kad magija pati jį susiranda ir jis atsiduria magiškame mieste, labirinte, kur sutinka labai narsią, drąsią, nuožmią mergaitę, kuri ieško savo pasimetusio brolio, ir jis kartu su ja leidžiasi į tas paieškas...“, – intrigavo E. Baliutavičiūtė.

Šnabždesiai. Netekčių ir atradimų labirintas

„Atrodytų, labai smagu magiškame mieste ieškoti ko nors, bet tas magiškas miestas yra labirintas, kuris nuolat keičiasi, ta pati gatvė niekada nebūna ten pat, namai gali susikeisti vietomis – ne taip ir paprasta. Ir tame labirinte yra daug tamsių paslapčių, kurias ieškodami mergaitės brolio jie taip pat atkas, suras ir turės išsiaiškinti. Ir svarbiausias, aišku, klausimas lieka, ar jam pavyks grįžti namo iš šito sudėtingo pasaulio, sudėtingo labirinto“, – pasakojo ji.

Beje, nors knyga didelio formato, ji – didelėmis raidėmis, labai palanki pradedantiems skaitytojams.