Rio de Žaneiro gatvės menininkai Rodrigo Sini ir Cety nupiešė grafičio freską, skirtą pabėgėliams atletams, tokiu būdu norėdami pagerbti Rio de Žaneire po olimpine vėliava besirungiantį sportininkų dešimtuką.

Šešių vyrų ir keturių moterų komandoje yra penki sportininkai iš Pietų Sudano, du iš Sirijos, du iš Demokratinės Kongo Respublikos ir vienas iš Etiopijos. Jie rungiasi plaukimo, dziudo ir lengvosios atletikos šakose.

Portretai atlikti purškiamaisiais dažais ir dengia 100 kvadratinių metrų ploto sieną Olimpinio bulvaro gale. Šis bulvaras buvo atidarytas dar prieš Olimpiados atidarymo iškilmes. Šie darbai yra didesnės freskų kolekcijos dalis, kurią pasiūlė EixoRio institutas, žinoma kaip „GaleRio“. Ši kolekcija užima beveik du kvadratinius kilometrus sienos naujai renovuotoje uosto teritorijoje.

Nors visų pabėgėlių istorijos įkvepiančios, tačiau ypatingą artumą jis pajuto pabėgėliui iš Kongo Popole Misenga, kuris dalyvauja dziudo varžybose.

P. Misenga buvo devyneri, kai jis pabėgo nuo Kongo Demokratinėje Respublikoje vykusių žiaurumų ir buvo atskirtas nuo šeimos. Jis klajojo aštuonias dienas miške, kol pagaliau buvo išgelbėtas ir nuvežtas į pabėgėlių centrą sostinėje Kinšasoje.

Čia jis susipažino su dziudo ir ėmė sparčiai tobulėti šioje sporto šakoje. P. Misenga buvo išrinktas atstovauti Kongo Demokratinei Respublikai 2013 metų pasaulio čempionate Brazilijoje. Būdamas Rio de Žaneire, savo paties trenerio jis buvo paliktas be pinigų ir dokumentų, kartu su kitu pabėgėlių komandos nariu Yolande Bukasa Mabika.

Padedamas kaimynų ir dirbdamas atsitiktinius darbus P. Misenga netrukus įsiregistravo kaip pabėgėlis ir vėl tęsė dziudo treniruotes.

Sportininkas tėvynėje likusios savo šeimos, įskaitant ir dviejų brolių, nematė jau 18 metų. Dabar jis vedęs brazilę ir turi mažametį sūnų.

Prieš plaukimo varžybas Rio de Žaneire Yusrai Mardini pernai metais teko plaukti už gyvybę – jai mėginant pasiekti Europą sulūžo laivas ir ji su dviem dešimtimis žmonių perpildyta gelbėjimosi valtimi pasiekė krantą.
Kai nedidelė valtis ėmė leisti vandenį, Yusra, jos sesuo ir dar vienas pabėgėlis šoko į vandenį ir tris valandas traukė ją vandeniu, kol galiausiai įveikė Viduržemio jūrą ir pasiekė Graikiją.

Jų istorijos yra dalis didvyriškos atletų narsos, kuri atvedė juos čia, į Rio de Žaneirą.