Kad ir kaip stengiasi, trisdešimtmetės Ukrainos sportininkės mintys dažnai nuklysta į rusų subombarduotą vaikystės miestą Charkivą: karas iš jos atėmė mamą, namus, nerūpestingą vaikystę iš jos sūnėno ir netgi vietas, kur kadaise treniravosi.

„Štai tos vietos. Čia buvo krepšinio salė, ten toliau buvo mūsų arena, ten treniravomės, bėgiojome, sportavome. Labai skaudu matyti. Labai skaudu, nes čia gyveno labai malonūs vaikystės prisiminimai. Čia buvo mano pradžia. Praleista labai daug laiko. Siaubingai apmaudu“, – sakė Ukrainos lengvaatletė Kateryna Tabašnyk.

2022 metų vasario 24 dieną prasidėjusio karo išvakarėse Ukraina atšaukė šalies lengvosios atletikos čempionatą, tuo metu K. Tabašnyk buvo Charkive. Grėsmė, kurią kėlė vos už dvidešimties kilometrų nuo sportininkės gimtojo miesto tūkstančiai prie sienos sutelktų Rusijos karių, buvo daugiau nei reali. Kitą dieną, kai ji stovėjo savo buto vienuoliktame aukšte balkone, pro šalį praskrido ir tiesiai jai prieš akis susprogo agresoriaus raketa.

Kai 2022 metų rugpjūtį sužinojo, kad raketa Charkive pražudė jos mamą ir sunaikino butą, kuriame užaugo, atletė buvo Estijoje. Sportininkė automobiliu leidosi į trijų dienų kelionę atsiimti motinos palaikų ir palaidoti pietiniame Odesos regione, kur gyvena jos sesuo. Būtent mama buvo didžiausia K. Tabašnyk palaikytoja, žmogus, kuriai ji skambindavo po kiekvienos treniruotės.

Nepaisant netekties skausmo, 2023 metų kovą Turkijoje K. Tabašnyk Europos lengvosios atletikos čempionate iškovojo savo pirmąjį medalį. Bronzos apdovanojimą skyrė savo mamai. Kartu su kitais Monte Gordo besitreniruojančiais Ukrainos sportininkais subūrė savotišką paramos grupę. Jie kalbasi apie tėvus, namus, Rusijos agresiją. Nuolatinis stresas alina tiek kūną, tiek protą. Karas aukštyn kojom apvertė jų gyvenimą.

Sportininkės teigimu, visus Ukrainos sportininkus vienija vienas konkretus tikslas.

„Greičiausiai šios žaidynės bus kitokios. Jos bus... Manau, kad ukrainiečiams olimpinės žaidynės pasitarnaus kaip platforma visam pasauliui parodyti, kas vyksta, gal padės jam atsikvošėti, kokia vyksta kova. Mes gyvi, ir esame gyvas įrodymas, kad Ukraina nepriklausoma ir be proto stipri“, – pasakojo Ukrainos lengvaatletė Kateryna Tabašnyk.

Iš viso per rusų atakas Ukrainoje nukentėjo 518 sporto centrų, iš 101 teliko griuvėsiai.