„Lietuva nuosekliai juda pirmyn, plečiant elektromobilių infrastruktūrą ir diegiant atsinaujinančios energijos sprendimus. Ši konferencija suteikia galimybę ne tik įvertinti mūsų pažangą, bet ir pasisemti naujų idėjų iš Europos lyderių, kad dar tvirčiau galėtume žengti tvarios transporto sistemos kūrimo link“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Konferencijoje ypatingas dėmesys bus skiriamas tarptautinei patirčiai ir gerosioms praktikoms. Vokietijos organizacijos NOW GmbH Nacionalinio centro įkrovimo infrastruktūrai Europoje vadovė Virginia Christochowitz pristatys Vokietijos nacionalinio elektromobilumo plano įgyvendinimo sėkmes ir iššūkius. Łukaszas Lewandowskis, didžiausią elektromobilių naudotojų klubą Lenkijoje vienijančios ir vienos pirmųjų elektromobilių naudotojų klubų Vidurio ir Rytų Europoje „EV Club Poland“ vadovas, dalinsis įžvalgomis apie elektromobilumo tendencijas Lenkijoje bei Vidurio ir Rytų Europoje.

„Lietuvos gyventojai tiki elektromobilumo ateitimi ir ruošiasi jai aktyviau nei įmonės – žmonės neatidėliodami įsirengia elektromobilių privačias įkrovimo prieigas, pasinaudodami valstybės teikiamu finansavimu. Vertinant automobilių registravimo ir paraiškų skaičius, dėl dotacijos kreipiasi vidutiniškai kas antras šiuo metu įsigyjantis elektrinį automobilį. Pasinaudojant valstybės finansavimu, jau įrengta daugiau privačių įkrovimo prieigų nei veikia viešųjų. Ypač naudinga įkrovimo stoteles įsirengti greta turimų saulės ar vėjo elektrinių namuose arba ūkininkų ūkiuose. Verta suskubti pasinaudoti šia valstybės teikiama galimybe ir prisidėti kuriant tvariam transportui skirtą infrastruktūrą“, - ragina Lietuvos energetikos agentūros direktorė Agnė Bagočiutė.

Diskusijose apie elektromobilumo plėtrą dalyvaus Energetikos ir Susisiekimo ministerijų, Lietuvos energetikos agentūros, savivaldybių bei ESO atstovai. Patirtimi ir įžvalgomis dalinsis ir kiti rinkos dalyviai: „Eldrive Lietuva“, „Volvo Trucks Lietuva“, „Elinta Charge“, „Telia Lietuva“ ir daugiabučių bendrijos atstovai. Konferencijos dalyviai aptars, kaip efektyviai plėtoti elektromobilių įkrovimo infrastruktūrą ir skatinti elektromobilumo plėtrą, siekiant užtikrinti tvarią ir aplinkai draugišką transporto ateitį.

Su Elektromobilumo konferencijos programa galima susipažinti: https://enmin.lrv.lt/lt/nuorodos/elektromobilumo-konferencija/

Konferencija rengiama Lietuvos energetikos agentūrai įgyvendinant jungtinį projektą „Privačių elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas“ pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.“