Apie paveikslą pavadinimu „Ecce Homo“ („Štai žmogus“) nieko nebuvo girdėti nuo pat XIX a. ir tik 2021 metais jis buvo surastas. Nežinomam ispanų dailininkui priskirta drobė vos nebuvo parduota už sumą, prilygstančią mažai dalelei tikrosios jos vertės.

Ekspertams pareiškus nuomonę, kad drobę galėjo nutapyti Michelangelo Merisi da Caravaggio, o ne taip pat XVII a. gyvenęs niekam nežinomas ispanas Jose de Ribera, drobės pardavimo procesas buvo sustabdytas.

Naujasis paveikslo savininkas, Ispanijoje gyvenantis meno kūrinių kolekcininkas, sudarė su muziejumi sutartį, pagal kurią paveikslas iki spalio mėnesio bus eksponuojamas viešojoje erdvėje.

Siautulingą gyvenimą nugyvenęs ir 1610 metais miręs Caravaggio buvo virtuoziškai įvaldęs chiaroscuro techniką – formų modeliavimą šviesos ir tamsos kontrastais, dėl kurio vaizduojami objektai įgauna apimties, atrodo ypač tikroviški.

Kenčiančio Jėzaus Kristaus su erškėčių vainiku atvaizdas buvo nutapytas tarp 1605 ir 1609 metų, taigi, likus visai nedaug iki dailininko mirties.

Manoma, kad šis paveikslas kažkada priklausė Ispanijos karaliui Pilypui IV.