Agentūra „Associated Press“ gavo progą žvilgterėti, kaip klonuojamos ir auginamos kiaulės, kurios galiausiai taps organų donorėmis, ir aplankė 75 mln. dolerių vertės „nuo patogenų apsaugotą įstaigą“, kuri pastatyta taip, kad atitiktų visus Maisto ir vaistų administracijos ksenotransplantacijos saugos standartus.

Pirmieji genetiškai paredaguoti kiaulių organai, kurie buvo persodinti žmonėms, atkeliavo iš gyvūnų, gimusių šiame specialiame mokslinių tyrimų ūkyje Mėlynuosiuose kalnuose – už užrakintų vartų, pro kuriuos įvažiuojant reikia nuplauti automobilį, savo drabužius pakeisti į medicininius chalatus ir tarp kondicionuojamų aptvarų įlipti į vonias su dezinfekciniu skysčiu, kad nusivalytumėte batus.

„Tai yra ksenotransplantacijos srities kulminacija“, – teigė Davidas Ayaresas iš „Revivicor Inc.“, kuris dešimtmečius mokėsi klonuoti kiaules su tinkamais genetiniais pokyčiais, kad būtų galima atlikti pirmuosius drąsius eksperimentus.

Vos už kelių mylių Kristiansburge, Virdžinijos valstijoje, kur auginama nauja banda, biologinis saugumas dar labiau griežtėja – tikimasi, kad jau kitais metais čia auginamos kiaulės tieks organus oficialiems gyvūnų organų persodinimo žmonėms tyrimams.

Šis didžiulis pirmasis tokio tipo pastatas nė iš tolo nepanašus į fermą. Jis labiau primena farmacijos gamyklą. Dalis jo yra uždara visiems, išskyrus keletą kruopščiai atrinktų darbuotojų, kurie tam tikru laiku turi nusiprausti po dušu, persirengti įmonės suteiktais drabužiais bei avalyne ir tik tada gali įžengti į anklavą, kuriame auginami paršeliai.

Už šio apsauginio barjero gyvena vienos švariausių kiaulių pasaulyje. Jos kvėpuoja oru ir geria vandenį, kuris nuo teršalų filtruojamas geriau nei žmonėms. Dezinfekuojami net jų pašarai – visa tai daroma tam, kad jos neužsikrėstų jokiomis infekcijomis, kurios galiausiai gali pakenkti transplantacijos recipientui.

„Tai yra įstaiga, kuri specialiai yra suprojektuota taip, kad į ją nepatektų patogenai, kurie gali būti pavojingi žmonėms ir / arba kiaulėms“, – sakė Matthew VonEschas iš „Revivicor“ valdančiosios bendrovės „United Therapeutics“.