Tačiau tiek policija, tiek ne pelno siekianti organizacija „Visitor Aloha Society of Hawaii“, padedanti turistams, tapusiems nusikaltimų ar kitų problemų aukomis, turi dar paprastesnį patarimą: vertingų daiktų apskritai nesinešti į paplūdimį.

„Stenkitės nesinešti į paplūdimį vertingų daiktų, jei tai nėra būtina. Jei vis dėlto turite vertingų daiktų, nepalikite jų atvertų ir be priežiūros. Žinote, kiekvienas viešbutis siūlo daugybę skirtingų galimybių, ar tai būtų seifas, ar kažkas kita. Jei galimybės palikti daiktus seife nėra, galbūt galite įsigyti vandens nepraleidžiantį įdėklą. Yra daug įvairių alternatyvų ar variantų“, – teigė Honolulu policijos departamento majoras Jamesas Slayteris.

Savo asmeninius daiktus, policijos teigimu, geriausia palikti ten, kur apsistojote. Kaip apsisaugoti nuo vagiliautojų paplūdimyje? „Visitor Aloha Society of Hawaii“ generalinė direktorė Jessica Lani Rich rekomenduoja su savimi neštis tik tai, ko jums gali prireikti tą dieną.
Pavyzdžiui, išeidami iš viešbučio, pasiimkite tik 20 JAV dolerių – jeigu juos prarasite, jūsų atostogų tai nesugadins. Anksčiau jai yra tekę padėti vienai moteriai iš Pietų Karolinos, kuri į paplūdimį pasiėmė visus savo juvelyrinius dirbinius – ir jie buvo pavogti.

Kai kurie turistai iš Japonijos į paplūdimį ima visus savo pinigus. Vienas vyriškis, norėdamas apsaugoti savo piniginę, užkasė ją į smėlį, bet vėliau taip ir nesugebėjo jos surasti, nors jos ieškoti padėjo ir J. L. Rich organizacijos savanoriai. J. L. Rich rekomenduoja vertingesnius daiktus laikyti viešbučio seifuose ir visada pasirūpinti, kad paplūdimyje jūsų daiktus prižiūrėtų bent vienas žmogus iš jūsų kompanijos.

Vaikiki rajono parduotuvėse parduodami vandeniui nepralaidūs maišeliai, kuriuose galima laikyti mobilųjį telefoną ir kitus daiktus. Kai kurie jų turi virveles, kad galėtumėte juos pasikabinti ant kaklo.

„Galite naudoti kažką tokio paprasto kaip šis maišelis. Šiais laikais jų galite įsigyti parduotuvėse. Čia galite įsidėti mobilųjį telefoną, identifikavimo raktus, viską, ko jums reikia. Su juo galima maudytis vandenyje. Taigi vertingiausi jūsų daiktai nebus palikti be priežiūros“, – teigė Honolulu policijos departamento majoras J. Slayteris.

O ar saugu daiktus palikti automobilyje? J. L. Rich sako, kad jei automobilyje paliekate savo krepšius, pasistenkite, kad jie negulėtų matomoje vietoje. Šio mėnesio pradžioje jos organizacija skubėjo į pagalbą moteriai, kuri ant priekinės keleivio sėdynės buvo palikusi savo rankinę. Vagys išdaužė automobilio langą ir pačiupę rankinę pabėgo. Honolulu policijos departamento majoras J. Slayteris, atsakingas už turistų meką – Vaikiki rajoną, žmonėms primena, kad jie turėtų uždaryti automobilio langus ir užrakinti dureles.

„Lygiai tas pats, kaip ir būnant paplūdimyje. Tas pats galioja ir jūsų automobiliui. Įsitikinkite, kad jūsų automobilis yra užrakintas, o langai uždaryti. Napalikite ant sėdynių daiktų ar paketų, kuriuos lengvai galėtų pamatyti tarp praeivių įsimaišę nusikaltėliai“, – sakė J. Slayteris.

Ar atostogauti Havajuose yra saugu? Honolulu, įsikūręs Oahu saloje, yra didžiausias Havajų miestas, turintis beveik 1 mln. gyventojų. Jame, kaip ir kituose didmiesčiuose, daroma nemažai nusikaltimų. Tačiau tie, kurie tampa nusikaltimų aukomis, sudaro tik nedidelę dalį iš beveik 10 mln. lankytojų, kasmet apsilankančių šiose salose.