Esminiai plano punktai, dalį kurių V. Zelenskis trečiadienį pristatė Ukrainos Aukščioje Radoje, kalba apie Ukrainos narystę NATO bei leidimą vakarietiška ginkluote smūgiuoti taikiniams Rusijos gilumoje.

Kol kas šiais klausimais Kyjivo sąjungininkai Vakaruose dvejoja. Ukrainos nacionalinės gvardijos kariai Charkivo regione apšaudo rusų pozicijas. Nuo gegužės Ukrainos pajėgoms čia neprastai sekasi stabdyti priešo progresą. Karių teigimu, situacija išlieka įtempta, nors ukrainiečių pajėgoms ir pavyko perimt 400 hektarų miško ir neutralizuoti nemažai rusų.

Fone sproginėjant artilerijos sviediniams, ukrainiečių kariai V. Zelenskio planą įvertino „teigiamai“.

„Žinome, kad tikime pergale, remiame pergalės planą. Mums reikia artilerijos sviedinių, mums reikia vakarietiškų ginklų, mums reikia Vakarų finansinės paramos – tik taip galėsime laimėti. Jeigu šis karas nepasibaigs Ukrainoje, Europa praras savo teritorijų. Po penkerių ar dešimties metų taip ir bus. Mūsų artimiausi kaimynai – lenkai ir kiti. Jeigu Ukraina pralaimės, per ateinančias 24 valandas smūgio sulauks ir jie“, – sako Ukrainos karys, slapyvardžiu Šernas:

Vadas, slapyvardžiu Faraonas, kiek atsargesnis.

„Taip, įgyvendinti tą pergalės planą bus sunku. Pirmiausia, turime reikalų su neadekvačiu priešu, su juo labai sunku kalbėtis, bet tikimės, kad sulauksime partnerių paramos. Reikia tarptautinio spaudimo mūsų priešui. Žinoma, ir matys negalime pasiduoti, turime stengtis iš visų jėgų“, – sako Faraonas.