Madagaskaras – viena iš skurdžiausių pasaulio šalių, kurios gyventojai itin prastai maitinasi. Būtent dėl šių priežasčių iš pirmo žvilgsnio ši šalis gali pasirodyti kaip menkai tikėtinas tokio prabangaus delikateso šaltinis. Bet tai tik pirmasis įspūdis.

Iš tikrųjų kilogramas Madagaskaro ikrų prabangiausiuose Prancūzijos restoranuose kainuoja daugiau nei 700 eurų.
Vėsus gėlas vanduo ir labai pigi darbo jėga – pagrindinės priežastys, paskatinusios verslius prancūzus 2009 metais Madagaskare imtis „Acipenser“ verslo.

Po ketverių metų jie iš Prancūzijos atsivežė ir pirmąją partiją apvaisintų eršketų kiaušinėlių. Dabar jie gamina „Rova Caviar“ prekės ženklo ikrus – jų parūpina per 300 tonų net šešių skirtingų rūšių eršketų. 250 tonų žuvų gyvena specialiuose narvuose ežere, o dar 50 tonų – baseinuose sausumoje. Bendrovė pati gaminasi ir žuvims skirtą pašarą.

Tereikia kiek pavažiuoti automobiliu – ir atsidursime prie eršketų tvenkinių ir ikrų perdirbimo gamyklos. Pastaroji beveidis vėsus pastatas, kur pluša nuo galvos iki kojų po steriliais baltais apsauginiais kostiumais besislepiantys darbininkai.

Viduje gražuolis 120 centimetrų ilgio eršketas atsiduria ant savotiško nerūdijančio plieno operacinio stalo, vienas darbuotojas meistrišku judesiu jam perrėžia papilvę, kitas atsargiai išima ikrus, kurie toliau bus valomi, perrenkami ir sūdomi. Viena žuvis pagamina krūvelę tamsiai pilkų, rudų ar juodų kiaušinėlių. Spalvą praradę kiaušinėliai pašalinami specialiais pincetais, tuomet atrinktieji pabarstomi druska ir pagamintas produktas uždaromas skardinėse, kur subręsta.

Praėjus maždaug pusei metų, šis delikatesas pakuojamas eksportui. Už gamyklos – devyniolikos stačiakampio formos tvenkinių eilė. Iš tolo jie primena brūkšninį kodą. Pilkšvai žalio vandens priedangoje slepiasi dešimtys itin brangių didžiųjų eršketų, kurie pradės bręsti tik 2026 metais. Bendrovėje „Acipenser“ priklausomai nuo sezono, dirba nuo 250 iki 300 vietinių. Pirmoji ikrų partija pagaminta 2017 metais. Visi kalbinti darbininkai vieningos nuomonės: niekada gyvenime nebūtų patikėję, kad vieną dieną dirbs ikrų pramonėje.

Madagaskaro sostinėje Antananaryve veikiančio restorano „Marais“ šefas Lalaina Ravelomanana – artimas Delphyne Dabezies ir jos partnerių bičiulis. Jis labai didžiuojasi galėdamas savo restorane patiekti būtent Madagaskare pagamintų ikrų.

Restorano „Marais“ virtuvės šefas Lalaina Ravelomanana:
„Šių ikrų skonis labai subtilus, jie maloniai tirpsta burnoje. Tiesiog idealiai tinka prie tradicinių Madagaskaro patiekalų, ypač jūros gėrybių“.

Šiais metais bendrovė eksportui ketina paruošti beveik penkias tonas ikrų, kurie keliaus ne tik į Prancūziją, bet ir į Jungtines Valstijas.