Kadangi viešbutyje, kuriame apsistojome, mums priklausė pusryčiai ir vakarienė, tai pietums stengiausi rinktis maitinimo įstaigas kiek nuošalesnes nei tos, kurios skirtos turistams, – tam kad galėčiau kuo labiau susipažinti su autentiška Graikijos virtuve.

Tad pasiklausinėjęs vietinių, kur Chersonisos miestelyje vietiniai eina pietauti, sužinojau, kad yra tokia kavinė – Elli’s Taverne.

Tad vieną dieną su Katiniene išsiruošėme ten papietauti.

Vargu, ar mes kavinę būtume radę be išmaniosios technologijos. Jei ne navigacija, būčiau galvojęs, kad nuklydome su Katiniene į kokį miesto apleistą pakraštį.

Linksmybės prasidėjo vos mes užsukome į kavinės vidų.

Nors google paieškos sistema skelbė, kad kavinė atsidaro 11:00, mums užėjus 11:35 vidun, už baro rūkantis vyriškis ramiu balsu pasakė, kad jie dar nedirba, ir jei atsidarys, tai geriausiu atveju po pusvalandžio, nes maistas dar gaminamas.

Suprasdamas, kad mes nevietiniai, pasiūlė mums prisėsti lauko terasoje ir luktelėti gurkšnojant kokį gėrimą.

Elli’s Taverne

Tad sėdime, gurkšnojame ir laukiame.

Elli’s Taverne

Panašiai – popierinėmis staltiesėmis – dengtus stalus Graikijoje matau ne pirmą kartą. Sakyčiau, praktiška ir švaru. Pavalgė klientai, nuėmei staltiesę, patiesei naują ir vėl pirmyn.

Elli’s Taverne

Luktelėję apie gerą pusvalandį ir stebėdami kaip prie gretimo stalelio „čilina“ kavinės šeimininkas, pagaliau sulaukėme garbės ir mes eiti prie vitrinos ir pasirinkti patiekalų, kuriuos norėsime valgyti.

Elli’s Taverne

Bandymas rinktis patiekalus iš to, kas siūloma meniu, teigiamo rezultato nedavė, nes daugelio jame surašytų patiekalų tą dieną jie neturėjo. O ir meniu surašyti jų populiariausi patiekalai, ir to, ką turi tą dieną, reikia teirautis pas padavėją.

Taip ir padarėme, o kadangi darbuotojas buvo draugiškas, tai prieš mus pradarė visus puodus, parodydamas tai dienai pagamintus patiekalus.

Sriuba – 5,00€

Kaip vadinasi tą dieną mūsų ragauta sriuba, neprisimenu, bet gal ir gerai, nes antrą kartą su Katiniene jos nebeužsakytume.

Lęšiai, trinta mėsa ir stygius prieskonių, kaip mano močiutė sakydavo, – tokia prėska sriuba.

Moussaka – 9,00€

Moussaka – tai tradicinis graikiškas patiekalas, kuriame pagrindiniu smuiku groja malta mėsa, baklažanai ir ant viršaus užkepas iš pieno, miltų ir kiaušinių.

Gal lėkštėje vaizdas skonio ir neperteiks, bet tai skaniausia moussaka, kurią yra kada tekę valgyti Graikijoje. Taip nusprendėme vienbalsiai su Katiniene, nes kitur patiekiama moussaka moliniuose indeliuose, kepama ne klientui užsakius, o tik pašildoma, ko pasekoje, jos purus viršus būna sukietėjęs ir sukritęs į tokią vientisą masę, kas primena keptą duoną su sūriu, kai tas patiekalas atšąla ir sūris sušoka kaip montažinės putos.

Sraigės – 8,00€

Gal ir nebūčiau užsakęs sraigių, jei nebūčiau žinojęs, kaip panašių gyvių bijo Katinienė. Labai mėgstu ją panervinti…

Tad, kai padavėjas atnešė ant mūsų stalo šį skanumėlį, Katinienė supykusi persėdo prie kito stalelio.

Tada gavau pažadėti aukso kalnus, kad ji padarytų bent vieną nuotrauką to, kaip aš lukštenu mažus gyvius.

Žiauksėdama ir demonstruodama, kad tuoj tuoj gali atpilti ką tik suvalgytą moussaką, ji visgi kelias nuotraukas padarė ir vėl greit pasišalino prie kito stalelio, pasakydama, kad su manimi nebesibučiuos tol, kol nepamirš, kaip aš valgiau sraiges.

Žinoma gaila prarastų bučinių, bet tas troškinukas su tais mažais sraigiukais to buvo vertas.

Reziumuoju. Jei vyksite į Graikiją turite žinoti, kad graikai niekur neskuba. Jie nestresuoja dėl to, jei teks pasakyti, kad laiku jiems atsidaryti nesigauna.

Antra, vykdami į Graikiją nesitikėkite rasti estetinio patiekimo lėkštėse, dauguma restoranų susikoncentravę į maisto skonį, o jau vaizdelis lėkštėje jiems nebe toks svarbus.

Sąskaita

Gal žiūrint į nuotraukas, Elli užeigoje valgyto maisto vaizdai lėkštėse ir nekėlė jums apetito, bet maistas mums buvo labai skanus. O iš to, kad mums baigiant valgyti užeigos terasoje nebeliko nei vieno laisvo stalelio, tik patvirtina mano išsakytas mintis – kad čia skaniai gaminti moka.

Daugiau Riebaus katino apžvalgų: