Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tvirtina, kad tokiu atveju svarbu atsiminti, jog kiekvienam produktui galima atrasti alternatyvų, kurios ne tik padės saugiai mėgautis mėgstamais patiekalais, bet ir paskatins naujus atradimus virtuvėje.

Visada yra išeitis


Ernesta Dapkienė pastebi, kad pandemijos metu tautiečiai išlaiko prioritetą sveikai mitybai bei netgi atidžiau stebi savo savijautą po valgio. Toks atidumas negalavimus iššaukiančiam maistui kai kuriais atvejais gali paskatinti atsisakyti gliuteno ir pieno produktų, rašoma pranešime spaudai.

„Atsižvelgdami į besikeičiančius pirkėjų poreikius jaučiame didelę paskatą plėsti savo produktų asortimentą. Dėl šios priežasties stengiamės pasiūlyti kuo daugiau kiekvieno žmogaus individualius poreikius atitinkančių prekių, taip užtikrinant visapusę galimybę rinktis – ir nesvarbu, ar pirkėjas svarstytų tarp kvietinių bei ryžių miltų, ar vietoje karvės pieno norėtų išbandyti tokias alternatyvas kaip migdolų, avižų ar kokosų gėrimas“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Gliutenas

Tuo metu Brigita Baratinskaitė priduria, kad dauguma žmonių, susigyvenę su gliuteno bei pieno produktų netoleravimo simptomais, pripranta prie šių negalavimų. Anot jos, vieni dažniausių požymių, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį – kasdienės skrandžio ir virškinimo problemos, pilvo pūtimas, galvos skausmas, migrena, nuolatinis nuovargis bei nuotaikų kaitos.

„Įtarus, jog netoleruojate glitimo ir pieno produktų, patariama išbandyti iki 60 dienų trunkančią dietą be jų. Iš savo valgiaraščio reikia išbraukti kviečius, rugius, miežius, speltą ir kartais avižas. Taip pat vertėtų atsisakyti ir visų pieno produktų. Sudėtingiausia tai, kad tuomet būtina atsakingai skaityti pusfabrikačių sudėtis, nes ypatingai gliutenas gali įeiti į tokius produktus, apie kuriuos iki šiol nesusimąstėte – pavyzdžiui, jis aptinkamas maltos mėsos gaminiuose, sultinio kubeliuose ar padažuose. Dėl to gliuteno ir pieno netoleruojantiems žmonėms patariama dažniau gamintis maistą namuose, pasirenkant jiems saugius ingredientus“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė

Ta proga, išsiilgusiems tikros naminės duonos, sočios picos ar paprasto ir greito deserto, maisto gamybos ekspertė dalijasi receptų be gliuteno ir pieno produktų idėjomis.

Naminė grikių duona

Reikės: 300 g nekepintų žaliųjų grikių, 1 arbatinio šaukštelio kmynų, žiupsnelio druskos, saujos mėgstamų sėklų ir alyvuogių aliejaus kepimo formos patepimui.

Iš vakaro užmerkite grikius šiltame, bet ne verdančiame vandenyje. Ryte, po maždaug 12 valandų, praskalaukite grikius šaltu vandeniu, tuomet sudėkite juos į smulkintuvą ir gerai sumalkite iki vientisos masės. Suberkite sėklas, kmynus ir druską – viską išmaišykite. Kepimo skardą ištepkite alyvuogių aliejumi – į ją supilkite duonos tešlą. Tada kepkite 180 °C laipsnių orkaitėje apie 1 valandą.

Naminė grikių duona

„Dauguma galvoja, kad iškepti duoną be gliuteno ir pieno produktų yra „misija neįmanoma“. Iš tikrųjų tai yra daug paprasčiau, negu atrodo. Tuo metu ruošiant sumuštinius, duonos riekelę vietoje sviesto pagardinkite humusu arba trintu avokadu. Taip pat galima išbandyti kiek tradiciškesnį variantą – augalinį margariną. O jeigu stinga laiko virtuvėje, visada vietoje duonos sumuštiniams galite rinktis ryžių, kukurūzų arba kitų grūdų be gliuteno trapučius“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Picos padas be gliuteno

Reikės: 250 ml avinžirnių miltų, 150 ml vandens, poros šaukštų alyvuogių aliejaus ir žiupsnelio druskos.

Visus picos pado ingredientus sumaišykite dubenyje. Kepimo popieriumi išklokite apvalią arba stačiakampę skardą – kokią pasirinksite, tokios formos picą ir turėsite. Tuomet į ją supilkite tešlą ir kepkite iki 190 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min. Šiai iškepus, ištraukite skardą iš orkaitės ir apverskite picos padą apskrudusiu viršumi į apačią. Tada pagardinkite picą pomidorų padažu, mėgstamais ingredientais ir dar šiek tiek pakepinkite.

Picos padas be gliuteno

„Norintiems savarankiškai pasirūpinti ne tik picos padu, bet ir naminiu pomidorų padažu, prireiks vos trečdalio skardinės konservuotų luptų pomidorų, poros skiltelių česnako, pagal skonį džiovintų baziliko ir raudonėlio prieskonių bei druskos ir pipirų. Viską gerai sutrinkite smulkintuvu, o gautą padažą tepkite tiesiai ant picos pagrindo. Taip pat nepamirškite pagrindinės taisyklės – tikra pica susideda vos iš trijų ingredientų. O čia jau galite žaisti pagal savo poreikius“, – sako B. Baratinskaitė.

Braunis be gliuteno ir pieno – įmanoma

Reikės: 115 ml kokosų miltų, 3 kiaušinių, 125 ml kerobo miltelių, 130 ml tirpinto kokosų sviesto, 100 ml klevų sirupo, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto ir žiupsnelio druskos.

Sumaišykite visus ingredientus – tai galite daryti rankomis arba blenderiu. Į kepimo popieriumi išklotą formą supilkite tešlą ir viską kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Galite kartas nuo karto į tešlą įsmeigti dantų krapštuką – kai prie jo neprilips tešla, būsite užtikrinti, kad braunis iškepė. Tuomet ištraukę iš orkaitės duokite jam bent 30 min. atvėsti.

Braunis be gliuteno ir pieno

„Namams pakvipus ką tik iš orkaitės ištrauktu brauniu dažnam gali kilti pagunda tuoj pat atsipjauti gabalėlį. Tačiau jeigu norite pajusti tikrą braunio skonį, pasistenkite palūkėti, kol šis atvės – visgi tik tuomet atsiskleis visos brauniui būdingos skonio subtilybės. Šis desertas yra puikiausias įrodymas, jog nesvarbu, kokio produkto netoleruojate, jūs neprivalote atsisakyti savo mėgstamiausių patiekalų. Kiekvienam receptui galite atrasti alternatyvų, o už tai jums padėkos ne tik skonio receptoriai, bet ir jūsų kūnas“, – priduria maisto gamybos ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)