Gliutenas arba glitimas yra kviečiuose, miežiuose ir rugiuose esantis baltymas, suteikiantis tešlai elastingumo ir purumo. Šis elastingumas leidžia kepiniams pakilti ir suteikia jiems pageidaujamą tekstūrą. Glitimas nėra reikšmingas maistinių medžiagų šaltinis, tačiau maisto produktai, kuriuose yra ...
gliutenas
35 straipsnių
Dietų kultūra užvaldžiusi pasaulį. Žmonės baiminasi valgyti bulves, duoną, ypač šviesią, riebalus. Tačiau gydytoja dietologė, psichoterapeutė Rasa Audickienė griauna mitus ir paaiškina, kodėl kai kurie produktai demonizuojami visiškai be reikalo. Gydytoja siūlo neatsisakyti nei angliavandenių, nei r...
Alergija per plonąją žarną gali atsirasti ne vien dėl riebalų. Tokie alergenai kaip krabai, žiedadulkės ar glitimas tikrai nėra riebalų bombos, o riebiai valgantys žmonės nebūtinai alergiškesni nei kiti.
Lankydamiesi maisto prekių parduotuvėse, vartotojai ant kai kurių mėsos gaminių pakuočių pastebi užrašą „Gluten free“. Daugelis tokį ženklinimą atpažįsta ant gaminių pagamintų iš grūdinių kultūrų, todėl neretai kyla klausimas ar gali mėsos gaminiuose būti glitimo ir kokiu būdu jis gali susidaryti?
6 dažniausiai netoleruojami maisto produktai: gydytoja išvardijo požymius, kad jų verčiau atsisakyti
Subalansuota mityba – vienas iš svarbiausių kokybiško gyvenimo ir geros savijautos faktorių. Kartais net ir propaguojant visavertę mitybą, pavalgius kamuoja neigiamos sveikatos reakcijos kaip pilvo pūtimas, galvos skausmas, odos bėrimas, nuovargis ar svorio pokyčiai. Dažna to priežastis gali būti ma...
Na, ir kam iš mūsų taip nebuvo: sunkumas pavalgius, ilgas ir, svarbiausia, nederlingas tūnojimas tualete, nevirškinimas, pūtimas, vėjavimas, nuolatinis diskomfortas, dėl to kylantis nepasitenkinimas, nuovargis, nuogąstavimai, o gal ne tik pilvo ar galvos, bet ir odos problemos.
Glitimo netoleravimas – dažna problema šiandieninėje visuomenėje. Gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad labai svarbu nuolat klausyti savo organizmo siunčiamų signalų ir grūdinių kultūrų bei iš jų pagamintų produktų atsisakyti tuomet, jei jie daro įtaką mūsų gerai savijautai. Visgi, speciali...
Pasaulinių studijų duomenimis, celiakija serga 1 iš 100 žmonių. Ūmi liga nesirenka nei amžiaus, nei lyties, ja gali sirgti tiek vaikai, tiek suaugusieji. Deja, daugelis jų klastingus simptomus priskiria prie virškinimo sutrikimų arba ne vienerius metus nesėkmingai ieško blogos savijautos priežasčių,...
Parduotuvių lentynose daugėjant produktų be glitimo, daugelis iš mūsų susimąstome, kas yra tas glitimas ir kodėl jo reiktų vengti? Kai kurie pirkėjai tiesiog renkasi produktus be glitimo ir nesuka sau galvos kas iš tiesų tai yra ir kokią įtaką daro sveikatai. Šiandien laidoje „Sveika lėkštė“ pabandy...
Tik šiais trimis atvejais verta atsisakyti gliuteno: gydytoja dietologė išvardijo būdingus simptomus (12)
Parduotuvių lentynose sparčiai daugėjant produktų be gliuteno, daugelis iš mūsų susimąstome, kas jis yra ir kodėl jo reiktų vengti. Nepaisant to, kad gliuteno atsisakymo tendencija nenustoja plitusi, mokslininkai sutaria, jog yra tik trys sveikatos sutrikimai, kurie išties įpareigoja laikytis begliu...
Gliuteno ir pieno produktų netoleravimas dažnam žmogui gali tapti priežastimi, nulėmusia prastą savijautą. Visgi konditerinių gaminių, duonos, makaronų, greito maisto bei begalės kitų kasdienių produktų atsisakymas dažną gali išgąsdinti.
Ar duona – sveikas produktas? Anksčiau šį klausimą užduodavo retas, o šiandien, vis dažniau ant produktų etikečių matant frazes „be gliuteno“, „mažiau angliavandenių“, „keto dieta“ – duonos maistinė vertė tampa diskutuotina. Tačiau mitybos specialistas prof. dr. Rimantas Stukas tikina, kad tai – lai...
Nerimą keliantys tyrimo rezultatai – aiškėja, dėl ko taip sparčiai daugėja celiakijos ir kitų autoimuninių ligų (26)
„Be gliuteno“ – skelbia eilutė jūsų pamėgto produkto etiketėje. Daugeliui žmonių tai nieko nereiškia. Tačiau 1 proc. pasaulio gyventojų, kurie serga celiakija, labai įdėmiai ieško tokių gaminių. Dabar mokslininkai skelbia, kad galbūt surado faktorių, kuris didina šios ligos riziką.
Dažna problema, su kuria susiduria svorį bandantys numesti žmonės – po kiek laiko sugrįžę kilogramai. Kartais jie ne tik grįžta, bet ir padvigubėja. Tačiau Šakiuose gyvenančios Giedrės Šedbarienės tokios bėdos nekankina – moteris jau 10 metų džiaugiasi numestais ir negrįžusiais 25 kg.
Viena didžiausių šalies kepyklų „Biržų duona“ atidarė pirmą Lietuvoje begliutenį cechą, praneša portalas aina.lt.
Ką valgyti, jei norite būti sveiki ir energingi: mitybos specialistė Šilenskienė pateikia 3 taisykles (44)
Visų pirma, susitarti su savimi, kad kūnas ne šiukšliadėžė ir pradėti pirkti nesupakuotus produktus – taip pradėti savo kelią link paprastos, bet sveikos mitybos, pataria subalansuotos mitybos specialistė Rita Šilenskienė.
Visuomenėje įsigalint sveikos gyvensenos kultui, dažnas žmogus vis daugiau dėmesio ima skirti mitybai – stengiasi rinktis kuo sveikesnius produktus ir skuba atsisakyti to, ką mano esant mažiau vertinga. Vis dėlto specialistai pastebi, kad dauguma sveikuolių mitybos racioną formuoja intuityviai, be p...
Ar gali sveikas maistas tapti jūsų slaptu priešu? Vis tik taip atsitinka, kai organizmas netoleruoja tam tikrų maisto produktų ir prasideda įvairūs uždegiminiai procesai, kurie gali tapti lėtiniais.
Kristina Pozingytė, prieš dešimt metų patyrė tai, ko nelinkėtų niekam, ir dėl sveikatos išmoko sąmoningai sekti kiekvieną maisto kąsnį. Netikėtai sutrikus virškinimo sistemai, gydytojai priežasties ieškojo šešerius metus. Ir nieko nerado.
Sveikos gyvensenos ir maisto ekspertė: norintiems valgyti sveikiau pakanka atsisakyti vos dviejų produktų (23)
Sveikos mitybos principai kartais atrodo sunkiai integruojami kasdienybėje, o dauguma žmonių įsitikinę, kad natūralus ar sveikas maistas nėra skanus. Sveikos gyvensenos ir maisto ekspertė Rita Šilenskienė griauna šį mitą naujoje knygoje „Pirmas šaukštas“, rašoma atsiųstame pranešime. Joje autorė ats...