gliutenas

37 straipsnių

Agnė Keizikienė

Matyt, daugelis prisimena, kaip vaikystėje pirštu išgrandydavo dubenį, kuriame mama ar tėtis gamino pyragą. Jei ne, tuomet tikrai žinote, kaip skanu valgyti dar garuojančią cinamoninę bandelę. Bet yra ir kita šio medalio pusė, kuria mus gąsdindavo močiutės: „Palauk, kol atvės, antraip žarnos susikli...

2024.11.07 06:15
Jolanta Veličkienė

Gliutenas arba glitimas yra kviečiuose, miežiuose ir rugiuose esantis baltymas, suteikiantis tešlai elastingumo ir purumo. Šis elastingumas leidžia kepiniams pakilti ir suteikia jiems pageidaujamą tekstūrą. Glitimas nėra reikšmingas maistinių medžiagų šaltinis, tačiau maisto produktai, kuriuose yra ...

2024.01.26 06:15

Lankydamiesi maisto prekių parduotuvėse, vartotojai ant kai kurių mėsos gaminių pakuočių pastebi užrašą „Gluten free“. Daugelis tokį ženklinimą atpažįsta ant gaminių pagamintų iš grūdinių kultūrų, todėl neretai kyla klausimas ar gali mėsos gaminiuose būti glitimo ir kokiu būdu jis gali susidaryti?

2022.11.23 21:48

Ar duona – sveikas produktas? Anksčiau šį klausimą užduodavo retas, o šiandien, vis dažniau ant produktų etikečių matant frazes „be gliuteno“, „mažiau angliavandenių“, „keto dieta“ – duonos maistinė vertė tampa diskutuotina. Tačiau mitybos specialistas prof. dr. Rimantas Stukas tikina, kad tai – lai...

2020.10.15 14:21