Ar aguonų pieno galima duoti vaikams? Atsako mokslų daktarė
aguonų pienas
4 straipsnių
Aguonų pienas – iš aguonų, virinto atšaldyto vandens ir cukraus gaminamas nealkoholinis gėrimas, kūčiukų užpilas, skirtas Kūčių stalui. Aguonpienis yra tarsi dvasių gėrimas, dvasių palikimas. Kartu su kviečiais, pupelėmis ir žirniais jis įeina į kūčios, specialiai gaminamos dvasioms (protėvių vėlėms), sudėtį.
Ar aguonų pieno galima duoti vaikams? Atsako mokslų daktarė
Maisto istorikas – apie lietuvių šventinį stalą: kuo susiję kūčiukai ir mirusieji
Kūčioms: 14 mėgiamiausių skaitytojų receptų – čia rasite visko, ko reikia šventiniam stalui
Kūčių stalą ruošiantys lietuviai mėgsta laikytis tradicijų, o jei improvizuoja, stengiasi labai nenutolti nuo patiekalo. Tekste surinkau 14 receptų, kurie sulaukė itin didelio skaitytojų susidomėjimo. Receptai – patys įvairiausi: tradicinė burokėlių mišrainė, silkė su grybais, kepta silkė, pyragėlia...
Jau visai greitai vėl sėsime prie Kūčių stalo, ragausime silkės, aguonų pieno, močiutės ragins išbandyti visus 12 patiekalų. Visgi šventės gali virsti nemaloniais prisiminimais, jei prarasime saiką ir skrandis gaus per daug darbo.
Ant Kūčių stalo turi būti aguonų pieno. Pasak kulinarinio paveldo tyrinėtojo, profesoriaus Rimvydo Laužiko, tai vienas iš tų receptų, kurį privalome išsaugoti. Aguonų pienas turėtų būti patiekiamas kambario temperatūros.