Duonos istorija skaičiuoja galybę metų, jos receptai per šimtmečius buvo ištobulinti ir praplėsti iki tokios gausos, jog šiandien ji patiekiama net ir prie pačių gurmaniškiausių patiekalų. Paradoksalu, tačiau pastaruoju metu savo aukso amžių išgyvena ne įvairiausiais priedais praturtinta duona, o vo...
Aida Matulevičiūtė
24 straipsnių
Ne tik vasara, bet ir atėjęs ruduo dovanoja ypač gausų šviežių ir spalvingų daržovių derlių. Nors daržoves nuo seno esame įpratę naudoti kaip ingredientą prie mėsos, žuvies ir kitų sotesnių patiekalų, tačiau jas panaudoti galima kur kas originaliau – desertuose. Morkų pyragas, moliūgų sausainiai ar ...
Ligoninėse nebeliks nei daktariškos dešros, nei neišvaizdžios košės: SAM nustatė griežtas taisykles (224)
Į ligoninę patekę pacientai jau visai greitai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių prod...
Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pristatė patiekalus, kurie galės būti tiekiami gydymo ir ugdymo įstaigose. Viena iš šefų, rengusi šiuos receptus sakė, kad vieno patiekalo savikaina nesieks nei euro.
Specialistai neabejoja kruopų nauda, bet ragina susimąstyti: manų kruopų ir baltųjų ryžių geriau atsisakyti (22)
Geresnės kokybės kruopų pats grūdas būna gražesnis – išvirus kruopos biresnės, o prastesnės – daugiau kaip košė, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Vartotojų kontrolė“ sako virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė. Ji ir kiti specialistai sako, kad kruopos dažniau turėtų papildyti mūsų racioną, tačiau tam tinka ne vi...
Po masinių tėvų skundų – visiškai nauji valgiaraščiai mokyklose: nelieka dalies įprastinių patiekalų (371)
Atnaujintuose valgiaraščiuose mokykloms virėjai ir konditeriai siūlys rinktis iš maždaug šimto įvairių receptų, tarp jų nelieka dalies įprastinių lietuviškos virtuvės patiekalų.
Prieš naują maitinimo strategiją mokyklose ir darželiuose – eksperimentas: ką vaikams teko valgyti? (134)
Sveikatos apsaugos ministerija pirmą kartą inicijavo tokį eksperimentą: pagal specialistės sudarytą valgiaraštį leido vaikams ragauti kelių rūšių patiekalus, o įvertinimus prašė pažymėti lape. Kaip nurodo ministerijos atstovai, pagal vaikų išsakytas pastabas bus kuriamas valgiaraštis, kuris bus pate...
Atėjus šaltajam sezonui, dažnas gyventojas ieško natūralių vitaminų, stiprinančių imunitetą, todėl į parduotuvių lentynas šiuo metu sugula skaisčiai oranžiniai persimonai. Šie vaisiai – neįtikėtinai naudingas produktas, kuris lietuvių namuose dažniausiai atsiranda pirmųjų šalčių išvakarėse. Ekspertų...
Dalis tautiečių mano, kad valgyti daug daržovių ir vaisių ar pildyti vitaminų atsargas būtina pavasarį ar vasarą, o šaltuoju metų laiku galima atsipalaiduoti ir rinktis sotesnį, bet riebesnį maistą. Gyventojai neretai mano, kad sveika mityba šiuo laikotarpiu yra sunkesnė dėl sumažėjusio daržovių ir ...
Neretai manoma, kad norint maitintis sveikai ir skaniai tam reikia tam skirti daug laiko ir pinigų. Vis tik ši taisyklė galioja tikrai ne visada, o bene puikiausias to pavyzdys – košės. Įvairių grūdų košes dietologai rekomenduoja rinktis pakankamai dažnai, o ypač toks maistas yra naudingas vaikams.
Įtemptas analitinis ar kūrybinis darbas reikalauja tiek fizinių, tiek emocinių resursų, ypač, jei valandų valandas tenka praleisti nejudrioje pozicijoje, susikoncentravus į kompiuterio ekraną. Tokia situacija – dažno IT specialisto kasdienybė, ilgainiui tampanti iššūkiu jo organizmui. Šiandien visam...
Nors ruošiant maistą su svogūnais gali tekti išspausti šiek tiek ašarų, tačiau mitybos ekspertai tikina, kad tai yra niekis, palyginti su svogūnų organizmui teikiama nauda. Tuo metu prekybininkai pažymi, kad šalies gyventojai renkasi itin įvairias svogūnų rūšis, o jų pasiūla parduotuvėse kasmet auga...
Tiek suaugusieji, tiek vaikai itin laukia vasaros, kuri visuomet siūlo gausų įvairiausių skonių uogų kraitį. Nuo itin saldžių iki be galo rūgščių – kiekvienas gali pasirinkti savo mėgstamą rūšį. Prekybos tinklo „Iki“ užsakymu atliktos gyventojų apklausos duomenimis, su vasara lietuviams labiausiai a...
Italai, ispanai, graikai ir kitų Viduržemio regiono šalių gyventojai neįsivaizduoja savo kasdienės virtuvės be alyvuogių aliejaus, jis plačiai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Šį produktą šiandien pamėgęs beveik visas pasaulis, lietuviai – ne išimtis. Ypač tyras šaltai spaustas alyv...
Pasaulyje sparčiai populiarėjantis indiškas lydytas sviestas ghi – produktas, kurį šiandien atranda ir dažnas lietuvis. Ghi Indijoje nuo seno vadinamas skystuoju auksu ir simbolizuoja gerovę, o anksčiau buvo manoma, kad tie, kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, tapdavo turtingi. Kitose k...
Daugelis mūsų žinome, kad reikia valgyti kuo daugiau daržovių ir vaisių, tačiau vis tiek ne visuomet laikomės šios mitybos taisyklės. Ką jau kalbėti apie vaikus, kuriems dažnu atveju bandelė ar saldainis yra daug patrauklesnis pasirinkimas nei morka ar brokolis, sakoma pranešime žiniasklaidai.
Makaronai – itin paprastas ir elementarus maisto produktas, kurį virtuvėje naudoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų. Juos ypač mėgsta mažieji šeimos nariai, nes makaronai patrauklūs savo forma – įvairūs suktukai, sraigteliai ir vamzdeliai valgymo procesą paverčia žaismingu procesu, o originaliai pa...
Tarpušventis – įtemptas metas skrandžiui, nes kai baigiasi vienos šventės, iškart prasideda kitos. Todėl šiuo laikotarpiu reikia stengtis maitintis lengvesniu maistu. Kaip tinkamai pasirūpinti savo organizmu tarpušvenčiu, atsiųstame pranešime pataria mitybos sveikatai poveikio tyrėja ir knygos „Auga...
Didžiosios metų šventės daugelį lietuvių džiugina ne tik jaukia atmosfera, artimiausių žmonių draugija ir kalėdinėmis dovanomis, bet ir gausiu šventiniu stalu. Šioms gerybėms dažnai būna sunku atsispirti, todėl neretam persivalgymas yra įprastas švenčių palydovas.
Ne už kalnų nauji mokslo metai, todėl dauguma tėvų pradeda sukti galvas, ką reiks įdėti mažajam moksleiviui į priešpiečių dėžutę. Dauguma vaikų – dideli sveiko ir subalansuoto maisto kritikai, todėl jiems įtikti nėra lengva užduotis. Ką pagaminti, kad vaikas maistą ne tik nusineštų į mokyklą, bet ir...