Įsibėgėjant grilio sezonui, ant grotelių gaminame vis daugiau įvairių patiekalų, kurie dažniausiai patiekiami su šviežiomis salotomis ir daržovėmis. Tai – įprasti pasirinkimai garnyrui, tačiau šiuo metų laiku, ypač šalia žuvies ir mėsos patiekalų, verta paskanauti ir keptų daržovių.
Aistė Rasmussen
55 straipsnių
Besistengiant kuo daugiau būti lauke kasdienis mėsos kepimas orkaitėje ar keptuvėje vis dažniau perkeliamas po atviru dangumi. Didkepsnio ruošimas ant grotelių – ne tik puiki proga praleisti laiką su draugais ar šeima, bet ir galimybė išgauti iki šiol neatrastus mėsos skonius.
Sriuba – neatsiejama maisto raciono dalis. Nors pietums ar vakarienei gyventojai įpratę skanauti šiltas sriubas, artėjant vasaros sezonui tendencijos keičiasi ir vietoje jų ant stalo karaliauja šaltos sriubos.
Dirbančių žmonių valgymo įpročiai labai skirtingi ir kartais net – chaotiški. Vieni eina pietauti į kavinę, antri randa laiko nubėgti tik iki artimiausios parduotuvės ir iškart grįžta į biuro kėdę, o treti maisto į darbą atsineša iš namų. Būtent jiems dažnai kyla dilema – kaip pasigaminti sotų ir sv...
Valgyti lauke – vienas lengviausiai įgyvendinamų žemiškų malonumų. Pikniką suorganizuoti nėra sudėtinga, o ir rinktis galima pačias įvairiausias vietas – terasą, balkoną, sodo pavėsinę ar tiesiog pievą. Vis tik neretai susiruošus iškylauti kyla klausimas, kokius užkandžius rinktis, kad jais patenkin...
Kol žmones džiugina saulėtos dienos, tol kiemuose čirška ant grotelių ruošiami patiekalai. Daugeliui įprasta kepsninėse gaminti mėsą, tačiau net ir didžiausiems jos gerbėjams norisi išbandyti kitokius receptus. Pabodus gaminti tradicinį grilio patiekalą – šašlykus, stebinti skonio receptorius į paga...
Šias taisykles turi žinoti kiekvienas: kaip tinkamai laikyti greitai gendančius maisto produktus (7)
Šylant orams į mitybos racioną norisi įtraukti kuo daugiau šviežių maisto produktų. Tiesa, šviežios daržovės ir vaisiai, mėsa ir žuvis, laikomi netinkamomis sąlygomis, gana greitai genda ir įgyja nemalonų kvapą, ypač, jeigu jų nesuvartojame per kelias dienas.
Kai kuriose pasaulio šalyse yra įprasta, kad grūdinės kilmės produktai sudaro net 70 proc. kasdienio mitybos raciono. Populiarėjant įvairioms mitybos praktikoms ir grūdinės kilmės produktų receptams, šiuos produktus atranda ir vis daugiau lietuvių. Jau esame pamėgę bolivines balandas, ispanišką šala...
Atšilus orams į kasdienį mitybos racioną norisi įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Šiuo metų laiku dažnai renkamės ne tik daržovių salotas, bet ir įvairias gaivias sriubas, o nė viena iškyla gamtoje neapsieina be dviejų lietuvių itin pamėgtų daržovių – pomidorų ir agurkų.
Lietuva – bulvinių patiekalų kraštas. Nors anksčiau visame pasaulyje buvo manoma, kad bulvės nėra tinkamos maisto gamybai, tačiau šią nuostatą pakeitė prancūzų agronomas ir vaistininkas Antuanas Ogiustas Parmantjė, kurio dėka jos tapo neatsiejamas daugelio pietų ar vakarienės patiekalas. Šiandien bu...
Jau nuo seno pirmasis sekmadienis po Velykų žinomas kaip Atvelykis arba kitaip – vaikų Velykėlės. Senovės lietuviai šią dieną laikė paskutine poilsio ir svečiavimosi diena prieš didžiuosius pavasario darbus laukuose. Tai puiki proga pasigaminti kasdienių patiekalų iš kiaušinių ir kartu su šeima sėst...
Dar XIX a. prasidėjęs baltosios mišrainės kelias ant gyventojų stalo – tikrai sėkmingas. Šiandien be šios mišrainių karalienės dažnas neįsivaizduoja savo švenčių stalo. Tačiau šį kartą siūlome atrasti naujus, nenuspėjamus ir dar neišmėgintus mišrainių receptus.
Jei duotumėte savo vaikui išsirinkti, ką suvalgyti – brokolį ar šokolado gabalėlį, pasirinkimas tikriausiai būtų aiškus iš karto. Juk daržovės prieš šokoladą – nelygus varžovas. Tačiau norint pakeisti šį įprotį ir paskatinti vaikus valgyti daugiau sveikų ir maistingų daržovių, galima pasitelkti įvai...
Didžiąją dalį mūsų biudžeto išlaidų sudaro pinigai, skirti maistui. Todėl natūralu, kad siekiant sutaupyti, vertėtų kaip įmanoma tikslingiau panaudoti įsigytus maisto produktus.
Šių metų vasario mėnuo dedikuotas Lietuvos 100-mečiui, tačiau nereikėtų pamiršti dar vienos lietuviams svarbios žiemos šventės – Užgavėnių. Kaip jos buvo švenčiamos prieš 100 metų ir vėliau, tarpukario Lietuvoje? Daugiau šia tema pasakoja istorikas, o maisto ekspertė pateikia tris tradicinius lietuv...
Dažnai manoma, kad gurmaniškas maistas skirtas tik pasiturinčiai gyvenantiems žmonėms. Vis tik pasilepinti prabangiu patiekalu gali ir tie, kurie taupo, bet turi išlavintą skonį.
Dažniausiai tėvai negali atsidžiaugti, kai jų mažylis energingai, smalsiai ir drąsiai tyrinėja supančią aplinką. Deja, tačiau kartais, net ir pačiam aktyviausiam vaikui nusėda „baterija“.
Visame pasaulyje kone kasdien švenčiama skirtingo patiekalo ar net konkretaus maisto produkto diena. Italai turi makaronų, japonai švenčia sušių, o amerikiečiai – sumuštinių dieną. Jau kelerius metus iš eilės pirmąjį vasario sekmadienį lietuviai švenčia Cepelinų dieną.
Kiekvienam patiekalui – savas padažas: 5 populiariausi receptai, kuriuos pagaminsite vos per keliolika minučių (22)
Daugelis neįsivaizduoja įvairių mėsos, žuvies ar jūrų gėrybių patiekalų be gardžių padažų, kurie suteikia maistui unikalų, o kartais – visiškai kitokį skonį. Padažai yra lengvai pagaminami, o svarbiausia – jiems nereikia jokių įmantrių produktų.
Makaronai – itin paprastas ir elementarus maisto produktas, kurį virtuvėje naudoja didžioji dalis Lietuvos gyventojų. Juos ypač mėgsta mažieji šeimos nariai, nes makaronai patrauklūs savo forma – įvairūs suktukai, sraigteliai ir vamzdeliai valgymo procesą paverčia žaismingu procesu, o originaliai pa...