„Mano atsakymas vienareikšmis – jų nereikėtų duoti“, – taip vaikų gastroenterologas prof. med. dr. Vytautas Urbonas pradeda pokalbį apie bulvių traškučius. Gydytojas vardina negalavimus, prie kurių atsiradimo prisideda plačiai žinomas užkandis ir siūlo atkreipti dėmesį į tai, kas nutinka kepant bulv...
akrilamidas
10 straipsnių
Kava – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje. Tokia mėgstama ji yra dėl išskirtinio aromato ir skonio. Kofeino kiekis šiame gėrime – taip pat svarbus veiksnys, neretai lemiantis pasirinkimą. Kava yra sudėtingas, daugiau nei tūkstančio skirtingų biologiškai aktyvių medžiagų mišinys, iš kurių ...
Dėl vyrų reprodukcijai galinčių pakenkti sudėtinių medžiagų iš rinkos atšaukiami sausainiai „Margiai“ (28)
Iš rinkos atšaukiama 960 kg pakuočių su sausainiais „Margiai“ iš Ukrainos, kuriuose nustatytas cheminis užterštumas – per didelis akrilamido kiekis.
Užsukus į didesnę parduotuvę akys tiesiog raibsta nuo įvairiausių užkandžių pasiūlos: bulvių traškučiai su svogūnais, paprikos skonio saulėgrąžos, kepinti karamelizuoti riešutai ir dar daugybė kitų. Kodėl taip sunku jiems atsispirti ir ką mes žinome apie jų gamybą bei sudėtį?
Medikai ir maisto gaminių žinovai įspėja: negalite gyventi be skrudintų bulvyčių, bulvių traškučių, sausų pusryčių ar net kavos – bent jau stebėkite, kokios spalvos gaminius dedatės į burną. Specialistų atlikti tyrimai parodė, kad kuo labiau apskrudusios bulvės, duona, kuo tamsesni sausainiai ar juo...
Pirmadienį daugeliui teko suklusti. Mokslininkai paskelbė, kad duona, bulvių traškučiai ir bulvės turėtų būti gelsvos spalvos, o ne suskrudinti iki rudumo – taip sumažintume vartojimą chemikalo, kuris gali sukelti vėžį.
Duona, bulvių traškučiai ir bulvės turėtų būti gelsvos spalvos, o ne suskrudinti iki rudumo – taip sumažintume vartojimą chemikalo, kuris gali sukelti vėžį, įspėja mokslininkai.
Dažnas mūsų leidžia sau pasmaguriauti kepta duona, gruzdintomis bulvytėmis, keptais ant grotelių mėsos ar kitais patiekalais. Tačiau ar žinome, kaip aiškina Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Vaida Žeimienė,...
Lietuvio mityba neįsivaizduojama be bulvių, morkų ar burokėlių. Bene daugiausiai ginčų iš šių daržovių kelia bulvės. Galima jas valgyti turintiems problemų dėl svorio ar ne? Kaip gaminti daržoves, kad jos, netaptų, mums patiems nežinant, energetine bomba?
Šiuolaikinę Vakarų civilizaciją lyg maras Viduramžiuose užgriuvo tikros aterosklerozės, infarkto ir artrito epidemijos. Jų priežastys yra daugiau nei akivaizdžios.