Kad ir kokios vertingos būtų braškės, kai kuriems žmonėms užsienio ir lietuvių specialistai rekomenduoja ne tik jų nepadauginti, bet verčiau atsisakyti.
alergija maistui
14 straipsnių
Lietuvoje maždaug kas trečias žmogus netoleruoja laktozės, o dalis yra alergiški karvės pieno produktams, sako Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova. Ji pažymi, kad su tokiomis problemomis susiduria ne tik suaugę, bet ir vaikai. Todėl, specialistės teigimu, svarbu p...
Europarlamentaro Bronio Ropės padėjėjas Martynas Norbutas vidiniame dalies Europos Parlamento (EP) darbuotojų susirašinėjime išplatino laišką, kuriame papasakojo, kad vos nenumirė nuo EP būstinės Strasbūre valgykloje nusipirktos sriubos.
Eozinofilinis ezofagitas yra labai dažnai painiojamas su gastroezofaginio refliukso liga (GERL), dažnai tiesiog vadinama refliuksu. Abi ligos yra stemplės uždegimai. Abiejų ir simptomai tokie panašūs, bet skiriasi priežastys, o tuo pačiu ir gydymas. Kaip portalui „Delfi“ pasakojo Vilniaus universite...
Visą gyvenimą vienas iš mėgstamiausių jūsų maisto produktų buvo krabai, tie juokingi didžiuliai vorai, ropinėjantys vandenyno dugnu, keistos tekstūros ir puikaus skonio. Štai jau kelis mėnesius jūs gražiai elgiatės, laikotės dietos, todėl šiandien nutarėte surengti pasimėgavimo vakarą su draugais, v...
Pastarąjį dešimtmetį fiksuojamas didėjantis sergamumas alerginėmis ligomis, o ypač dažnai pasitaikanti – alergija maistui. Pasaulinių tyrimų duomenimis, maistui alergiški yra vidutiniškai 6–8 proc. iki 3 metų vaikų, 3–5 proc. vyresnių vaikų ir 1,5–3 proc. suaugusiųjų.
Kaip pastebi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos profesorė, vaikų ligų, alergijų ir plaučių ligų gydytoja, prof. dr. Eglė Vaitkaitienė, visuomenėje dar yra gajus mitas, kad nieko blogo nenutiks davus vaikui šiek tiek alergeno. Kartais tokios netyčinės vaišės ar per neatidumą ...
Niekas nenuneigs, pykinimas – itin nemalonus jausmas. Pykinant apima silpnumas, pila šaltas prakaitas, oda išblykšta, gausėja seilėtekis, pulsas retėja, mažėja kraujospūdis. Tai sudėtingas procesas, kuriame dalyvauja ir centrinė nervų sistema, ir hormoninė reguliavimo sistema. BENU vaistininkas Mari...
Maisto netoleravimą galima apibūdinti kaip žalingą organizmo reakciją į tam tikrus maisto produktus ar jų priedus. Šis sutrikimas sukelia į alergiją panašius simptomus – slogą, astmą, kosulį, odos bėrimus, galvos skausmą ar netgi nuovargį bei nuotaikos svyravimus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vilnietės gyvenimą aukštyn kojomis apvertė žinia apie tik gimusios dukros organizmą: atrodė, kad nebėra ką valgyti (3)
Iki gimus dukrytei Tėjai vilnietė Joana galėjo valgyti bet ką, ko tik užsigeisdavo ir neriboti savęs. Tačiau viskas pasikeitė po to, kai sužinojo apie dukros alergijas. Nuo to laiko Joanai teko imtis itin sudėtingų permainų gyvenime. „Atrodė, kad valgyti nebėra ką“, – sunkiausias mitybos raciono pak...
Kiek pažįstate žmonių, kurie gali pasigirti nesantys alergiški nei vienam maisto produktui? Net ir tie, kurie sako, kad gali valgyti praktiškai viską, pripažįsta privengiantys tam tikrų gaminių, nes po jų jaučiasi apsunkę ar kankina nemalonūs pojūčiai. Anot gydytojos alergologės, klinikinės imunolog...
Suvalgė vištienos kepsnį ir prasidėjo siaubingas skausmas: gydytoja paaiškino, kodėl taip gali atsitikti kiekvienam (19)
Vieną dieną esate didžiulis svogūnų mėgėjas, o jau kitą – suvalgius silkės su mišraine kelias valandas kankinatės dėl pilvo pūtimo, skausmų ir keisto jausmo skrandyje. Alergija ar maisto netoleravimas? Gyventojai pastebi atsirandančias keistas organizmo reakcijas į tam tikrus maisto produktus, tačia...
Maisto netoleravimo sąvoką apima labai daug skirtingų organizmo būklių ir ligų. Pats maisto netoleravimas savaime yra tik simptomas, o priežastys gali būti įvairios. Maisto netoleravimas labai dažnai klaidingai tapatinamas su alergija, tačiau tai skirtingi dalykai.
Net ir ekologiškas maistas tampa priešu, kai organizmas jo netoleruoja. Taip atsitinka sergant vadinamąja III-ojo tipo (uždelsta) alergija maistui. Ši liga skiriasi nuo ūmiai pasireiškiančios maisto alergijos, o jos nustatymas kartais primena detektyvą.