Ar dažnai susimąstote, kokius produktus renkatės parduotuvėje? Ar atkreipiate dėmesį į užrašus ant pakuočių, kurie skelbia, kad produktuose nėra glitimo, laktozės ar kitų priedų?
„Alfas live“
16 straipsnių
Turime labai platų kepimo formų pasirinkimą, tačiau kaip žinoti, kas labiausiai tinka mums? Gal nebūtina rinktis pačias brangiausias, kad būtume jomis patenkinti?
Laikui bėgant mūsų mitybos principai keičiasi. Seniau, kai žmonės daugiau dirbdavo laukuose ar ūkiuose, buvo įprasta valgyti riebesnį, daugiau jėgų suteikianti maistą, keičiantis gyvenimo ritmui mes renkamės lengvesnį maistą, kad neapkrautumėme organizmo. Tačiau vis dažniau atsigręžiame į senovinę v...
Rauginimas yra daugeliui gerai žinomas procesas. Tačiau yra daug aspektų, kurių tikriausiai dar nežinojote arba neišbandėte raugindami daržoves ir vaisius namuose. „Alfas Live“ laidoje sužinojome, kaip užsiraugti obuolius? Ar tikrai rauginimui yra reikalingas cukrus? Ir kokie dalykai gali sutrikdyti...
Vis labiau populiarėja sveiko kūno ir sveiko maisto kultūra. Daug žmonių stengiasi gyventi pagal tam tikrus principus ir maitintis kuo sveikesniu maistu. Tačiau ar žinojote, kad sveiko maisto svarba suprasta jau labai seniai? Ajurveda, kitaip – gyvenimo mokslas, teigia, kad žmogus yra iš maisto. „Al...
Norėdami organizmą papildyti kuo didesniu kiekiu naudingų medžiagų turime nepamiršti vartoti įvairių sėklų, kurios mums suteiks skaidulų, mineralinių medžiagų bei vitaminų. „Alfas Live“ laidoje sužinojome, kokios sėklos yra naudingiausios? Kuo skiriasi daigintos ir nedaigintos sėklos? Ir ką reikėtų ...
Daržovių ir vaisių fermentacija tikriausiai gerai visiems žinoma ir dažnai naudojama, tačiau ar dažnai tenka fermentuoti (sūdyti) žuvį ar mėsą? Ar mes suprantame mėsos fermentacijos terminą? „Alfas Live“ laidoje sužinojome, kaip fermentuojama mėsa ir žuvis ir kokiais skirtingais būdais tai galima da...
Lietuvoje galime didžiuotis plačiu savų uogų bei vaisių racionu. Tačiau vienos uogos yra populiaresnės ir dažniau vartojamos, kitos nepelnytai primirštamos. Ar esate girdėję apie miedlievas? Jos jau užima superuogų pozicijas. „Alfas Live“ laidoje sužinojome, kas gi tos medlievos bei kuo jos ypatingo...
Ar žinojote, kad viename Lietuvos regione gyvenantys žmonės labiau netoleruoja piene esančios laktozės? (9)
Kyla daug diskusijų apie pieno produktų naudą ir žalą mūsų organizmui. Vieni sako, kad mums jų vartojimą reikėtų apriboti ar net nutraukti, kiti teigia, kad juos naudojame nuo senų laikų, kodėl gi jų reikia atsisakyti būtent dabar? Kurie teisūs? „Alfas Live“ laidoje sužinojome, kuo paprasti pieno pr...
Maisto pakavimo gudrybės: ką reikėtų žinoti perkant traškučių, mėsos ar sūrio pakuotes, pripildytas dujų? (5)
Kai vis labiau rūpinamės maisto kokybe ir šviežumu, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patį produktą, bet ir jo pakuotę. Parduotuvėse apstu įvairių pakuočių, kurios ne tik traukia akį, kviečia pirkti, bet ir apsaugo produktus nuo sąlyčio su aplinka bei padeda jiems ilgiau išlikti šviežiems. „Alfas Liv...
Gyvename išmaniame ir technologijų pripildytame pasaulyje, tačiau susiduriame su kitomis problemomis. Vis daugiau žmonių susipranta, kad tarša tik didėja, o šiukšlių susikaupia tiek, kad jos teršia ne tik mūsų aplinką, bet ir gamtą. Ką reikėtų daryti, kad sumažintumėme savo šeimos ūkio šiukšlių kiek...
Lektorė papasakojo, kokios Joninių tradicijos ir papročiai padės ateinančiais metais prisitraukti sveikatą ir meilę (14)
Paparčio žiedo ieškojimas, laužai ir trumpiausia metų naktis. Taip, tai – Joninės. Džiaugiamės turėdami laisvadienį ir galėdami paminėti šią šventę. Tačiau ar tikrai žinome, kas yra tos tikros Joninės? Ką iš tikrųjų reiškia ši šventė, kokius papročius mes pamirštame, ir kaip jas reikėtų švęsti? Šio ...
Atėjus vasarai privalomu jos atributu tikriausiai visi įvardytumėme ledus. Šerbetai, šaldytos sultys, plombyrai – jų yra tiek daug rūšių, kad kiekvienas tikrai atras savo mėgstamiausią skonį. Kodėl ledus reikia laižyti, o ne kąsti? Kokie ledai sveikiausi ir kaip taisyklingai juos laikyti? Visus atsa...
Gydytoja dietologė įvardijo maistingiausių kruopų penketuką ir paaiškino, kodėl šiame sąraše nėra ryžių (10)
Kruopos yra neatsiejama mūsų maisto raciono dalis. Tačiau ar kada susimąstėte ar gerai jas ruošiame? Kaip išsirinkti pačias geriausias ir maistingiausias kruopas? Kokios kruopos yra naudingiausios? Ir ką daryti, jei nemėgstate kruopų? Kaip jas prisijaukinti? Visus atsakymus išgirsite „Alfas live“ la...
Paaiškino, kuo liofilizavimas skiriasi nuo mums jau žinomų džiovinimų būdų ir kokį pranašumą turi taip apdoroti produktai (11)
Nors liofilizavimas mūsų šalyje populiarėja ir daugelis tikriausiai jau yra matę parduotuvių lentynose, o gal jau net ir pamėgę tokius produktus, vis dar yra žmonių, kuriems šie produktai naujiena. Pokalbyje paprastai ir suprantamai apie liofilizavimo procesą. Kas tai? Kas vyksta su produktais liofi...
Neapsigaukite, jei ant valiklio pakuotės matote ženklus „Eko“ ir „Bio“ – su gamtos apsauga ar sveikata jie neturi nieko bendro (1)
Prasidėjo grilio sezonas. Galime išeiti į savo terasas, važiuoti į gamtą ir ant grilio kepti įvairius skanėstus, tačiau reikia nepamiršti, kad po skanaus maisto tą grilį reikės išvalyti. Kokius valiklius rinktis? Kuo jie skiriasi ir ką reikia žinoti skaitant jų etiketes? Ką reiškia ant valiklių esan...