alyvuogių aliejai

8 straipsnių

Sandrija Čapkauskienė, Liana Davletšina

Kilmė. 6500 m. pr. Kr. – numanoma alyvmedžių kultivavimo pradžia (šalia šiandieninės Turkijos-Sirijos sienos). Alyvuogės – tai maži vaisiai, augantys ant alyvmedžių (Olea europaea). Pasaulyje priskaičiuojama 2700 alyvuogių veislių, skiriamos stalo alyvuogės ir alyvuogės aliejui spausti. Tik iš žalių...

2022.02.01 13:52
Rimi Lietuva

Aliejus – plačiai kulinarijoje naudojamas maisto produktas. Juo galima gardinti salotas, mėsos patiekalus, sriubas ar troškinius. Nors aliejaus rūšių yra ne viena, o jo asortimentas laikui bėgant tik didėja, mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Milda Petrauskaitė pastebi, kad nors ta...

2022.01.12 09:38

Aliejus – plačiai kulinarijoje naudojamas maisto produktas. Juo galima gardinti salotas, mėsos patiekalus, sriubas ar troškinius. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sveikatai palankiausi yra augalinės kilmės riebalai, o į kasdienės mitybos racioną ekspertė rekomenduoja įtraukti iki ši...

2022.01.10 18:02
Rusnė Valatkaitė

Parduotuvių lentynose – gausybė skirtingų aliejaus rūšių. Šalia populiariųjų saulėgrąžų ir alyvuogių aliejų virtuvėje galima rasti ir kanapių, linų sėmenų, avokadų, žemės riešutų, sezamų ir dar daugybę kitokių aliejų. Kaip išsirinkti naudingiausią? Kaip jį tinkamai sandėliuoti ir naudoti? Visus atsa...

2021.06.14 21:17
Gabija Narušytė, Saulius Liauksminas, LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Siekiant išvengti sveikatai pavojingų medžiagų, labai svarbu atkreipti dėmesį, kokius riebalus naudojate kepti, LRT RADIJUI sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vyriausioji patarėja Aušra Išarienė.

2017.10.30 09:51

Aliejų pasirinkimas didžiuosiuose prekybos centruose itin gausus. Nors medikai ragina riebalus vartoti atsakingai, tačiau žinome, kad be aliejaus virtuvėje – nė iš vietos. Tad kaip išsirinkti sveikiausią ir daugiausiai naudos organizmui teikiantį produktą? Atsakymai – šiame pranešime spaudai.

2015.12.11 12:49