Širdies ligos – viena didžiausių sveikatos problemų pasaulyje. Mažinant šių ligų riziką, tiek vyrams, tiek moterims svarbu ne tik sąmoningai valdyti stresą, judėti, paisyti miego režimo ir pan., bet ir maitintis taip, kad iš maisto gaunamos medžiagos stiprintų vieną iš svarbiausių mūsų organų – šird...
ankštinės daržovės
15 straipsnių
Viena sveikiausių dietų pasaulyje laikoma Viduržemio jūros regiono dieta yra tarp nedaugelio moksliniais tyrimais grįstų dietų, kuri ne tik padeda išsaugoti liekną figūrą, bet ir saugo nuo įvairių ligų. Apskritai Viduržemio jūros dietos daugelis mitybos ir sveikatingumo srities specialistų nevadina ...
Nė vienas maisto produktas nėra panacėja. Tačiau visavertė, subalansuota mityba, derinama su kitais sveikatą palaikančiais įpročiais, pavyzdžiui, reguliariu sportu ir susilaikymu nuo cigarečių bei alkoholio, gali būti svarbus veiksnys, saugant savo sveikatą, rašo foxnews.com.
Augalinės kilmės maisto vartojimas ne tik prisideda prie aplinkos gerovės, siekiant užtikrinti tvaresnę maisto sistemą, bet ir yra palankus žmogaus sveikatai. Augalinės kilmės maiste gausu antioksidantų, nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat skaidulų, kurių nerastume gyvulinės kilmės produktuose. Todė...
Sveika mityba yra svarbi, bet daugeliui žmonių nelengva kasdien valgyti tinkamai pasirinktą maistą. Naujo tyrimo metu mokslininkai išanalizavo sveikų ir nesveikų maisto produktų poveikį bei apytikriai įvertino tam tikrų mitybos pokyčių naudą pagal amžių ir lytį, skelbia webmd.com.
Norintiems sutaupyti užšaldytas derlius pravers žiemą: kaip tinkamai konservuoti ankštines daržoves?
Vasarą svarbu mėgautis ne tik šviežiomis sodų bei daržų gėrybėmis, bet ir pasirūpinti jų atsargomis šaldiklyje. Kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose kviečia užsišaldyti ne tik įvairių uogų, bet ir skirtingų ankštinių daržovių – šparaginių pupelių, žirnelių. Šios daržovės bus sveikatai palankus...
Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose ar tampa mėsos pakaitalu vegetariškoje mityboje. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dr. Editos Gavelienės, lęšius tiesiog būtina įtraukti ...
Neseniai buvo atlikta mokslinių tyrimų apžvalga ir metaanalizė dėl ankštinių daržovių poveikio širdies sveikatai. Surinkę daugybės anksčiau atliktų mokslinių tyrimų ir analizių duomenis, naujausio tyrimo autoriai priėjo prie išvados, kad ankštinės daržovės gali būti naudingos širdies sveikatai, tači...
Lietuvių draugystė su ankštiniais produktais vis dar nėra tvirta ir kasdieninė. Gal todėl, kad per mažai apie juos girdime ir mažai žinome, ką savyje jie slepia? O juose gausu vitaminų ir naudingų mineralų. Tiesą pasakius, tai pats geriausias, o ir pats pigiausias šių visų medžiagų šaltinis, teigia ...
Neteisūs manantys, kad nėra daržovių, kurias būtų galima valgyti rudenį ir žiemą, – ir šaltuoju sezonu pasirinkimas didelis, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Dažnai sakoma: nauja – tai pamiršta sena. Būtent ankštinės daržovės yra tai, ką verta atrasti iš naujo ir įtraukti į kasdienį maisto racioną. Ir niekada nebepamiršti. Didelė maistinė vertė ir plati skonių paletė neleis suabejoti: ankštinės daržovės – tai supermaistas.
Šaltuoju metų laiku per vasarą sukauptų vitaminų atsargos ima sekti, tad vertėtų paieškoti naujų sveikatos šaltinių. Tokiu metu trūkstant šviežių vaisių ir daržovių specialistai siūlo atsigręžti į alternatyvius produktus, pavyzdžiui, pupeles.
Amino rūgštys – su baltymais gaunama medžiaga, reikalinga normaliam organizmo funkcionavimui bei smegenų veiklai, rūgštys yra atsakingos ir už informacijos perdavimą iš vienos nervinės ląstelės į kitą. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad dalį reikiamų amino rūgščių organizmas pa...
Turbūt mažai yra dar tokių kontraversiškų produktų kaip soja. Labiausiai paplitęs pasaulyje į pupeles panašus ankštinis augalas vienų liaupsinamas, o kitų keikiamas. Vis dėlto, tai yra vienas seniausių ir geriausiai ištirtų maisto produktų, kuris, spėjama, kada nors išgelbės žmoniją nuo bado.
2-oji tipo diabetu sergantiems žmonėms rekomenduojama valgyti kuo daugiau ankštinių daržovių, skelbia „The Daily Mail“. Ankštiniai, tokie kaip pupos, padeda veiksmingai kontroliuoti cukraus kiekį ir taip sumažina širdies bei kraujagyslių ligų atsiradimo riziką, įsitikinę Toronto universiteto mokslin...