23-ejus metus vegetarišką mitybą propaguojanti Florentina Kazlauskienė pasakoja, kad dar prieš 12-ąjį gimtadienį jai atėjo „proto nušvitimas“ – ėmė kilti klausimai, kodėl žmonės žudo gyvūnus dėl maisto, kai pasaulyje apstu ne gyvūninės kilmės produktų. Taip meilė gyvūnams ją paskatino atsisakyti mės...
augalinės kilmės produktai
9 straipsnių
Vartotojai vis dažniau ieško augalinės kilmės alternatyvų mėsos ir pieno produktams. Atsisakantys gyvūlinės kilmės produktų ar juos kasdienėje mityboje ribojantys tai daro ne tik siekdami sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, bet ir ieškodami tvaresnės, sveikatai palankesnės mitybos sprendimų. Specia...
Vasariui einant į pabaigą jaučiamos pavasario nuotaikos, todėl nenuostabu, kad vis dažniau lengvumo ir spalvų norisi ne tik spintose, bet ir lėkštėse. Į kasdienę mitybą įtraukiame daugiau šviežių daržovių ir žalumynų, rašoma pranešime spaudai.
Augalinės kilmės produktų pagrindu gaminamos karvės pieno alternatyvos kiekvienais metais tampa vis populiaresnės net ir tarp tų žmonių, kurie alergijos pieno produktams neturi. Nesvarbu, esate alergiškas laktozei ar riešutams, nemėgstate kokoso ar sojos – šiuo metu tinkamą pasirinkimą rasti gali ki...
Lietuvos mokslininkai sukūrė naują mėsos analogą iš sojų išspaudų – sveikesnis, skanesnis ir draugiškas aplinkai (71)
Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai kartu su kolegomis iš Helsinkio universiteto sukūrė itin maistingą mėsos analogą naudodami fermentuotas sojų išspaudas, dar kitaip vadinamas okara. Lietuvos mokslininkų išradimas gali pakeisti mėsos analogų rinką – naujasis produktas pasižymi mažu ...
Dirbtinė mėsa, nors ir ne taip sparčiai planuota, vis dažniau atsiduria ant žmonių stalo. Todėl neabejojama, kad jau tik laiko klausimas, kada tokia mėsa pateks ir į Lietuvos rinką ar net joje bus kuriama ir gaminama. „Pajėgumų tikrai turime, reikia tik paklausos“, − tinklaraščiui Euroblogas.lt teig...
Vis garsiau aptariama mityba – rizikinga: dėl maistingųjų medžiagų trūkumo gali iškilti pavojus smegenims (45)
Postūmis augalinės kilmės ir veganiškos mitybos link siekiant gero planetai yra pagirtinas, tačiau kyla rizika pabloginti ir taip menką smegenų sveikatai būtinų maistingųjų medžiagų vartojimą, internetiniame žurnale „BMJ Nutrition, Prevention & Health“ perspėja mitybos specialistė.
Net ir atvežtinių augalinės kilmės produktų neigiamas poveikis aplinkai yra kur kas mažesnis nei gyvūninės kilmės, LRT RADIJUI sako Vilniaus senamiestyje įsikūrusios veganams skirtos parduotuvėlės darbuotoja Gabija Enciūtė. Ji pastebi, kad gyvulininkystė labiau teršia aplinką nei visas pasaulio tran...
Vien augalinės kilmės produktus vartojantys žaliavalgiai gali pristigti būtinų maistinių medžiagų, o į savo racioną įtraukę termiškai neapdorotus gyvulinės kilmės produktus, labiau rizikuoja apsinuodyti. Taip teigia LRT.lt kalbintos gydytojos bei maisto saugos specialistės.