Kaip ir kasmet, įsibėgėjant prekybai sezoninėmis šviežiomis daržovėmis, uogomis ir vaisiais, įvertinta šalies vartotojams siūlomos produkcijos sauga ir kokybė.
Aurelija Drumstienė
14 straipsnių
Didieji vaisių tiekėjai pripažįsta, kad Lietuvos vartotojams vežami tik tie, kuriuos jie įperka, todėl dažniausiai ant vartotojų stalo patenka antros – žemiausios – klasės vaisiai. Šiems Europos Sąjungos reglamentai leidžia didesnį puvinio procentą, kenkėjų pažeidimus ir šiek tiek prastesnę išvaizdą...
Daugelis mandarinų kvapą sieja su didžiosiomis šventėmis, o prekybininkai – mandarinus vadina Kalėdų prekybos sezono pranašais bei pastebi, kad šiais metais susidomėjimas vaisiais ankstesnis ir intensyvesnis.
Perpus pigesnius ispaniškus vaisius siūlo tiesiog feisbuke, bet šis vajus specialistams kelia nerimą (71)
Vieno didžiųjų Vilniaus prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėje pamažu ima būriuotis žmonės. Akivaizdu – visi kažko laukia. Pagaliau atvažiavus vienam lengvajam automobiliui prie atidarytos jo bagažinės nutįsta ilgiausia eilė. Susimokėję vairuotojui ir jo padėjėjai visi patenkinti į savo ma...
Tie, kurie neturi galimybės ar noro daržovių užsiauginti patys ir kaskart valgyti jas šviežias bei, tikėtina, be jokių cheminių priedų, traukia jų pirkti į parduotuves ar turgavietes. Rinkdamiesi daržoves plika akimi sunkiai nustatytumėte jose esantį cheminių medžiagų kiekį, tačiau į kai ką dėmesį a...
Faktas, kad į Europą iš trečiųjų šalių importuojami vaisiai ir daržovės dažniausiai yra užteršti chemikalais, teisingas tik iš dalies – tai labiau vartotojų gąsdinimas, LRT RADIJUI sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė.
Italijos žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, kad pesticidais ir fungicidais užteršti vaisiai ir daržovės Europos šalis dažniausiai pasiekia iš Kinijos, Vietnamo ir Indijos, Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorė Aurelija Drumstienė sako, kad Kinija jų eksportuoja milži...
Citrusiniai vaisiai – vitaminų šaltinis, tačiau, ar žinote, kaip išsirinkti tinkamiausius, kokiomis medžiagomis, saugančiomis nuo gedimo, jie apdorojami?
Vaisiai ir daržovės – neatskiriama žmogaus raciono dalis. Norint, kad šie maisto produktai būtų naudingi organizmui, svarbu atkreipti dėmesį į jų kokybę. Kartais įvairios dėmelės, puviniai ir kiti pažeidimai gali ne tik sugadinti vaisiaus ar daržovės prekinę išvaizda, bet ir kelti grėsmę vartotojo s...
Kuo daržovės mažiau transportuotos, pakuotos ir pan., tuo turi didesnį vitamininį užtaisą, teigė gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė, vasarą rekomenduojanti valgyti visų daržovių, išskyrus vienos rūšies.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kasmet tiria, ar parduodamose braškėse pesticidų likučiai neviršija leidžiamų kiekių. Šiemet tyrimų rezultatai patvirtino, kad saugu valgyti tiek lietuviškas, tiek lenkiškas braškes. Tačiau nurodydami kilmės šalį pardavėjai dažnai bando apgauti pirkė...
Šiandien daugelis mūsų neįsivaizduojame šventinio stalo be apelsinų, mandarinų, greipfrutų, citrinų, nors į mūsų kraštus šie vaisiai pateko palyginti neseniai. Citrusiniai vaisiai – vitaminų šaltinis, tačiau ar tikrai jie saugūs ir kokybiški, ar žinome, kaip išsirinkti tinkamiausius?
Produktai Lietuvoje yra saugūs, tačiau reikia išlikti sąmoningiems ir pakoreguoti savo mitybos planus, kad produktai, turintys vėžį sukeliančių medžiagų, nebūtų vartojami nuolat.
Blizgantys ir gražiai prisirpę vaisiai parduotuvių lentynose gali slėpti staigmenų. Su tokia bėda susidūrė kauniečių šeima, pirkusi indelį nektarinų „Maximos“ parduotuvėje. Parsinešę pirkinį namo ir pradėję vaisius plauti kriauklėje jie nustėro – iš praskelto nektarino išropojo keisti padarai. Kauni...