barščiai

20 straipsnių

Barščiai (lenk. borszcz, rus., blrs., ukr. борщ, jid. ‏באָרשט‏‎) – rūgšti sriuba, kurios svarbiausias ingredientas yra burokėlis. Dažnas Rytų Europos šalių virtuvių pirmasis patiekalas, tradicinis – slavų šalyse. Barščiai kilę nuo Kijyvo.

7 patarimai, kurie pravers verdant sriubą – kaip išgauti ryškesnę barščių spalvą ir ką daryti persūdžius

Kristina Karinauskaitė

Nors augo šalia visą gyvenimą virtuvėje dirbusios močiutės, ne jos pavyzdys paskatino virtuvės šefę Liną Koniuchovaitę pirmą kartą peržengti restorano virtuvės slenkstį. Būdama vos penkiolikos, kaip ir draugai, norėjo turėti savo pinigų. Vis tik, priešingai nei į virtuvę atvedę, bet joje nelikę drau...

2025.04.15 15:08
Jurga Bačinskaitė

Ar žinote, kokios sriubos recepto lietuviai dažniausiai ieško interneto platybėse? Tai aišku, burokėlių, arba barščių, kaip įprasta vadinti nuo senų laikų. Tai, kad kvapnios, sočios, skaisčiai raudonos spalvos sriubos išradimo autorystė priskiriama kartais ukrainiečiams, kartais žydams, kartais lenk...

2022.10.18 12:09
Brigita Ragickaitė

„Šiandien tradiciniai patiekalai jau tapę egzotika. Tokių dalykų ieško gurmanai“, – sako tradicinės lietuviškos virtuvės puoselėtoja Rūta Sakalienė, kalbėdama apie valgius, kurie prieš šimtus metų kasdien garuodavo ant mūsų protėvių stalų. Kartu su ja nusikėlėme į XIX–XX amžiaus antros pusės lietuvi...

2021.09.13 06:55
Jurga Bačinskaitė

Tai, kad kvapnios, sočios, skaisčiai raudonos spalvos sriubos išradimo autorystė priskiriama kartais ukrainiečiams, kartais žydams, kartais lenkams, kiek liūdina. Juk maisto istorikai vienu balsu tvirtina, kad lankiniai barščiai, kurių pavadinimas vėliau tapo burokėlių sriubos sinonimu, yra vieninte...

2018.06.20 15:24

Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Vadinasi, šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virtuvėje, bet ir nuo ingredientų bei prieskonių, kurie yra naudojami. Kaip pasigaminti tobu...

2017.03.09 15:22