čija

7 straipsnių

Internetas mirga įvairiais receptais su ispaninio šalavijo sėklomis – pudingai, glotnučiai ir t. t. Iš tiesų šios juodos ir baltos spalvos mažos sėklytės yra be galo vertingos, jose gausu baltymų (30 g yra net 4 g baltymų), omega trys riebalų rūgščių, rašoma womenshealthmag.com. Šiose sėklose gausu ...

Aida Žemaitytė

Iš augalų išgautas pienas – puikus gyvulinės kilmės pieno pakaitalas. Jis ypač tinka žmonėms, kurių organizmas netoleruoja laktozės, taip pat – vegetarams ir veganams. Augalinis pienas tiks ir norintiems sumažinti gyvulinės kilmės produktų kiekį racione, o jei esate balintos kavos mėgėjas, turbūt ži...

Čija pudingas – puikus desertas pusryčiams. Išbrinkusios čija sėklos užpildo skrandį, todėl suteikia sotumo jausmą, o jose esančios skaidulos gerina virškinimą, triptofanas – reguliuoja apetitą. Jei organizme pakanka šios medžiagos, nejaučiame stipraus poreikio saldumynams.

Indrė Trusovė

Vis dažniau įvairiuose patiekaluose sutinkamos Čija sėklos. Čija (angliškai Chia, pilnas lietuviškas pavadinimas “ispaninis šalavijas”) – tai juodai baltos sėklos kilusios iš Centrinės Amerikos. Šios sėklos buvo vienas pagrindinių maistų majų, actekų ir inkų civilizacijose.

Ineta Bricaitė

Šiandieninis sveikos mitybos entuziastas dažnai negali įsivaizduoti savęs be egzotiško supermaisto – ispaninių šalavijų (čija) sėklų, atvežtų iš Centrinės Amerikos, dygliuotojo ožerškio (goji) uogų iš Himalajų, šilkmedžio uogų iš Centrinės Azijos ir kitų kone stebuklingomis savybėmis garsėjančių sėk...