Jeigu vis dar svarstote, ar leisti savo atžaloms valgyti saldumynus, privalėsite įvertinti ne tik visas galimas pasekmes, bet ir tai, kad izoliuotis nuo jų – neįmanoma.
cukrus
1452 straipsnių
Cukrus, sacharozė (angl. sugar) – vandenyje tirpus saldaus skonio sacharidas. Vidutinis kaloringumas − 377 kcal/100g. Dažniausiai gaminamas iš cukrinių runkelių, cukranendrių.
Mitybos specialistų teigimu, ne visas cukrus vienodas. Natūralaus cukraus pavyzdžiai – fruktozė, kurios yra vaisiuose, ar laktozė – pieno produktuose. Pavojingiausias ne tik figūrai, bet ir sveikatai, pridėtinis cukrus, neretai pavadinamas baltąja mirtimi. Baltojo cukraus gausu ne tik desertuose, be...
Atsisakykite riebalų ir angliavandenių, leiskite organizmui „pailsėti“ ir apskritai nevalgykite. Sveikos mitybos propaguotojai pažeria tokią galybę taisyklių ir rekomendacijų, kad darosi sunku suvokti, ką ir kada galima valdyti. O gal išvis atsisakyti maisto?
Vilnietė rado būdą, kaip sumažinti kraujospūdį be vaistų ir tuo pačiu sulieknėti: užteko išbraukti vieną produktą (14)
Tyliuoju žudiku dažnai vadinamas aukštas kraujospūdis – ne tik prastos savijautos priežastis, bet ir sunkių ligų pranašas. Jis vargino ir Austėją Rautio, o sunkiausia buvo tai, kad vis nepavyko atitaikyti vaistų. Moteris nepasidavė ir, paskatinta gydytojos žodžių, kad verta mėginti normalizuoti krau...
10 požymių, kad cukraus suvartojate per daug, – dietistė Laura Panavė nerekomenduoja staigaus jo nutraukimo (3)
Atrodytų, saldumynais ypatingai nepiktnaudžiaujate ir į kavą ar arbatą nededate 3 cukraus šaukštelių, tačiau kaip žinoti, ar vis tik jo kasdienėje mityboje nėra per daug? Dietistė Laura Panavė pastebi: net jei negalite pasverti ir paskaičiuoti, kiek – daug ar mažai – kasdien suvartojate cukraus, tai...
Dėl Brazilijoje siautėjančių gaisrų ir sausros, supurčiusių pasaulinę cukraus rinką, Tailandui ir Indijai tenka atsakomybė padengti prarastas atsargas. Tačiau abi šios šalys susiduria su savo rizikomis.
Tikriausiai akivaizdu, kad tortuose, pyraguose, saldainiuose ir kituose desertuose gausu cukraus. Tačiau daug cukraus slepia ir kai kurie sveikai bei visai nekaltai atrodantys produktai. Tarp tokių produktų – ir pamėgtas pusryčių maistas, ir įvairūs gėrimai, ir netgi tam tikros rūšies salotos.
Žinoma, kad cukrus kenkia dantims, tiesa, ne visada taip manyta. Kai senovės graikų filosofas Aristotelis pastebėjo, kad saldūs produktai, kaip antai, figos sukelia dantų ėduonį, tuo metu niekas juo netikėjo. Iš tiesų ne tiek cukrus kaltininkas, kiek dėl jo prasidedantys procesai. Burnos sveikatos s...
Ne vienas iš mūsų yra susidūręs su situacija, kai pasižadam gyventi sveikiau. Susirgę lėtine liga, susidūrę su trauma, stresine situacija ar pasiekę tam tikrą amžiaus ribą ne vienas puolame keisti mitybą, mankštintis, metame žalingus įpročius. Be abejonės, poreikis patekti pas gydytojus specialistus...
Konservuoti pomidorai su želatina – vieni mėgiamiausių. Šitaip žiemai paruošti konservuoti pomidorai su želatina yra neištižę ir labai aromatingi.
Visi esame girdėję apie alkoholio žalą kepenims. Jis sukelia kepenų suriebėjimą. Tačiau pastaruoju metu ši liga nustatoma netgi vaikams, kurie niekada alkoholio net nevartojo ir vis dažniau kalbama apie dar vieną didelį kepenų priešą. Tai – fruktozė.
Jei norite obuolių pyrago greitai, gaminkite pagal šį receptą. Paruošite per 5 minutes ir galėsite šauti į orkaitę. Tai ne tik greitai pagaminamas, bet ir labai skanus obuolių pyragas su manais.
Kai nebesuvalgome, pats metas marinuoti pomidorus. Žiemos metą atidarytas stiklainis su marinuotais pomidorais bus puikus garnyras prie mėsos, žuvies patiekalų.
Ukrainietiškoje mišrainėje – pomidorai, paprikos ir morkos. Nuostabus pagardas prie mėsos, makaronų patiekalų. Ukrainietišką mišrainę vėsioje vietoje galima laikyti iki pavasario.
Turbūt 9 iš 10 pasakys, kad amerikietiškus blynelius mėgsta be galo ir valgytų juos pusryčiams kiekvieną savaitgąlį. Po teisybei, mėgautis amerikietiškais blyneliais galite ir dažniau – pasigaminti juos namuose gana nesudėtinga.
Patiekite svečiams virtas kriaušes su pistacijų ledais ir komplimentų neatsiginsite. Virtuvės šefai Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks dalijasi restorano verto deserto receptu. Neabejokite – paragavę virtų kriaušių su pistacijų ledais visi liks maloniai nustebę.
Kviečiame pasigaminti karamelizuotų svogūnų. Svogūnų karamelizavimas padeda išryškinti jų natūralų skonį. Karamelizuotais svogūnais galite gardinti sumuštinius, picas, makaronų patiekalus, sriubą, mėsą, žuvį, omletus.
Pusryčiams ar vakarienei kepami blynai su bananais ir varške yra tiesiog tobuli. Purūs, lengvučiai ir tikrai tirpstantys burnoje. Blynus su bananais ir varške patiekite medumi, plakta grietinėle ar uogiene.
Mokslininkė Indrė Aleknavičienė pasakoja apie cukrų: ar cukrus cukrui lygus? Ji įvertina, ar tautos, ypač senolių, taip vertinamas medus yra geriau nei paprastas cukrus, ir papasakoja, kaip tai veikia organizmą.
Šis obuolių pyragas su varške – išskirtinis. Jame dera traškumas, minkšta ir puri varškės masė bei gaivumo suteikiantys obuoliai. Garantuojame – obuolių pyrago receptą tikrai išsisaugosite.